Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Bőrünk a harmadik X-en túl

2017. szeptember 09. - LTCS BB

Húszas éveikben még szinte büntetlenül tehetjük ki a bőrünket mindenféle káros hatásoknak, napfénynek, cigarettának, alkoholnak, éjszakázásnak, rossz minőségű sminknek, de mire betöltjük a harmadik X-et, ezek a korábbi vétkek kezdenek meglátszani az arcunkon és más bőrfelületeinken is. Jó hír viszont, hogy ilyenkor még nagyon sokat tehetünk az idő előtti öregedés ellen.

hydrated-skin.jpg

Ha korábban nem is foglalkoztunk tudatosan a bőrünkkel, vagyis ez a "foglalkozás" abban merült ki, hogy megpróbáltuk kezelni a pattanásainkat, és alapozóval, sminkkel elfedni a problémás helyeket, a valódi felnőttkorba érkezve már illik sokkal jobban odafigyelnünk magunkra. Persze csak akkor, ha szeretnénk megőrizni  vagy újra visszanyerni bőrünk hamvasságát, feszességét, egyenletes színét. 

Ezek az évek általában minden nyugati nő életében igen turbulensek: egyesek karriert építenek, mások családot alapítanak, esetleg a két dolgot egyszerre csinálják, már rég nem arról szól az életük, hogy bulikra járnak és órákig cicomázzák magukat, és a kimerültség nem a bárokban töltött, hanem a munkahelyen vagy a nyűgös gyerek melletti éjszakázások miatt jelentkezik. De akárhogy is van, a bőrünkön bizony egyre jobban meglátszik a stressz és minden más, negatív hatás.

confissoes.jpg

Milyen természetes folyamatok játszódnak le a bőrünkben, mikor átlépjük a harmincat?

  • A bőr textúrája durvább lesz, egyenetlenségeket tapasztalhatunk, mert csökken a hámsejtek kicserélődésének sebessége
  • Finom vonalak, aztán egyre mélyülő ráncok jelennek meg a kollagén és az elasztin termelődésének csökkenése miatt
  • Dehidratálttá válik a bőrünk, mert védekező funkciója gyengül
  • Foltok jelennek meg rajtunk, mert a pigmenttermelés már nem olyan kiegyensúlyozott, mint korábban (hiperpigmentáció)

best-treatments-for-hyperpigmentation.png

Mindezek a hatások akkor is észlelhetők, ha egyébként tudatosan vigyáztunk bőrünk minőségére, és nem napoztunk túl sokat (főleg fényvédő használata nélkül), nem szoláriumoztunk, nem dohányzunk, és eleget alszunk. De ha még nem is vigyáztunk fiatalon mindezekkel a káros hatásokkal, plusz súlyosan elkapott bennünket az akne, és nem megfelelő módon kezeltük a problémát, akkor például a hiperpigmnentáció kellemetlenségei fokozottabban jelentkeznek.

Akárhogy is alakult az életünk harmincig, az számít igazán, amit ezen életkortól kezdve művelünk a testünkkel, elsősorban a bőrünkkel. Lássunk néhány jó tanácsot a továbbiakra nézve, hogy negyvenes, sőt, ötvenes éveinkben is remekül nézzünk ki:

shutterstock_66169135-min.jpg

1. Alkalmazzunk olyan termékeket, amelyek retinolt, C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak. Mindenképp jól járunk azzal, ha bőregészség specialista tanácsát kérjük, nekünk mi a legmegfelelőbb termék vagy termékcsoport.

2. Vegyük nagyon komolyan a fényvédelmet, és ne csak nyáron! 

3. Sminkeljünk csak minimálisan, és csak jó minőségű termékeket használjunk, például ásványi sminket. Ha alapozónk fényvédő is egyben, az még jobb. A túl vastag smink inkább öregebbnek láttat, és ha a bőrünk jó állapotban van, akkor semmi szükségünk nem lesz a sok make-up-ra. 

4. Építsük be a mindennapjainkba a bőrtisztítás megfelelő rituáléját - épp csak annyit, amennyiit  a fárasztóbb napjainkon is be tudunk tartani. Használjunk olyan termékeket, amelyek például éjszaka hatnak, miközben mi pihenünk.

double-cleanse-lead.jpg

5. Hidratáljunk, de ne a hagyományos módon, mert az csak érzékennyé teszi és elvékonyítja a bőrünket! Használjunk olyan terméket, amely belülről hidratál. 

6. Figyeljünk oda az étkezésünkre, tapasztaljuk ki, hogy mely ételek illetve tápanyagok tesznek rosszat a megjelenésünknek és ne csábuljunk el (túl gyakran)!

7. Aludjunk eleget! 

8. Olykor szakítsunk időt egy-egy könnyebb hámlasztásra, vagy más, bőrfrissítő eljárásra, mert ezek sokat javíthatnak a bőrünk állapotán.

9. Legyünk boldogok és kiegyensúlyozottak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3812812754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása