Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Félre a vattával!

2017. június 24. - LTCS BB

Szinte minden háztartás rendelkezik a vatta valamilyen formájával, tekerccsel, vattalabdákkal, de legalábbis azokban az otthonokban, amelyekben nők is élnek, szinte biztosan található ilyesmi a fürdőszobában vagy annak környékén. A vattát sok mindenre használhatjuk, de a bőrápoló termékeket inkább ne ezzel az anyaggal vigyük fel a bőrünkre.

vattalabdak.jpg

Mi az oka, hogy nem tanácsoljuk a vatta használatát ezekben az esetekben?

1. Mert kiszáríthatja a bőrünket

Száraz vattával végigmenni az arcunkon és jelentős nyomást gyakorolni rá kellemetlen következményekkel járhat: apró vattadarabok ragadhatnak az arcunkra, amelyek aztán egész nap ott maradnak, és magukba szívják a bőr nedvességtartalmának egy részét, meg persze a drága hatóanyagot, aminek a felvitelére a vattadarabot használtuk.

szaraz_boru.jpg

 

2. Mert irritálhatja az érzékeny bőrűeket

Ha a bőrünk egyébként is könnyen irritálható, akkor ezek a vattadarabkák is negatív reakciót fognak belőle kiváltani. A legtöbb vattapamacsot fehérítővel kezelik, amelyre bizonyos bőrtípusú emberek ugyancsak érzékenyek. Ráadásul ezek a háztartási vattalabdák meglehetősen durva anyagúak.

 

3. Mert így csak pazaroljuk a terméket

A száraz vattalabda olyan, mint egy szivacs: magába szívja az arcápoló termék egy részét is, így aztán a drága pénzen megvásárolt krém vagy folyadék egy része pocsékba megy. Ha megnedvesítjük a vattadarabot, mielőtt a terméket rákennénk, az se sokat segít, hiszen ebben az esetben a termék inkább lefolyik az arcunkon, minthogy megmaradna és felszívódna.

szemetes.jpg 

 

4. Mert ez a módszer még ráncok kialakulásához is vezethet

Főleg, ami az igen érzékeny szemkörnyéki területet illeti: aki sokat sminkeli a szemét, az ebben különösen érintett lehet, már a lemosók miatt is, amelyeket ugyancsak vattával szokás felvinni a megfelelő bőrterületre.

De hogyan okozhat ez az anyag ráncosodást? Ha vattát használunk, önkéntelenül is sokat huzigáljuk a bőrünket, hiszen másképp nem tudjuk mozgatni a vattát, ahhoz túl ragadós. Ez a módszer vezethet kis barázdák, később ráncok kialakulásához.

 

Ha nem vattát használunk, akkor helyette mégis mit?

 

A legegyszerűbb megoldás, ha az ujjainkra hagyatkozunk. Persze nagyon fontos, hogy előbb alaposan mossunk kezet. Ha a hidratáló vagy anti-aging krém hideg lenne, és ezért nehéz szétkenni a bőrön, érdemes előbb megmelengetni az ujjunkon. Gyengéden vigyük fel a terméket az arcunkra, főleg a szemek környékén, ott végképp nem ajánlatos húzkodni a bőrt, inkább csak paskolgassuk.

arcmosas.jpg

Erőteljesebben paskolhatjuk a bőrünket arcunk többi részén, mert a mikrosérülések, ahogy már korábbi posztunkban írtuk, kifejezetten jót tesznek neki, megelőzik a ráncok kialakulását. Tehát huzigálás helyett legyen inkább a paskolás a jellemző mozdulatsor.

Ezzel a módszerrel elkerülhetjük, hogy a drága arcápolónk nagy része a kukában végezze, mert a vattalabdák elnyelték a lényeget, és sokkal hatékonyabb is lesz a termék, ha végre helyes módon kerül a bőrünkre és bőrünkbe.

Egyes márkás termékekhez külön szalicilsavas vagy más hatóanyaggal átitatott törlőkendők is kaphatók, amelyek finomabb anyagból készülnek, ezeket persze nyugodtan használhatjuk. De a vattát még sminklemosáshoz se ajánljuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5512616455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása