Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Bio bőrápolás – nem mindig a „természetes” a legjobb

2017. május 22. - LTCS BB

Sokan esküsznek mindarra, ami bio, természetes, organikus, nincsenek benne adalékanyagok – legyen az étel, ital vagy éppen gyógynövény. Egyrészt persze pozitív, hogy az ember szeretne visszatérni a természethez, újra megbarátkozni a bevált növényekkel és eljárásmódokkal, de attól, hogy valamire rányomjuk a „természetesség” bélyegét, még nem biztos, hogy hatékony és jótékony is.

bio_cimke.jpg

Ha csak a szépségápolás történetét nézzük, a modern orvostudomány kialakulása előtt számos olyan, egészen természetes anyagot használtak a nők, amely mérgező vagy csak irritáló volt: nadragulyát a pupilla kitágítására (ez hosszabb távon vakságot okoz), égetett meszet szőrtelenítésre (amely erősen irritálta a bőrt), krétaport a szép, fehér bőrszín elérése érdekében (de nem az arcon, hanem orron át alkalmazva)… Egyes anyagok kifejezetten károsak, mások csak átmeneti kellemetlenségeket okoznak – de a régi korokkal ellentétben ma már mindegyik hatásmechanizmusát ismerjük.

Az az egyszerű tény, hogy valamely anyag megtalálható a természetben, még nem jelenti azt, hogy pozitív hatással lesz a bőrünkre.

 

De egyáltalán mire mondjuk, hogy „természetes”?

 

A „természetes” jelző sokszor megtévesztő, ugyanis semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az illető termék valóban csak a természetben megtalálható összetevőkből áll, arra meg végképp nincs, hogy bármi haszna is lenne. De ha ilyen terméket veszünk, akkor kvázi megnyugtatjuk a lelkiismeretünket, hogy tettünk valamit a természetesség érdekében.

bio_kozmetika.jpg

Míg ha hatóanyagoknak többé-kevésbé bonyolult listáját olvassuk egy terméken, akkor az a benyomásunk támad, hogy az káros kemikáliákkal van tele, miközben meglehet, hogy éppen ezek a termékek a legjobbak, hiszen tudományos kutatások igazolják a hatékonyságukat.

Például az aszkorbinsav, a tocopherol és a hialuronsav kifejezetten jótékony hatást gyakorolnak. Az aszkorbinsav, mint sokan tudják, tulajdonképpen a C-vitamin, a tocopherol pedig az E-vitamin másik neve: antioxidáns hatásuk miatt alkalmazzák őket szívesen a bőrápolási termékekben, és teljes joggal. A hialuronsav a bőrben eleve megtalálható, csak a kor előrehaladtával kezd csökkenni a mennyisége: elsődleges funkciója a bőr hidráltságának fenntartása.

vitamin-e-tocopherol.jpg

 

A természetes nem mindig biztonságos is

 

Sokan gondolják, hogy a természetes alapanyagokból készült dolgok egyáltalán nem árthatnak, de – amint fentebb láttuk – ez nem igaz. Szerencsésebb esetben a termékek nem tesznek jót, de nem is ártanak, egyszerűen csak nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket… De vannak olyan természetes anyagok is, amelyek kifejezetten nem tesznek jót, még akkor sem, ha például étkezési szempontból egészségesek. Ettől még nem feltétlen fogja őket szeretni a bőrünk is.

Nézzünk néhány konkrét példát:

– A citrusok (illetve a belőlük készült kivonatok), amelyeket jó szívvel ajánlunk fogyasztásra, magas C-vitamin tartalmuk miatt, a bőrünkre kenve fokozhatják annak érzékenységét.

citrus_borapolas.jpg


– A tejtermékek kiütésekhez vezethetnek (vagyis Kleopátra mégsem tette volna jól, ha valóban szamártejben fürdött volna).

– Vannak olyan növények, amelyek valóban jót tesznek a bőrnek, de hogy pontosan milyen koncentrátumban és formában kellene ezeket alkalmazni, azt a biotermékek előállítói sokszor nem tudják, hiszen nincsen megfelelő képzettségük, és még a régi vajákos asszonyok tapasztalataira sem támaszkodhatnak. Így aztán előfordulhatnak mellékhatások, amelyekre senki nem készítette fel a használókat.

 

Hogyan válasszunk tehát megfelelő bőrápolási terméket?

 

A legegyszerűbb bőregészség specialistához fordulni, akinek egészségügyi végzettsége van, rendelkezik bőrdiagnosztikai eszközökkel, és személyre szabott konzultáció kereti között meg tudja állapítani, hogy a bőrünknek pontosan mire lenne szüksége. Blogunkban eddig is sok tippet adtunk különböző bőrproblémák kezelése kapcsán, hatóanyagokat is felsorolva, ezek alapján is lehet tájékozódni.

reveal_imager_1.jpg

Noha manapság divat kételkedni a tudományos eredmények megbízhatóságában, ha egy kicsit belegondolunk, akkor el kell ismernünk, hogy a pontos hatásmechanizmusok megismerésére nem létezik más módszer, mint a tudományos kutatás. Attól, hogy valamire ráütjük a természetesség bélyegét, még nem lesz hatékony, sőt, lehet, hogy éppen ártunk vele magunknak. Legyünk óvatosak, és ne dőljünk be a szép zöld címkéknek és a divatnak: tudatosan válasszunk bőrápolási termékeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3712531243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása