Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Hogyan öregíthet a szelfizés?

2016. október 10. - LTCS BB

Önmagunkat fotózni olykor vicces, és nem az okostelefon létezése óta van csak rá lehetőség. Hol van az már, hogy a családi nyaraláson önkioldót állítottunk be, és rohantunk, hogy 10 másodperc alatt odaérjünk a megfelelő pozícióba!

silly-selfie.jpg

Pedig az így készített képek sokkal jobb minőségűek voltak, mint a kinyújtott karral, esetleg szelfibot segítségével készített fotók úgy általában. És jóval kevesebb is készült belőlük, ami talán értékesebbé, különlegesebbé is tett egy-egy képet.

Nyilván egyéni ízlés kérdése, ki szereti a szelfizést, és kit őrjít meg mondjuk a hírességek közül, (legyen az illető a pápa, az angol királynő vagy Cristiano Ronaldo), ha emberek állandóan velük akarnak csoportképre kerülni, és olykor elég bénán néz ki a végeredmány... De arra biztos kevesen gondolnak, hogy a túlzásba vitt okostelefonos önfényképezés (és mások fényképezése) nem csak az idegeinket borzolhatja, hanem a bőrünknek is árthat.

pa_queen_elizabeth_kab_140625_16x9_992.jpg

Nevezhetnénk akár költői igazságszolgáltatásnak is azt, hogy a mitológiai Narcissushoz hasonlóan saját képükben gyönyörködő emberek éppen azzal ártanak a szépségüknek és fiatalságuknak, hogy túl sokszor dokumentálják kinézetüket.

narcissus.jpg

A telefon már azzal is okozhat problémákat, ha sok rajta a szennyeződés és gyakran szorítjuk az arcunkhoz, a mobilról átvitt kosz ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy elősegítse az akné kialakulását. De a kijelző fénye sem tesz túlságosan jót a bőrünknek.

Ahogy már napfényvédelemről és a fürdőruhadivatról szóló posztunkban említettük, az UV-fény veszélyforrást jelent a biológiai szövetekre, mind a bőrre, mind a szemre. De a magas energiájú látható fény (HEV) is sokat árthat – azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a szemnek nem tesz jót, de hogy a bőrre is negatív hatással lehet, már nem ennyire köztudott.

Márpedig a HEV ott van mindenütt: a LED-ekben, a xenon lámpákban, az energiatakarékos izzókban és az összes kütyü által kibocsátott elektromágneses sugárzásban. Vagyis az új fényforrások (amelyek már nem is annyira újak) nagyobb mennyiségben bocsájtanak ki ilyen fényt, mint a hagyományos izzók.

hev_light_box_hun.jpg

Ráadásul az ellen a fény ellen, amely a gépeinkről árad felénk, mit sem használnak a nap káros sugarai ellen kifejlesztett krémek.

De visszatérve a telefonokra: Dr. Zein Obagi, Beverley Hills-i bőrgyógyász véleménye szerint a szakértő szem még azt is meg tudja állapítani, hogy egy páciens bal vagy jobb kézben szokta-e inkább tartani a mobilját. (Előnyben a fülhallgatót használók, bár a túlzott fülhallgató-használat meg halláskárosodást okozhat.) Az arcnak azon az oldalán ugyanis, amelyhez általában oda tartjuk a telefont, a bőr tompább fényű, elhasználtabb kinézetű lesz, miközben a másik oldalon ugyanez az elváltozás nem tapasztalható.

De hogyan segíthetünk a bőrnek, ha a hagyományos fényvédőknek semmilyen kedvező hatásuk nincs ebben az esetben, hiszen ez a fajta, HEV fény más hullámhosszon érkezik? Obagi doktor szerint az antioxidánsok hatásosak: ezek képesek megvédeni bennünket az elektronikus eszközök által kibocsájtott fényhullámoktól, amelyek a bőrünket DNS szinten károsítják.

o-blue-light-sleep-facebook.jpg

Ugyanő figyelmeztet arra, hogy a hidratálók és mindenféle olajok sem tesznek jót a bőrnek, sőt, inkább ellustítják. Ha a bőr kívülről kapja a nedvességet, akkor belülről már nem fog hidratálni, és egyre szárazabb lesz. Ez már abból az egyszerű kísérletből is kitűnik, amelyet mindenki ismer, aki valaha sokáig áztatta magát a vízben: teljesen ráncos lesz a bőre.

Vagyis hagyjuk a bőrünket működni, inkább enyhén hámlasztó hatású arclemosókkal segítsük, hogy újra belülről induljon meg a természetes hidratáció. A szelfizést meg egyáltalán ne vigyük túlzásba, se jobban nem fogunk tetszeni attól, ha sokat fotózzuk magunkat, se az arcunknak nem fog jót tenni. Inkább a valóságot élvezzük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3711788037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása