Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

A sikeres hámlasztás titkai

Miért ne menjünk templomba mélyhámlasztás után?

2017. július 22. - LTCS BB

Többször beszéltünk már blogbejegyzéseinkben a különböző hámlasztásokról, és arról, milyen bőrproblémákon tudunk ezzel a módszerrel segíteni. Hogy mi a teendő egy hámlasztásos kezelés előtt és után, hogyan készüljünk erre az eseményre, arról eddig nem esett szó. Pedig annak érdekében, hogy a maximumot hozzuk ki a hámlasztásból, jó tudni, mi az, amivel segíthetjük a bőregészség specialista munkáját.

peeling.jpg

 

Csokorba szedtük hát a hámlasztás előtt és után alkalmazandó elővigyázatossági rendszabályokat, hogy lélekben is alaposan fel tudjon készülni mindenki, aki komoly peelingre szánja el magát. 

Hámlasztás előtt

 

Legalább 6-10 héttel a kezelés előtt

A hámlasztás minél tökéletesebb eredménye érdekében készítsük elő a bőrt, bőregészség specialistánk tanácsait figyelembe véve. Fontos, hogy arcunkat a bőrtípusunknak megfelelő termékekkel kezeljük: aktív állapotba kell hozni valamennyi típusú bőrsejtünk működését, és csökkenteni a fennálló gyulladásos folyamatokat, kezelni a már meglévő pigmentációs elváltozásokat.

medspa-1.png

Mindezt intenzív hatóanyagok kombinációjával érhetjük el, melyet szakorvosunk állít be számunkra. A hámlasztások intenzív, invazív beavatkozásoknak számítanak, nagyon fontos, hogy ebben a kezelésben jártas orvossal és megfelelő anyagokkal végeztessük a kezelést, pláne, ha mélyebb peelingről van szó. Az orvosi mélyhámlasztások akár az irharétegig képesek kicserélni, majd újraépíteni a bőrt, így nagyon fontos a megfelelő kontroll, és előkészítés.

5-7 nappal a kezelés előtt

Semmiképp ne végeztessünk a kezelendő testrészen lézeres szőrtelenítést, elektrolízist, ne gyantázzuk és szőrtelenítő krémet se használjunk.

3-4 nappal a kezelés előtt

Függesszük fel a topikális (vagyis helyileg alkalmazott) retionidok, az alfa-hidroxi savak, a béta-hidroxi savak, a benzoil-peroxid, a retinol és minden olyan termék használatát, amely irritálhatja a bőrünket.

Ha fény alapú, például lézer vagy IPL kezelés alatt áll, vagy mikrodermabráziós kezelésekre jár, addig ne végeztessen magán kémiai hámlasztást, amíg a bőre ezen beavatkozásokat követően teljesen meg nem gyógyul.

 

fullsizerender_2.jpg

 

Hámlasztás után

 

Ne essünk pánikba! A hámlás folyamata átmeneti, minimális kellemetlenséggel jár, elkerülhetetlen, hogy az arca kivörösödjön, égjen, feszüljön, akár viszkessen, és enyhén meg is dagadhat: tudjuk, hogy ez elég kellemetlen, de a bőr teljesen normális reakciójának számít, ezért igyekezzünk türelemmel túlélni. Aggodalomra semmi ok.

sajat_peciens_peeling_2.jpg

A reakciók természetesen egyénről egyénre eltérőek, illetve a hámlasztás mélységétől is függenek. Van, aki hosszabb ideig hámlik, mások gyorsabban túl vannak rajta. A hámlás a kezelés után azonnal még nem jelentkezik, csak 2-3 nappal később, és a kémiai hámlasztás mélységétől függően 5-12 napig tarthat.

Semmiképp ne vakarjuk, dörzsöljük, csipkedjük az arcunkat, és ne szedjük le a hámló bőrréteget az ujjunkkal, bármennyire is jóleső érzés lenne húzogatni a hártyákat.

A kezelést követő minimum 7-10 napig ne tegyük ki a bőrünket közvetlen napfénynek, hogy a bőrsejtek gyógyulása zavartalan legyen. Noha ezt nyáron kicsit nehezebb megvalósítani, mint más évszakban, a megfelelő óvatosság mellett akár ilyenkor is belevághatunk a hámlasztásba, a hangsúly a megfelelő előkészítésen és utókezelésen, valamint a korrekt fényvédelmen van!

napkalap.jpg

Ha a napfényt végképp nem tudjuk elkerülni, akkor válasszunk komoly, több spektrumú fényvédő krémet. És csak nagyon óvatosan, könnyű kézzel vigyük fel a bőrre, hogy elkerüljük az idő előtti hámlást.

Továbbra is kerüljük a retinoidok, az alfa-hidroxi savak, a béta-hidroxi savak, a benzoil-peroxid, a retinol és minden olyan termék használatát, amely irritálhatja a bőrünket: ezeket csak akkor kezdjük újra használni, ha a hámlasztás jelei teljesen elmúltak már.

Elengedhetetlenül fontos azonban a hámlás közben a bőr megfelelő ápolása. A korrekt hámlasztás része a páciens olyan utókezelő hatóanyagokkal történő ellátása és a hámló terület megfelelő kezelése, melyek segítségével a gyógyulásai folyamat a lehető legbiztonságosabbá tehető.

Zuhanyozásnál ne irányítsuk a vízsugarat közvetlenül az arcunkra!

Azt is fontos megemlíteni, hogy a hámlás időszakában háziállatainkat ne engedjük az arcunk közelébe, ne puszilgassuk a friss és szép új bőrrel kutyánkat, macskánkat, hiszen ez a fertőzés kockázatát is növeli.

kutya.jpg

Használjunk tiszta törülközőt, ágyneműt, próbáljuk hanyatt fekve aludni!

És bár a mélyhámlasztások esetén a gyógyulási időszakot sokan otthon töltik, akár pihenéssel, olvasással, a gyertyafényes romantikára ez az időszak nem alkalmas. Ne égessünk gyertyát a gyógyulás időszakában! A gyertya égéstermékei, pláne akkor, ha nem szellőztetünk megfelelően, komoly légszennyezettségi koncentrációt okoznak a szobánkban, és a égéstermék, vagy pordús levegő nem tesz jót szép új arcbőrünknek.

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a templomok, a sok gyertyaégetés és tömjénfüst miatt a legszennyezettebb levegőjű helyek közé tartoznak. Ennek ellenére bátran járjunk templomba, csak ezt talán ne a hámlás időszakában tegyük. 

botafumeiro.jpg

Kerüljük a megerőltető testmozgást és az ezzel együtt járó intenzív izzadást is. És ahogy már az előkészülési időszakban, a teljes gyógyulásig a lézeres szőrtelenítést, a mikrodermabráziót és a hasonló beavatkozásokat is halasszuk el.

A mélyhámlasztások végleges eredménye 2 hónap után éri el maximumát, addig célszerű halasztani ezeket a kezeléseket.

Új bőrünk megszületése után térjünk vissza a napi rutinhoz, és élvezzük az eredményt: hiszen a hámlasztásnak köszönhetően, annak mélységétől függően, sokkal jobban fogunk kinézni, mint előtte. És ezt mindenki észre is fogja venni, még ha azt nem is tudja megállapítani, hogy mitől lettünk ilyen szépek.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8712677167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása