Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Szépségápolási tévhitek

2017. június 17. - LTCS BB

Az aknéval kapcsolatos hiedelmekről már beszéltünk, most jöjjenek azok a tévhitek, amelyeket sokszor hallunk, olvasunk a bőrápolással, fényvédelemmel kapcsolatosan. Egyesek kifejezetten ártanak, mások csak nem használnak, de jobb, ha tiszta vizet öntünk a pohárba e téren is.

skin-care-.png

 

1. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha egy minőségi terméket minél gyakrabban használunk

Igazán káros tévhit: ha egy terméket többször használunk, mint azt a gyártó, illetve az orvosunk, bőregészség specialistánk javasolja, akkor árthatunk a bőrünknek: az agresszívabb hatóanyagok kifejezetten irritálhatják a bőrünket, és addigi problémánk még súlyosbodhat is. Ha például zsíros a bőrünk, a túl gyakori és túl erős dörzsölés nem hogy használna, inkább ártani fog neki, mi több, még zsírosabb lesz, mint előtte, a bőr saját védekezési mechanizmusának köszönhetően.

zsiros_bor.jpg

A legjobb, amit tehetünk, hogy jó kiscserkészként betartjuk a gyártó, illetve a szakember rendelkezéseit, és nem bíráljuk fölül. Akkor sem, ha átmenetileg kellemetlen hatást érzékelünk: de ezekre a bőregészség specialisták mindig előre fel is hívják a figyelmünket.

 

2. Elég napi egyszer bekenni magunkat fényvédő krémmel

Még ha a nap nagy részét négy fal között töltenénk is (és ez nyáron remélhetőleg nincs így), akkor sem kerülhetjük el az UV sugarak káros hatásait: támadnak azok akár ablakon keresztül is. Plusz az okostelefonból és mindenféle kütyükből sugárzó kék fény sem ideális, ahogy ezt már egy külön posztban ecseteltük. Vagyis alkalmazzunk naponta többször fényvédő krémet!

uv_sugarak.jpg

 

3. A sminklemosóval rendesen le tudjuk tisztítani az arcunkat

Először is, a legtöbb sminklemosó egyáltalán nem tesz jót a bőrnek. Túl agresszív hatóanyagokkal van tele, amelyek többet ártanak, mint használnak. Kifejezetten ellenjavallt krémes állagú sminklemosót használni, mert az még el is tömíti a pórusainkat. Olybá tűnhet, mintha a sminkeltávolító termék hatékony lenne nem csak a make-up, de a piszok és a baktériumok lemosásában is, pedig az ilyen krémek legtöbbször csak a szabad szemmel látható réteget szedik le.

sminklemoso.jpg

Használjunk olyan lemosót, amelynek hatóanyagai behatolnak a bőrbe, és valóban megtisztítják azt mindentől, ami nem tesz jót neki. A megfelelő lemosó fontosabb tulajdonságait ebben a posztban írtuk le.

 

4. Semmi szükség arra, hogy reggel is használjunk arclemosót

Mégis, kinek jutna eszébe reggel is használni az arclemosóját? Hiszen nem viselt sminket éjszaka, és az esti állapothoz képest nincs semmi változás. Persze erről szó sincs: a bőrünk éjjel sem alszik. Például izzadunk, főleg ilyen meleg, nyári időben, de télen, fűtés mellett is.

200121443-001-facewash.jpg

Alapvető fontosságú, hogy ne csak vízzel öblítsük le az arcunkat, hanem a fentebb említett lemosót se hagyjuk a polcon. Ráadásul, ha éjszakai krémet használunk, és azt nem mossuk le, akkor a nappali krémek nem fognak tudni olyan hatásfokot elérni, amilyet szeretnénk.

 

5. A bőrápolókban lévő tartósítószerek károsak az egészségre

A tartósítószerek sajtója pocsék, de hát nélkülük baktériumok, gombák és egyéb apró, nemkívánatos életformák nyüzsögnének a bőrápolóinkban. A tartósítószerek, ahogy a nevük is utal rá, arra valók, hogy a készítményeket hosszabb ideig is használni tudjuk, lehetőleg baktériummentes állapotban.

bakterium.jpg

 

6. A bőrápoló szavatossága soha nem jár le

Sajnos de. Nem csak az idő múlása, hanem a nem megfelelő használat is okozhatja, hogy a termék elveszti hatékonyságát. Az tégelyes kiszerelések esetében kifejezetten óvatosnak kell lennünk, mert ha nem tiszta kézzel nyúlunk bele a krémbe, piszkot, zsírt és baktériumokat viszünk át az ujjunkról a termékbe. Ezért fontos kezet mosni használat előtt, vagy spatulát alkalmazni – és persze azt is rendszeresen tisztítani.

szavatossag.jpg

Minden terméken fel van tüntetve, hogy hány hónapig használható azután, miután először kinyitottuk: figyeljünk erre, jegyezzük fel, hogy mikor kezdtük használni az adott készítményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6012601073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása