Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Az edzés is árthat a bőrnek?

2017. május 05. - LTCS BB

Mindenki arra biztat bennünket, hogy mozogjunk, eddzünk, izzadjunk le alaposan minél többször egy héten – de ha megfogadjuk ezt a tanácsot, az milyen hatással lesz legnagyobb szervünk, a bőrünk kinézetére? Kevesen gondolnak bele, de az intenzív izzadással járó testmozgás akár rosszat is tehet a pattanásos, gyulladt bőrnek.

edzes_utani_akne.jpg

Természetesen nem beszélnénk le senkit semmilyen testmozgásról, de ha már ennyit dolgozunk az egészségünk és szépségünk érdekében, ne hanyagoljuk el bőrünk karbantartását sem. Nézzünk, mit tehetünk a probléma megelőzése érdekében, és mit akkor, ha már kialakult rajtunk az edzés utáni aknénak (post workout acne) nevezett jelenség?



Hogyan előzzük meg az edzési utáni aknét?

 

A megelőzés mindig sokkal könnyebb, mint a már létező probléma kezelése, nincs ez másképp esetünkben sem. Sokat tehetünk annak érdekében, hogy a pattanások ne szaporodjanak el rajtunk intenzív testmozgásunk következtében.


Izzadt bőr


Az izzadás a hatékony testmozgás természetes velejárója. Tetszik, nem tetszik, a futás, a torna, a focizás, és a mozgás más formái mind erős izzadással járnak együtt. (Persze, csak, ha jól csináljuk.)

izzadas.jpg

Izzadáskor vízből és ásványi sókból álló váladék jut ki verejtékmirigyeinken keresztül bőrünk felszínére, és mivel ennek párolgása hőelvonással jár, szervezetünk képes saját magát hűteni, ami csodálatos dolog, noha sokan gondolják, hogy jobb lenne egyáltalán nem izzadni…

Ha a verejtékünk összekeveredik a bőrünket fedő olajréteggel, különböző, általunk használt bőrápolási termékekkel és az esetleg az edzés folyamán lerakódó piszokkal, akkor az problémákhoz vezethet.

Ha a testmozgás után sokáig nem tisztálkodunk, nem zuhanyozunk, és arcot sem mosunk, nagyszerű táptalajt készítünk elő az aknénak. (Arról most nem is beszélve, hogy a mosdás elhagyása mennyire kellemetlen testszagot eredményez, ahogy azt mindenki tapasztalta már.)

verejtek_no.jpg

A bőrön megragadó zsíros keverék visszaszivárog a bőrünkbe, eltömíti a pórusokat és ettől hamarosan kialakulnak a pattanás különböző formái.

Ha erősen a testhez tapadó edzőcuccot viselünk, akkor még nagyobb esélyünk van rá, hogy tele legyünk aknéval: válasszunk inkább kevésbé szexin kinéző, de lazább, a bőrt lélegezni is engedő felszerelést, vagy speciális sportruházatot, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy felszívja az izzadságot. Akárhogy is van, mindenképp törekedjünk rá, hogy minél hamarabb zuhany alá állhassunk.


Piszkos edzőtermi eszközök


Főleg az edzőtermekben tapasztalható probléma, hogy a mozgáshoz használt eszközök, jógaszőnyegek, erősítő gépek, súlyzók, labdák nem higiénikusak, mert tele vannak baktériumokkal – gondoljunk csak bele, hány ember verejtéke gyűlik össze rajtuk! Lehet, hogy látszólag tiszták, de a valóságban csak úgy hemzsegnek a kórokozóktól.

sulyzo.jpg

Annak érdekében, hogy elkerüljük az edzés utáni aknét és más egészségügyi problémákat, érdemes nedves törlőkendővel letisztogatni az eszközöket, amelyeket használni fogunk. És ne nagyon érjünk hozzájuk arccal! Az edzéshez használt ruhát pedig minden alkalom után mossuk ki – noha kézenfekvőnek tűnik, azért biztos vannak olyanok, akik ezt nem teszik meg, főleg, ha egy héten sokszor sportolnak.



Hogyan kezeljük a már kialakult edzés utáni aknét?

 

Ha nem foglalkoztunk a megelőzéssel, mert eddig eszünkbe se jutott, hogy a pattanásaink az edzések miatt is megjelenhetnek, akkor sincs semmi veszve. Íme, néhány tipp arra, hogyan javítsunk bőrünk állapotán:

szulfur_maszk.jpg

  • A pattanások elleni harc alfája és ómegája a szalicilsav, ahogy már többször kifejtettük. Használjunk szalicilsav tartalmú lemosót: az megszabadít a bőrünkre ragadt piszoktól, a túl sok olajtól és hámlasztó hatását is élvezhetjük -- felszabadítja a pórusokat, megszünteti a mitesszereket és tisztán tartja a bőrt. A lemosót persze ne csak edzés után használjuk, hanem napi rendszerességgel!
  • Keressünk olyan bőrnyugtató terméket, amely elfedi az akne látható jeleit és megszünteti a gyulladást!
  • Ha ennél mélyebb hatást szeretnénk elérni, alkalmazzunk 10%-os kéntartalmú gyógyszeres maszkot, amely tisztítja a pórusokat, és javítja az olajos vagy pattanásos arcbőr állapotát! Az ilyen maszk elnyeli a felszíni faggyút, valamint feloldja az elhalt hámsejteket, melyek gátolják a pórusok tisztulását.


Szabadtéri sportok


A jó idő beálltával egyre többen választják a szabadtéri sportokat: a futást, teniszezést, tollasozást, strandfocit, úszást: ezekkel kapcsolatban elsősorban a fényvédelem fontosságát emelnénk ki: az akne kialakulása mellé még a nap káros sugarai is árthatnak a bőrünknek, ahogy erről már más alkalommal is írtunk: előzzük meg a hiperpigmentáció kialakulását, és ne növeljük ráncaink számát!

napkrem.jpg

Védjük szabad testfelületünket mindenféle időjárás esetén magas faktorszámú fényvédő termékekkel, a fejünkre tegyünk sapkát, és ne feledkezzünk meg a napszemüvegről sem!

Jó sportolást és szép bőrt kívánunk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3412481297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása