Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

A bőr és a tavasz - mire figyeljünk, ha jön a jó idő?

2017. március 12. - LTCS BB

Három hosszú téli hónap után végre itt a március - egy kicsit mindenki fellélegzik, élvezi az enyhébb időt, többet megy a szabadba, előveszi a biciklit, a görkorit, a futócipőt... Irány a park, az erdő, a természet élvezete. De a tavasz kihívásokat is tartogat, ideje a bőrünkkel is másképp foglalkozni, ha többet vagyunk szabad levegőn, és jó, ha felkészítjük a nyárra is.

so-starten-sie-fit-in-den-fruehling-winter-abschuetteln-story-496407_1164x658px_db039e19cb7abf9103e5799ba759cfb6_frau-gesund-laufen-sport-s1260_jpg_1377818_1164.jpg

Az első, amire nagyon oda kell figyelnünk, az a fényvédelem. Sokszor elmondtuk már, hogy ezt az év minden időszakában komolyan kellene vennünk, de minél több napfénynek tesszük ki magunkat, annál érvényesebb ez a megállapítás. Mit kell tudnia a tökéletes napkrémnek?

Alkalmazzunk legalább 30-as, vagy 50-es faktorú napkrémet, bár a kettő között nem nagy a különbség: a 30-as faktor a káros sugarak 92%-át, az 50-es faktor a 97%-át szűri ki. 1-2 óránál hosszabb védelmet csak nagyon kevés termék nyújt, ha a szabadban vagyunk, akkor különösen fontos ezt észben tartanunk (és a gyerekekre fokozottan ügyelnünk). Ha a termék még melanint is tartalmaz, az kifejezetten pozitív, mert nem csak a leégés ellen nyújt védelmet, hanem  a fényérzékenység kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ha edzünk és sokat izzadunk, illetve úszunk, akkor utána mindenképp újra be kell kennünk magunkat.

fit_im_fruehling_schwitzen_beim_sport.jpg

A tavasz a peelingek ideális időszaka is. A téli időszakban sok halott bőrsejt kerülhetett az arcunkra: ez is sápadttá és fakóvá teheti az arcszínünket. De nem csak az arcbőrünket érdemes hámlasztani, gondoljunk ilyenkor a karunkat, a lábunkra, a mellünkre, a nyakunkra is. Használhatunk mikrogyöngyüket tartalmazó terméket, amelynek finom magnéziumkristályai eltávolítják az elhalt hámsejteket, fontos, hogy a hámlasztó serkentse a hámsejtek újraképződését, és tartalmazzon A, C, illetve E vitamint is, illetve más antioxidánsokat, amelyek erősítik a bőrt és segítenek megőrizni a bőr védő (barrier) funkcióját.

everything-you-need-to-know-about-getting-a-chemical-peel-75407900-75407857-image-source-1024x683.jpg

Radírozzuk le minden nap az arcunkat a tavasz közeledtével olyan bőrradírral, amely magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő tartalmának köszönhetően azonnal visszaadja a bőr természetes ragyogásának szépségét. A radírozás mechanikus hatása a bőr mikrokeringését fokozza, ettől válik a bőrünk mindjárt a kezelés után hamvassá és kellemes tapintásúvá.

Ha kíméletesebb, enzimatikus hámlasztót használunk, akkor még azt is elérhetjük, hogy intenzív hámlás történjen ugyan, de anélkül, hogy ezt a felszínen látható bőrleválás kísérné. Az ilyen speciális enzimek csökkentik a bőrszínben tapasztalható elváltozások mértékét, javítják a bőr textúráját, és hidratálják a durva, kiszáradt bőrt.

Ha a tél folyamán az ilyenkor tapasztalható fokozottabb bőrszárazság miatt erősebb krémeket használtunk, azokat most lecserélhetjük kevésbé erősekre, például olyan, 1%-os retinol tartalmú szérumra (ez az egy százalék nagyon magas koncentrációnak felel meg), amely többek között az idősödő bőr összetett problémáinak megoldását is megcélozza. De jót tesz az aknénak, kisimítja a finom ráncokat, összehúzza a pórusokat is.

top-5-ways-retinol-can-help-in-attaining-ageless-skin.jpg

Ha már az aknénél tartunk: ne feledjük: a hideg idő csökkentette a problémákat, de ahogy egyre enyhébb lesz a hőmérséklet, úgy jelenhet meg újra a gyulladás itt-ott az arcunkon és egyebütt. (Ahogy a rozácea is igen érzékeny a melegre.) Ilyenkor tehát fokozottabban ügyeljünk az akné karbantartására. Válasszunk szalicilsavat is tartalmazó terméket (a 2 %-os szalicilsav-koncentráció csökkenti a faggyútermelést, eltávolítja az elhalt hámsejteket és mélyen tisztítja a pórusokat). Illetve olyan lemosót alkalmazzunk, amelyben növényi kivonatok is vannak, amelyek megnyugtatják a gyulladt, irritált bőrt. Ne várjuk meg a probléma kiújulását, alkalmazzuk inkább a megelőzést. És ehhez érdemes feleleveníteni olyan életmódbeli tanácsokat is, amelyekről már korábban volt szó.

shutterstock_264950336.jpg

A tavasz arra is kiváló időszak, hogy bejelentkezzünk a bőregészség-specialistához, és feltegyük neki mindazokat a kérdéseket, amelyek felmerültek bennünk, illetve megvizsgáltassuk magunkat: van-e nyugtalanságra okot adó anyajegyünk, milyen a bőrünk általános állapota. A jól átgondolt tavaszi bőrápolás megalapozza az egész évünket, ezért javasoljuk, hogy ilyenkor keressen fel szakembert - bőrünk állapotának általános felmérése egyébként évente egyszer mindenképpen ajánlott.

Gyönyörű tavaszi napokat kívánunk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1112330235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása