Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Ezeket az újévi fogadalmakat könnyű betartani – és a bőre megköszöni!

2016. december 30. - LTCS BB

Sokan tesznek nehezen megvalósítható újévi fogadalmakat, amelyek nagy része január 10. környékén már a feledés homályába merült. A mi javaslatunk az, hogy olyasmit fogadjon meg, amit egyáltalán nem nehéz betartani, főleg, ha szereti a gyümölcsöket és zöldségeket, de leginkább, ha jót akar a bőrének.

woman_holding_a_fruits_basket_1412021249-1443685427-205x205.jpg

Ha olvasta ünnepek előtti posztunkat, akkor talán sikerült kevesebb aknéval túlélnie a karácsonyt, mint az előző években, most azonban néhány étkezési tippet is adunk, hogy még hatékonyabban tudjon védekezni a pattanások ellen, amelyek a nők 20%-ának életét még harmincas éveikben, sőt, a menopauza idején is megkeserítik.

Mit egyen-igyon, hogy szép maradjon?

A legnyerőbb italok

 

Víz, víz, tiszta víz

times-to-drink-water.jpg

Fogyasszon naponta minimum 8 pohár vizet, hogy segítse szervezetét a méreganyagok kiürítésében. A vízfogyasztással növeli folyadékszintjét, amely segít megőrizni az agy egészséges működését és fenntartja az éber állapotot is, mindamellett, hogy nincs hidratált bőr a megfelelő mennyiségű tiszta folyadék bevitele nélkül.

 

Borsmenta tea

pfefferminztee_2.jpg

Nem csak az emésztést segíti, csökkenti a stresszt – ami az egyik leggyakoribb oka az akne kialakulásának – enyhíti a fejfájást, tisztítja az orrmelléküregeket, és valóban jót tesz a bőrnek is! Nagyon kedvelt gyógyító és nyugtató hatása révén. Cserélje le szokásos teáját egy csésze gőzölgő borsmenta teára!


A legegészségesebb zöldségek és gyümölcsök

 

Piros bogyós gyümölcsök

healthyfood4.jpg

A piros bogyós gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal és rostokkal, de rendkívül hatékonyan szabályozzák az inzulintermelést és csökkentik az éhségérzetet. Az antioxidánsok a bőrünkben a környezeti hatások által okozott károsodást segítik regenerálni, nagyon jót tesznek a szervezetnek – és persze finomak is!


Paradicsom

1280px-tomaten_tomatoes_pomodori.jpg

A C-vitaminban gazdag paradicsom a kollagén termelésserkentésével segít megőrizni a bőr feszességét. Likopint is tartalmaz – ez adja a paradicsom élénkpiros színét –, amely serkenti a vérkeringést és elősegíti a sejtek megújulását. A likopin és Béta-karotin molekulaszerkezete kissé hasonlít a retinolhoz, mely a bőrterápiák során esszenciális hatóanyag.

 

Vízitorma

watercress_1.jpg

A vízitorma antioxidánsokkal, ásványi mangánnal, karotinnal és káliummal telített. Ez adja a növényt tisztító erejét. Táplálja a bőrt, segít abban, hogy a méreganyagok a felesleges folyadékkal együtt kiürüljenek a szervezetből. A japán konyha, mely nagy használója a vízitormának, egyébként is magas fehérje és alacsony rossz típusú szénhidrát tartalma miatt tesz jót a bőregészségnek!


Vörös szőlő, illetve a vörös szőlő magja

rot-trauben-tapete.jpg

A piros szőlő erőteljes természetes hatóanyagot és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladásos bőrbetegségek, mint az ekcéma kezelésében. Mint egy természetes antihisztamin, azaz allergia ellenes hatóanyag, a szőlő is segít kontrollálni az allergiás reakciók mellékhatásait a bőr gyulladásos állapotaiban és duzzanatok megjelenésekor is jótékony hatása lehet.

 

Avokádó

o-avocado-facebook.jpg

Ez a gyümölcs kiváló E-vitamin forrás, amely fokozza a bőr életerejét és ragyogását. Tartalmaz továbbá C-vitamint, amely számos pozitív hatása mellett a bőrgyulladások csökkentésében is szerepet játszik. Az avokádóolaj stimulálja a kollagéntermelést, amely javítja a bőr tónusát és textúráját, így biztosít friss, üde, ragyogó kinézetet.

Mi több, az avokádó rendszeres fogyasztása segít a bőr természetes hidratáltságának megtartásában, felkészíti a bőrt a hidegebb hónapokra, így érdemes az őszi időszakban sokat fogyasztani belőle. Bizonyos ajánlások szerint napi egy avokádó jótékony olajainak és vitaminjainak köszönhetően fenntartja a bőregészséget.

 

Brokkoli

broccoli.jpg

Nem mindenki kedveli, de az tény, hogy tele van antioxidánsokkal, A,B,C,E és K vitaminnal, amelyek mind segítenek megőrizni a bőr fényességét és támogatják a szövetek megújulását. Az omega-3 zsírsavak, a kalcium és a folsav pedig a hámsejtek megfelelő működésének fenntartásában fontosak, segítik a sejtek megújulását és serkentik az új bőrsejtek képződését. (A bőrbarát vitaminokról itt írtunk korábban.)


Ha tehát fogadalmat tesz, akkor leginkább arra koncentráljon, hogy mit vegyen fel az étrendjébe, és ne arra, hogy miről mondjon le. Sokkal könnyebb lesz rászokni mondjuk az avokádóra, mint leszokni a tejcsokiról, bár, ha nem viszi túlzásba, azt is ehet olykor-olykor. Avokádót vagy paradicsomot viszont akár minden nap.

 

Szeresse jobban a bőrét és legyen szerencsés, boldog új éve!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7312084873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása