Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Változások kora – a menopauza és a bőr

2017. február 02. - LTCS BB

Nevezhetjük menopauzának, klimaxnak vagy változó kornak, a női lét egyik kellemetlen velejárója az a néhány éves szakasz, amelyben fokról fokra elveszítjük termékenységünket, és ezzel együtt más, nem túl örvendetes jelenségek is lezajlanak a testünkben. Ritka esetben már 30 éves kortól jelentkezhet ez az állapot, de legtöbbször 45 éves kor fölött kezdődik, és akár 60 éves korig is eltarthat. 

menopause-heart-disease.jpg

Nem kell persze kétségbe esni, vannak ennek a periódusnak kellemes hozadékai is, és a kellemetlenek egy részének kiküszöbölésére is egyre több módszert kínál az orvostudomány. Nem soroljuk most fel a jól ismert tüneteket, és azok okait, ebben a posztban csak a bőrünket érintő változásokra koncentrálunk, és arra, hogy mit tehetünk a negatív folyamatok ellen.

Milyen bőrelváltozások jellemzőek változó korban?

menopause-skin-changes11.jpg

  • Száraz bőrérzetet tapasztalunk, a bőrünk vízhiányos lesz.
  • A faggyúmirigyek mérete növekedhet, így a pórusok kitágulhatnak.
  • Elvékonyodik a bőrünk, egyre érzékenyebbé válik, bármilyen környezeti hatásra, vagy krémre, kezelésre érzékenységgel reagál.
  • A bőr irharétegében a kollagén és elasztin szintje csökken, így csökken a bőr rugalmassága.
  • Csökken az arc volumene, így a kontúrok élesebbek lehetnek, valamint a gravitációval lefelé mozognak.
  • Mélyülő ráncokat, redőket észlelünk.
  • A megemelkedett tesztoszteronszint miatt erősebb arcszőrzet alakulhat ki, mely nagyon kellemetlen tünet a menopauza időszakában.
  • A pigment anyagot termelő sejtek a bőrünkben nem stabilak, így foltok jelennek meg az arcon, vagy az eddigi foltok kifejezettebbé, nagyobbá válnak.
  • A bőr felső rétegében, körülírt területeken a fokozott elszarusodás miatt a bőr felszínről kiemelkedő jóindulatú, de esztétikailag nagyon zavaró kinövések jelenhetnek meg.

Az itt felsorolt tüneteket Hillary Clinton csodálatos arcfiatalításáról szóló cikkünkben is volt alkalmunk ecsetelni, hiszen a volt first lady is végigment a menopauza különböző szakaszain. Ezek tehát a tünetek – de mit tehetünk ellenük?

 

Hogyan harcolhatunk a menopauza negatív velejárói ellen?

A legjobb védekezés, ha bőrünket egy átfogó bőrápolási programmal készítjük fel erre az időszakra, vagy protokollszerűen többféle hatóanyagot is alkalmazunk az arcunkon: ezzel a módszerrel romló bőrsejtműködésünket újra egészségessé tudjuk tenni.

menopause-2.jpg

A terápiás bőrápolás mellett fontos bizonyos életmódbeli szabályok betartása is: a napozás és a nikotin elkerülése, az egészséges étrend, rendszeres mozgás és alvás, valamint az alkoholfogyasztás mellőzése, vagy legalábbis minimális szintre való visszaszorítása javasolt. Minél egészségesebb a bőr a menopauza közeledtével, annál alkalmasabb lesz arra, hogy képes legyen a hormonális változások kezelésére.

Anthony Youn, a ZO® Skin Health Szakmai Csoportjának tagja, elismert michigani plasztikai sebész ezeket az irányelveket tartja fontosnak:

A nőknek arra kellene figyelniük, hogy az általuk használt bőrápolási termékek fő összetevői közt szerepeljen a retinol, legyenek bennük antioxidánsok, pigmentszabályozók, növekedési faktorok és DNS helyreállító enzimek. A menopauza időszaka alatt fontos arra is figyelni, hogy olyan kezeléseket végezzünk, amelyek feszesebbé teszik a laza bőrt és fokozzák a kollagéntermelést.

A bőrápolási termékek hatalmas palettájáról olyan, innovatív megoldásokat keressünk, melyek az egészséges bőrállapot fenntartására alkalmas terápiás kezelésekkel, új protokollokkal, nagy hatékonyságú, csak orvosi kiajánlással használható összetevőkkel jellemezhetőek, hiszen így lesz egy bőrterápia egyénre szabott és valóban képes a bőr öregedési problémáinak megoldására.

retinol-detail.jpg

Hatóanyagok tekintetében a menopauza időszakában lévő hölgyeknek olyan bőrvilágosító és korrigáló krémre van szükségük, amely nagy mennyiségben tartalmaz retinolt, illetve pigmentanyag termelést gátló és antioxidáns hatású összetevőket: ezek ugyanis világosítják a bőrfelszínt és javítják annak tónusát.

vitamin-c010_3x2.jpg

Amint a páciens bőre hozzászokik a retinolhoz, megoldódik a bőrszárazság problémája: a bőr természetesen hidrálttá válik és megerősödik. Ebben az időszakban ideális megoldás a C-vitamint tartalmazó szérum is, amely nagyon nagy mennyiségben juttatja a bőrbe ezt a fontos környezeti hatásokból eredő károsodásokat semlegesítő vitamint, és újítja meg ezzel a bőr textúráját. A C-vitaminnak aktív antioxidáns és bőrfényesítő hatása is van.

Annak érdekében, hogy a bőre számára legmegfelelőbb napi bőrápolási protokollt használni tudja, minden esetben konzultáljon orvosával!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2112174698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása