Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Búcsú a narancsbőrtől?

2017. március 30. - LTCS BB

Eddigi posztjainkban elsősorban az arcbőrre koncentráltunk, de, mint már többször említettük, a bőr a legnagyobb szervünk, és ennek köszönhetően egyes testrészeinken más és más tulajdonságok jellemzik, illetve különböző problémákkal szembesülhetünk. Az egyik sokszor emlegetett bőrprobléma épp, hogy nem az arcot érinti, hanem olyan testrészeket, amelyek hétköznap egyáltalán nincsenek szem előtt.

the-invention-of-cellulite-body-image-1460046250_1.jpg


A XX. századig senkit sem érdekelt

 

Ha nem terjedt volna el a bikini és a fürdődressz, vagy nem strandolnánk, nem járnánk fürdőbe egyáltalán, nem is nagyon izgatna senkit a nők 90%-ánál észlelhető narancsbőr, vagyis a cellulit. Ahogy nem is izgatott senkit (nevet is csak a hatvanas években kapott): amíg valamilyen ruhadarab takarja a látványt, legtöbbször a hálószobában is, addig kit zavarna, hogy nem tökéletesen feszes a combja? (Ma a burkini mindenféle fajtája az, ami ápol és eltakar...)

v9x52jjrab.jpg

Pechünkre akkor kezdtünk el több bőrt mutatni magunkból, amikor elterjedtek az adalékanyagok, a mozgásszegény életmód, az ülő foglalkozások és a fogyókúra-mánia – mindez pedig csak segíti a cellulit kialakulását.

De miről is beszélünk? Mi a cellulit, és mitől jelenik meg? Miért inkább a nőkre jellemző, és mit lehet ellene tenni?


A cellulit kialakulása

 

A cellulit a kötőszövet vizenyője, nagyobb az esély a kialakulására, ha a szervezetben kevés az izom, és több a zsír. A kifejezést Nicole Ronsard találta ki, a cell=sejt és az -itis= betegség szavak összetételéből. Fontos, hogy ne keverjük a narancsbőrt a cellulitisszel, ami nagyon hasonló hangzású, de sokkal súlyosabb dolog: az orbáncot hívják így.

a317.jpg

Visszatérve a narancsbőrre: mint oly sok más kellemetlenség, ez is a nőket érinti elsősorban. Bár sokan azt gondolják, hogy csak a nőiesebb alkatra jellemző, illetve a túlsúly nagy szerepet játszik a megjelenésében, a probléma ennél összetettebb. Egyrészt a vékony nőket is sújtja, másrészt nagy szerepet kapnak kialakulásában a hormonok. Bármilyen hormonális változás éri a nőket, az jót tesz a cellulitnak (és kevésbé jót a megjelenésünknek). Enyhébb formája már kamaszkorban felbukkanhat, de a fogamzásgátlók, a terhességek és a menopauza is hozzáteszik a magukét.

Miért ússzák meg a férfiak ezt is? Nem csak azért, mert a narancsbőr kialakulásában a női nemi hormon, az ösztrogén kap szerepet elsősorban (tehát az egyébként is több ösztrogént termelő nők hajlamosabbak rá, mint a fiús lányok), hanem azért is, mert a nők esetében a bőralja, mely főként laza kötőszöveti rostokból és zsírsejtekből áll, vastagabb, mint a férfiaknál.

cellulite-in-teens.jpg

Ha a kötőszöveti rostok gyengébbek lesznek, és a zsírlerakódás nagy mértékű, akkor a rostok már nem képesek tartást adni a felfúvódott zsírsejteknek, ennek következtében azok összecsomósodnak, és a külső hámrétegen megjelenik a narancsbőr.

Ahogy csökken a bőr feszessége, úgy alakul ki a nyirokpangás, ez a nyirokáramlási zavar pedig ahhoz vezet, hogy a zsírsejtekben lerakódik a salakanyag. A cellulites testrészben később ez értágulathoz, érkárosodáshoz is vezethet. Az anyagcsere lelassulása miatt az ilyen bőr hűvösebb tapintású is, mint a többi bőrfelület.


Milyen életmódbeli változások vezethetnek némi eredményre?

 

Sokan azt hiszik, hogy a fogyás megoldja a problémát, de mint láttuk, ez nem igaz. Az biztos, hogy a vékonyabb, szálkásabb nők kevésbé hajlamosak a narancsbőrre, de ha egyszer nem ilyen az alkatunk, akkor hiába fogyunk, a cellulit nem fog eltűnni, azért sem, mert elsősorban vizenyőről van szó. És, mert a hormonális változások ellen semmit nem tehetünk. A jójó effektus meg kifejezetten rosszat tesz.

unnamed_2.jpg

Az étkezéssel lehet segíteni egy kicsit a dolgon, persze, mint minden esetben, a cellulittal kapcsolatban is jobb, ha egészségesen étkezünk, de főleg a sok folyadékbevitel számít: a dehidratáció növeli a cellulit valószínűségét. Vagyis együnk zöldséget, gyümölcsöt, ne fogyasszunk sok zsírt és legfőképpen igyunk tisztességes mennyiségű vizet!

A mozgás sem fog megártani, természetesen: minél több az izom a testünkben, és minél kevesebb a zsír, annál feszesebb lesz a bőrünk. De ülő életmódunkat teljesen feladni valószínűleg nem tudjuk, tehát azt a 8-10 órát továbbra is egészségtelen testhelyzetben fogjuk tölteni… Tény, hogy az emberi szervezet nem erre van kitalálva, de a problémák a két lábra állással kezdődtek, és azt mégse szeretnénk meg nem történtté tenni...


És mi jelenthet igazi megoldást?

 

Ahogy láttuk, az életmódbeli változásokkal komolyabb eredményt nem fogunk elérni, vagyis ennél hatékonyabb megoldásra fogunk vágyni. Olyasmire, ami nem csak a cellulitet enyhíti, de esetleg még az érintett testrész volumenét is csökkenti, magyarul fogyást eredményez, és fenntartható eredményt produkál.

A XXI. századi orvostudomány és farmakológia szerencsére már ismeri azokat az összetevőket, amelyek a bőrön keresztül felszívódva képesek küzdeni ezzel a majdnem minden nőt érintő problémával.

molecola_di_sintesi3_copia.jpg

Milyen hatóanyagokkal érhető el ez a hatás? Nézzük a legfontosabbakat:

  • Planktonkivonat: Fokozza a sejt szintű és szöveti anyagcserét, segíti a fogyást.
  • Saccharide isomerate: Egy speciális cukormolekula izomer formája – minimalizálja az „éjszakai” zsír lerakódását a szövetekben.
  • Ethylsilanol carboxymethyl theophylline alginate: Barna alga és theophillin acetát sav kivonat. Gátolja a zsírsejtek növekedését támogató enzimet, fokozza a mikrocirkulációt, kontúrosabbá teszi a bőrt.
  • Phosphatidylcholine: A legfontosabb energetizáló molekula a sejtekben. Lebontja a zsírsejtek falát, feloldja a zsírt, támogatja a cellulit csökkentését.
  • Caffeine, coenzyme A és carnitine: Sejt-anyagcsere fokozó hatású összetevők –  gyorsítják az anyagcserét, zsírbontó hatásúak, nagy mértékben csökkentik a cellulit látható jeleit.
  • Chondrus crispus (carageenan): Tengeri hínár poliszacharid kivonat -- javítja a bőr textúráját, a kötőszöveti állapotot.
  • Glicerin és betaine: Hidratálja a bőrt.

Az ezekkel a hatóanyagokkal kezelt hölgyek túlnyomó többsége érezhető változást tapasztal: nem csak a cellulit látható jelei csökkennek, de a combjuk is vékonyabb lesz, és a keringés javulása miatt melegebbé válik, mint korábban volt.

A narancsbőrre tehát van megoldás: ha teljesen nem is lehet eltüntetni, jelentős javulást elérhetünk: sokkal kellemesebb lesz simább, feszesebb combbal, fenékkel kimenni a strandra, és a magabiztosságunknak is jót fog tenni a változás.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5012387247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása