Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Mihez kezdjünk a grízes bőrrel?

2017. június 11. - LTCS BB

Ha bőrünk bizonyos részein kis fehér vagy piros színű pöttyök, dudorok vannak, és tartósan ott is maradnak, amikor pedig végighúzzuk rajtuk a kezünket, olyan érzésünk támad, mintha dörzspapírt simogatnánk, akkor valószínű, hogy grízes bőrrel, vagyis keratosis pilarisszal állunk szemben.

chicken-skin-beauty-hacks_1.jpg

Az angolul pedig chicken skin-nek, azaz csirkebőrnek nevezett probléma jellemzően a törzsön, a combon, a felkaron (annak is inkább a külső részén), és a fenéken tapasztalható. Ritkábban megjelenhet a szemhéjon, az arcon és a fejbőrön, de akár az egész testen szétszóródva is.

 

Kiket érint a keratosis pilaris?

 

Nem kevés ember szenved emiatt a kellemetlen bőrprobléma miatt, amelyet sokszor kevernek össze az aknéval: a tizenévesek több mint fele (akár 80%-a) is érintett lehet, felnőtt korra egy kicsit javul a helyzet, de még így is majdnem a népesség 50%-a tapasztalja a grízes bőr különböző megjelenési formáit. Egész kis gyerekek arcán is láthatunk sajnos keratosis pilarist, bár ez meglehetősen ritka.

keratosis_megjelenes.jpg

A legtöbb érintett gyerek vagy pubertás korban jár (ha valakinél kicsi korában alakul ki ez a probléma, az később súlyosbodni szokott), és nőnemű. Hajlamosabbak a grízes bőrre azok, akik ekcémások, illetve pikkelybetegségben szenvednek, és a kelták leszármazottait gyakrabban érinti a probléma, mint más etnikumhoz tartozókat.

 

Mitől lesz grízes a bőrünk?

 

Ahogy a jelenség tudományos nevéből is kiderül, a keratin nevű anyag áll a háttérben: ez egy olyan fehérje, amely a bőr védekezését segíti a fertőzések és egyéb káros behatások ellen, tehát alapvetően nagyon is pozitív alkotóelem, mégis gondokat okozhat, ha eltömíti a szőrtüszőket. Az akné és a borotválkozási dudor esetében is láthattuk már, mennyire csúnya bőrproblémákat okozhat a szőrtüszők nem megfelelő működése.

keratosispilaris_img2.jpg

Ha száraz a bőrünk, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy keratosis pilarisban fogunk szenvedni, és ha a családban már előfordult a jelenség, mi is nagyobb eséllyel tapasztaltjuk majd meg.

 

Mit tehetünk ellene?

 

A keratosis pilaris nem betegség, nincs káros hatással az egészségünkre, tehát nem feltétlenül kell tennünk ellene, de valljuk be, hogy bizonyos formái nem nyújtanak szép látványt, és biztosan sokan vannak, akik szívesen megszabadulnának tőle.

keratosis_felkar.jpg

Mint minden hasonló probléma esetében, a megfelelő bőrápolási szabályok betartása itt is sokat segíthet. Íme, néhány életmódot érintő tanács:

– Ne próbáljuk a dudorokat, göböket leradírozni, dörzsölni, kinyomkodni – ezzel csak súlyosabbá tesszük az állapotunkat!
– Forró víz helyett inkább langyossal mosakodjunk, és ne töltsünk sok időt a zuhany alatt!
– Ne használjunk szilárd szappant!
– Hidratáljuk a bőrt, de ne olyan hagyományos hidratáló krémekkel, amelyek leállítják a belső hidratálást!

 

Mi segíthet a keratosis pilaris megszüntetésében?

 

1. Használjunk oleoszómákat tartalmazó és antioxidánsokban gazdag terméket, amelyben tejsav és retinol is található: ezek együttesen hidratálják és enyhén hámlasztják majd a bőrt! Alkalmazzuk fürdés után, amikor a bőrünk még nedves, illetve a nap folyamán még 2-3 alkalommal.

 microdermabrasio.jpg

2. Ha ez még nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor megpróbálhatjuk a mikrodermabráziót, mint kiegészítő kezelést, de az első pontban említett összetevőket továbbra is mindenképpen ajánljuk.

3. Ha hetekkel a kezelés elkezdése után még mindig nem tapasztalható javulás, legjobb, ha felkeresünk egy bőregészség specialistát, aki például retinolsavas kezeléssel segíthet.

 

Nem kell tehát belenyugodnunk, hogy grízes, érdes valamelyik testrészünk, ha kifejezetten zavar bennünket, akkor tehetünk ellene. De a javuláshoz odafigyelés és türelem szükséges, ehhez mindenkinek sok sikert kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5112584545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása