Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Mitől egészséges a bőrünk? Néhány bevezető gondolat

2016. szeptember 07. - Dr. Buda Bernadett


Hallották valaha ezt a kifejezést: bőregészség? Valószínűleg nem,
 hiszen még a magyar orvosi szaknyelvben sem létezik hivatalosan ez a szóösszetétel. Egészséges bőr létezik, de vajon tudjuk-e pontosan, miben áll a bőr egészsége? Tisztában vagyunk-e vele, miért fontos, hogy a bőrünk egészséges legyen, és hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ez az állapot hosszabb távon is fennmaradjon?

Az angol nyelvben már régóta létezik a „Skin Health” kifejezés,és a jelentése  egyértelmű. Van Men’s Health, azaz férfi egészség, Women’s Health, azaz női egészség, és külön fogalom a Skin Health is, amelyet magyarra a bőregészség szóval tudunk lefordítani. Talán bele se gondolunk, de a bőrünk testünk legnagyobb szerve, így karbantartása ugyanolyan fontos, mint más szerveinké, és probléma esetén sokszor orvosi segítséget is igénybe kell vennünk, mint ahogy más szerveink problémáival is specialistához fordulunk.


Mióta orvosként esztétikai-szépészeti kezelésekkel is foglalkozom, egyértelművé vált számomra, hogy a szépség, az egészséges szépség az egészséges bőrnél kezdődik. Az utóbbi három évben több alkalommal volt szerencsém személyesen is részt venni a világ egyik legismertebb bőrgyógyász professzora, Dr. Zein Obagi szimpóziumain és kurzusain, aki a ZO® Skin Health bőrterápiás rendszer szellemi atyja és létrehozója.

Az első találkozás Obagi doktorral teljes egészében megváltoztatta a bőrterápiákhoz való hozzáállásomat. Megértettem, hogy a bőregészség nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem a bőrünk számtalan életfontos funkciója miatt mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy az egészséges állapotot hosszú távon is képesek legyünk fenntartani, vagy, ha időközben elvesztettük, hatékony módszerekkel helyre tudjuk állítani.

Kinek mit jelent az egészséges bőr? Vajon az az egészséges, ami makulátlan, vagyis nincsenek rajta foltok, anyajegyek? Vagy pattanásmentes? Vagy az a lényeg, hogy ne legyen ráncos?

A kérdésre egy szóban nem tudunk válaszolni, a válaszhoz először ismerjük meg a bőrünk felépítését és élettani működését.

Bőrünk a legnagyobb szervünk, számos, rendkívül fontos élettani funkcióval rendelkezik: védelmezőként működik, káros anyagokat (toxinokat) választ ki, más, nagyon fontos anyagokat (pl. D vitamint) termel, szerepet játszik hőháztartásunk szabályozásában, és immunológiai szempontból is elengedhetetlen, hogy megfelelő módon működjön. Meglepő lehet, de a testünkön lévő bőrfelület kb. 1,8 m2 nagyságú, és a bőrünk teszi ki testtömegünk 18%-át.

A bőrnek három rétege van, pont, mint egy jó hamburgernek. A felső réteg, ami a hamburgerben a zsemle teteje lenne, az úgynevezett hámréteg: ez tartja egyben a felületet. A hámréteg legalsó sejtjei folyamatosan osztódnak és cserélődnek, majd ellaposodnak, elhalnak és lehámlanak, ez a normál bőrciklus, melynek az ideje az életkorral folyamatosan lassul.

Míg fiatal korban egy alul lévő osztódó sejt kicserélődése és leválása 4-5 hetet vesz igénybe, addig a húszas-harmincas éveinkben ez a folyamat 6-8 hétig is eltart, majd 60 éves kor felett a 12 hetet is meghaladhatja. A bőrünk felszínének a textúrája, a felülete nagyban függ attól, hogy ez a kicserélődési folyamat milyen gyorsan megy végbe, és milyen minőségűek a legfelső-legkülső sejtek.

A hámréteg egy másik nagyon fontos sejttípusát a pigment anyagot termelő sejtek alkotják. Ezeknek a működése határozza meg a bőrünk alap színtónusát, valamint az aktív működésük során termelődő melanin védi a bőrünk minden egyes aktív sejtjét a káros napsugárzástól. Ha ezek a pigment sejtek nem megfelelően működnek, pigmentfoltok keletkeznek a bőrünkön, melyek egyrészt rontják a bőr megjelenését, csökkentik a szépséget, másrészt a nem egyenletes pigment eloszlás miatt a bőrünk védtelen lesz a káros UV sugárzással szemben. Így a bőrsejtek működése nem lesz megfelelő, és az öregedés folyamata is gyorsul.

A bőr második rétegében, az irhában vannak a legfontosabb dolgok, melyek a bőr működése szempontjából nélkülözhetetlenek, pont úgy, ahogy egy jó hamburger sem létezik jól átsütött hús nélkül. Itt van a bőrünk keringése, az érzőideg-végződések ide futnak ki, valamint a bőrünk feszességét és rugalmasságát adó kollagén és elasztin rostok helye is az irharéteg. Itt vannak továbbá a hyalorunsav molekulák, melyeknek 1000-szeres vízmegkötő kapacitása van. Nem véletlenül adjuk ezt az anyagot térfogatpótló jelleggel a bőrbe. A kollagén, elasztin adja a bőr rugalmasságát , feszességét, a hyalorunsav a vízmegkötő kapacitásánál fogva a bőr természetes hidráltságát biztosítja. Az ezeket az anyagokat termelő sejtekre kell nagy hatást kifejtenünk a kezelések folyamán, hiszen az öregedési folyamat során a termelő sejtek működése csökken.

A bőr harmadik rétege, a zsírréteg, vagy bőralja, a bőrünk tartóalapja. A zsír mennyisége a bőrünknek kontúrokat ad. A jó bőrvolumenhez tehát megfelelő mennyiségű zsírra is szükség van. Az erre a rétegre való ráhatás lehetőségéről is beszélünk még a blogbejegyzéseink között.

 

Description: hamburger.jpg

Miután némi fogalmat alkottunk arról, milyen a bőrünk felépítése, hogyan is működik, választ adhatunk arra a kérdésre is, hogy milyen az egészséges bőr. Dr. Zein Obagi számunkra, orvosok számára is definiálta, hogyan képzeljük el az egészséges bőrt. A felsorolt tényezők mindegyikének meg kell valósulnia ahhoz, hogy bőregészségről beszélhessünk.


 Az egészséges bőr:

  • sima felszínű
  • feszes és rugalmas
  • egyenletes színű
  • természetesen hidratált
  • ellenálló
  • kontúrgazdag
  • mindenféle aktív betegségtől mentes

Épp olyan, mint a gyermekek bőre.

 

Az ettől eltérő minőségű bőrállapot kialakulása a kor előrehaladtával és a környezeti károsodások miatt sajnos nagyon gyakori. Vannak szerencsésebb genetikai adottságú páciensek, akik bőrállapota kedvezőbb, de valamennyien nagyon sokat tudunk tenni azért, hogy a bőrünk újra olyan legyen, mint gyermekkorunkban, és elérjük a bőregészség állapotát. A mai esztétikai, orvostechnológiai újítások, legmodernebb hatóanyagok, egyénre szabott kezelések lehetővé teszik bármely rossz bőrminőségű páciens számára, hogy bőre újra egészséges legyen.

Az alábbi bejegyzések között reméljük, sok olyan információt találnak, melyeket saját bőregészségük hasznára fognak tudnak fordítani.

 

Dr. Buda Bernadett

Medios Orvosi Centrum, a Bőregészség Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr688887364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása