Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

És mit tegyünk, ha már leégtünk?

2017. július 02. - LTCS BB

Akármennyit is mondogatjuk és halljuk, hogy mennyire fontos lenne vigyázni magunkra, ha kimegyünk a napra, még mindig elég gyakran előfordul, hogy emberek könnyebben vagy igen csúnyán leégnek. A minap például egy maratoni futónő képei keringtek az interneten, aki a jelek szerint azt gondolta, hogy a vádlija nem tud leégni… Hát, rosszul gondolta.

leeges_bikini.png

Ő is az a nagyon fehér bőrű típus, amely barnulni nem képes, leégni viszont annál inkább, és ezeknek a fényre igen érzékeny nőknek és férfiaknak (meg persze gyerekeknek) különösen kellene vigyázniuk magukra. Mert a leégés nem csak abban a pillanatban, órában és még pár napban fájdalmas, mikor bekövetkezik (próbált már valaki rákvörös háttal sátorban aludni?), hanem hosszú távon is nagyon káros, növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

De ha már megtörtént a baj, akkor mi a legjobb módszer a kárenyhítésre?

 

1. Tegyünk hideg borogatást a leégett testrészre!

Fürödjünk meg hideg vízben vagy 15 percig hűtsük a leégett testrészt borogatással. Ha a zuhanyozás mellett döntünk, semmiképp ne használjuk erős vízsugarat. Sose dörzsöljük törölközővel a megégett részt, inkább csak nagyon gyengéden paskoljuk a bőrt, vagy hagyjuk, hogy magától megszáradjon.

hideg_zuhany.jpg

 

2. Figyeljünk oda, mit kenünk az égett felületre!

Szerezzünk be parfümmentes hidratáló krémet és azzal kenegessük a problémás területet, mégpedig nem csak közvetlenül a baleset után, hanem még hetekig.

Minden olyan készítmény jót tesz, amely antioxidánsokat, valamint proteoglikán összetevőket tartalmaz: ezek megnyugtatják a bőrt, csökkentik a bőrpír és bőrszárazság kialakulását. A serecin pedig bársonyossá teszi a bőrfelszínt.

leeges_krem.jpg

Javasolhatjuk még az Aloe verát, amelynek nem csak hűsítő, hanem gyulladáscsökkentő hatása is van. Viszont ne használjunk olyan készítményt, amelyben petróleum, benzokain vagy lidokain található.

Az első 48 órában jót tehetnek gyenge szteroidtartalmú krémek is, mert csökkentik a fájdalmat és a gyulladást, gyorsítják a gyógyulási folyamatot. De kisgyerekeknél ne alkalmazzunk ilyen terméket!

 

3. Takarjuk el a leégett testrészt!

Ha már túl vagyunk az elsősegélyen, az elkövetkezendő napokra vonatkozó szabály, hogy semmiképp ne tegyük ki a leégett testrészt újra a napfénynek, hordjunk kényelmes, könnyű, ha kell, hosszú ujjú ruhát, hosszú nadrágot, tegyünk fel kalapot, és így tovább.

kalap_nap_ellen.jpg

Amíg meg nem gyógyul a megégett bőr, addig tartsuk a testrészt árnyékban. Sőt, mi magunk is maradjunk inkább árnyékban.

 

4. Hagyjuk lélegezni a bőrt!

Nem mindegy, milyen ruhát használunk: ne legyen szoros, ne dörzsölje a bőrt, legjobb, ha könnyű gyapjúruhára szavazunk. Nem véletlen, hogy a sivatagi népek eltakarják a testüket, és laza szöveteket használnak: ők aztán igazán tudják, mi védi meg őket.

 

5. Csillapítsuk a fájdalmat!

Ha az égés olyan súlyos, hogy komoly fájdalmaink vannak, ne mártírkodjunk, hanem csillapítsuk kínjainkat. Sok hagyományos fájdalomcsillapító alkalmas gyulladáscsökkentésre is.

fajdalomcsillapito.jpg

Elsősorban olyan szteroidmentes gyulladáscsökkentőket javaslunk, mint amilyenek például az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók. A leégés utáni 48 órában érdemes folytatni a gyógyszer szedését. A paracetemol tartalmú fájdalomcsillapítók csökkentik ugyan a kínjainkat, de a gyulladást nem enyhítik.

 

6. Keressünk fel szakembert!

Ha nagyon súlyos a leégés, és aggódunk amiatt, hogy házi módszereink nem elég hatékonyak, forduljunk szakemberhez.

 

7. Ne égjünk le újra!

Igyekezzünk tanulni a hibáinkból, és a jövőben kerüljük az olyan helyzeteket, amelyek leégéssel fenyegetnek. Ha nagyon fehér a bőrünk, akkor törődjünk bele, hogy nem tudunk lebarnulni: ne feküdjünk ki a napra, ne menjünk sapka, kalap nélkül strandra (sőt, utcára sem), keressük az árnyékot, és mindig használjunk hatékony fényvédő krémeket.

 

Kellemes és leégésmentes nyaralást kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3212634177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása