Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Mi árt és mi használ a bőrnek igazán?

2016. szeptember 07. - Dr. Buda Bernadett

Az előző bejegyzésben eljutottunk oda, hogy milyen is az egészséges bőr. Nagyon könnyű megjegyeznünk, hiszen csak saját gyermekkori arcbőrünkre kell gondolnunk, de még egyszerűbb ránéznünk egy gyermek bőrére, és máris megvan az elérendő cél, amelyre lehetőség szerint minden életkorban törekedhetünk.

A cél elérése érdekében azonban tisztában kell lennünk néhány alapelvvel, mely megkönnyíti számunkra, hogy elinduljunk az úton.

A bőrünk élő szerv, működik, szintetizál, kiválaszt, élettani funkciója van. A bőrünkkel emiatt minden egyes nap foglalkozunk kell, éppúgy, ahogyan minden nap eszünk-iszunk is annak érdekében, hogy szervezetünk funkcióit fenntartsuk.

foto (3).JPGSoha az emberiség történetében ez előtt nem volt olyan fontos a megjelenés, a fiatalos forma, mint most, így nem csoda, hogy a XXI. század egyik legjobban fejlődő orvosi iparága éppen az esztétikai iparág. Léteznek nagyon jól működő és hatékony, már-már csodás átalakulást elérő esztétikai kezelések, melyeket időközönként orvosi vagy esztétikai rendelőkben igénybe tudunk venni, de nem szabad elfeledkezni a napi bőrápolás fontosságáról sem, hiszen bőrünknek  a mindennapi gondoskodásra valóban szüksége van. Olyan ez, mint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, időnkénti kezelés. De az senkinek nem jutna eszébe, hogy ne lenne szükség napi többszöri alkalommal fogmosásra, csak, mert olykor elmegyünk fogorvoshoz.

A napi bőrápolás, és a különböző bőrsejtek egészséges működésének visszaadása hatóanyagok segítségével valósítható meg. Az elmúlt egy-két évtizedben a helyi, ún. topikális hatóanyagok felhasználásában robbanásszerű fejlődés ment végbe. Az izolált hatóanyagok koncentrációja, bejutási formátumai a legmodernebb biotechnológiai elveknek felelnek meg. A hatóanyagok egymásra épülő, szinergista mechanizmussal történő összeállítása garantálja a bejutást és az eredményt, így a bőrsejtjeinkre valóban tudunk hatni, és vissza tudjuk állítani az egészséges működésüket.

 

IMG_0648.JPG


Fontos tisztában lennünk azokkal a hatásokkal, melyek biztosan károsítják a bőrünket. Ha ismerjük ezeket, kellőképpen és időben tudunk ellenük védekezni.

Bőrünk, bőregészségünk legfontosabb ártó tényezői a következők:

  1. Napfény: sajnos ez nem kérdés, még a napimádók számára sem. Egy későbbi bejegyzésben részletesen kitérünk a napfény bőrünkre gyakorolt káros hatásaira, de egy dolgot már most meg kell jegyeznünk. Használjuk arcbőrünkre fényvédőt, minden nap és rendszeresen! Bőrünk és arcunk lehet, hogy nem most, de később mindenképpen meg fogja hálálni ezt a gondoskodást!

  1. Faggyú: A faggyú a faggyúmirigyek által termelt zsírnemű anyag, mely a testünk minden területén, a tenyerek és talpak kivételével megtalálható. A szőrtüszőkbe nyíló faggyúmirigyek termelik ezt a zsírnemű anyagot. A faggyú igazi funkciója az, hogy bevonja a szőrszálakat, és ezáltal vízlepergető hatása van. Ha egy majom arcára gondolunk, az arcán lévő vízlepergető anyaggal bevont szőrzet a bőrt védi a víztől. Az emberi arc már nem szőrös (illetve a férfiaké azért részben még az, viszont a nők mindent megtesznek azért, hogy a szemöldökükön kívül más szőr jellegű dolog ne legyen az arcukon), faggyúmirigyünk szám szerint viszont - akár tetszik, akár nem - ugyanannyi van, mint egy majomnak. A termelt faggyú - melynek mennyisége változhat egyénenként és környezeti behatásra is – azonban szétterül a bőrünkön, és úgy viselkedik, mint egy ragasztó. Odatapasztja a már elválni kívánó, elhalt hámsejteket a bőrfelszínhez. Lelassul tehát a hámsejtjeink kicserélődése, az alul lévő, osztódó sejtjeink úgy észlelik, hogy még nagyon sok sejtréteg van felettük, miért is akarnának gyorsabban kicserélődni? Mindez tehát a bőregészség eléréséhez feltétlenül szükséges gyorsult hámsejtcsere ellen hat. A termelt faggyú ugyanakkor eltömíti a mirigyek kivezetőnyílását, mely befertőződve gyulladást, pattanást, aknét okoz. Vannak továbbá bőrbetegségek, ilyen a rozácea is, melyeket faggyú által determinált betegségnek hívjuk, így a bőrünkön lévő túlzott faggyú ezek állapotát is rontja. Rengeteg szót fogunk még ejteni ezekről a betegségekről és bőrállapotokról.

gorilla arc.jpg 

  1. Gyulladás:  A bőrünk a legnagyobb szervünk, a külvilággal érintkező első védővonal. A különböző környezetei behatásokra (mechanikus, fény, UV, hő, stb.) hatásra bőrünk sejtjei és rétegei gyulladásos folyamatokkal reagál. A gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású topikális hatóanyagok alkalmazása a napi bőrterápiákban emiatt esszenciálisan fontos.
  2. Betegségek: Vannak az egész szervezetünket is érintő betegségek, melyek a bőrünk állapotát is ronthatják. Gondoljunk csak egy nem megfelelően kezelt cukorbetegség, és tartósan magas vércukorszint következtében kialakult gyulladásos bőrelváltozásra. És természetesen léteznek a bőrbetegségek, melyek azért betegségek, mert bőrtüneteket és bőrelváltozást okoznak, ezeket mindenképpen kezelni kell.
  3. Öregedési folyamatok: Senkit sem kímélnek meg azok az élettani hatások és változások, melyeket az öregedési folyamatok jelentenek nem csak a szervezetünkben, de természetesen a bőrünkben is. Fontos azonban újra hangsúlyozni, hogy rengeteget tehetünk ezen folyamatok lassítása vagy akár visszafordítása érdekében.
  4. Nem megfelelő bőrápolás: az egyik legfontosabb bőrkárosító hatás, és az a folyamat, amivel a legkönnyebben és leggyorsabban tudunk javítani a bőrünk állapotán. Egyik következő bejegyzésünkben szó lesz arról, miért is olyan káros a bőrünk túlhidratálása, és mit is kell tennünk annak érdekében, hogy a bőrünk természetesen, magától hidrált legyen. Extrém fontos ugyanis, hogy ne olajos hidratáló krémekkel érjük el a fals hidratált érzetet, hanem bőrünk magától küzdje le a vízhiányos állapotát.
  5. Étkezés, életmód: minden, amit a szervezetünkbe beviszünk, vagy amit a testünkkel teszünk, hatással van ránk, és bőrsejtjeink működésére is. Nagyon fontos lehet bizonyos bőrállapotok esetén bizonyos diétás és életmódbeli ajánlást követni, hiszen nagyban tudunk belülről segíteni a külsőleg bevitt hatóanyagok és kezelések mellett a bőrsejtjeink működését.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr218917240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása