Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

Bio bőrápolás – nem mindig a „természetes” a legjobb

2017. május 22. - LTCS BB

Sokan esküsznek mindarra, ami bio, természetes, organikus, nincsenek benne adalékanyagok – legyen az étel, ital vagy éppen gyógynövény. Egyrészt persze pozitív, hogy az ember szeretne visszatérni a természethez, újra megbarátkozni a bevált növényekkel és eljárásmódokkal, de attól, hogy valamire rányomjuk a „természetesség” bélyegét, még nem biztos, hogy hatékony és jótékony is.

bio_cimke.jpg

Ha csak a szépségápolás történetét nézzük, a modern orvostudomány kialakulása előtt számos olyan, egészen természetes anyagot használtak a nők, amely mérgező vagy csak irritáló volt: nadragulyát a pupilla kitágítására (ez hosszabb távon vakságot okoz), égetett meszet szőrtelenítésre (amely erősen irritálta a bőrt), krétaport a szép, fehér bőrszín elérése érdekében (de nem az arcon, hanem orron át alkalmazva)… Egyes anyagok kifejezetten károsak, mások csak átmeneti kellemetlenségeket okoznak – de a régi korokkal ellentétben ma már mindegyik hatásmechanizmusát ismerjük.

Az az egyszerű tény, hogy valamely anyag megtalálható a természetben, még nem jelenti azt, hogy pozitív hatással lesz a bőrünkre.

Tovább

Az 5 leggyakoribb ránctípus

Harminc fölött mindenki észreveszi magán, hogy egyre több ráncocska jelenik meg az arcán, később már másutt is… Nem vészes jelenség ez, sőt, kifejezetten szexi is lehet, karaktert ad az arcnak, belevési a bőrbe megszokott mimikánkat, éretté teszi a megjelenésünket.

rugas_de_expressao.jpg

De azért olyan nagyon nem örülünk az idősödés jeleinek, és gyakran szeretnénk is tenni ellene. Ránc azonban nem csak egyfajta van, külső megjelenés vagy keletkezés szempontjából, hanem legalább ötféle. És gyakran csak különböző módszerekkel harcolhatunk ellenük.

Tovább

Az edzés is árthat a bőrnek?

Mindenki arra biztat bennünket, hogy mozogjunk, eddzünk, izzadjunk le alaposan minél többször egy héten – de ha megfogadjuk ezt a tanácsot, az milyen hatással lesz legnagyobb szervünk, a bőrünk kinézetére? Kevesen gondolnak bele, de az intenzív izzadással járó testmozgás akár rosszat is tehet a pattanásos, gyulladt bőrnek.

edzes_utani_akne.jpg

Természetesen nem beszélnénk le senkit semmilyen testmozgásról, de ha már ennyit dolgozunk az egészségünk és szépségünk érdekében, ne hanyagoljuk el bőrünk karbantartását sem. Nézzünk, mit tehetünk a probléma megelőzése érdekében, és mit akkor, ha már kialakult rajtunk az edzés utáni aknénak (post workout acne) nevezett jelenség?

Tovább

Tévhitek a pattanásos bőrről

Amint elkezdünk kamaszodni, szinte kivétel nélkül szembesülünk valamivel, ami addig valószínűleg eszünkbe se jutott: pattanások jelennek meg az arcunkon és más testrészeinken. Mivel pedig ez olyan probléma, amely mindenkinek szembetűnik, és elég sokat ront a megjelenésünkön, azonnal rengeteg tanácsot kapunk jóakaróinktól. Például anyánktól, aki nem elégszik meg azzal, hogy sopánkodjon és tippeket adjon, hanem esetleg még ki is akarja nyomkodni a legzavaróbb pattanásainkat, sőt, a mitesszereket is megtámadja.

38215087_ml.jpg

Az aknés bőr ugyanis olyan, mint a megfázás vagy a foci: mindenki ért hozzá, és mindenkinek van valami tuti ötlete. Csak lehet, hogy a legjobb szándékú tanács ártja a legtöbbet, és előfordulhat, hogy menekülnünk kell a tettleges beavatkozástól, mert épp az súlyosbítja az állapotunkat.

Összeszedtünk néhány tévhitet a pattanásokkal és azok eltávolításával, kezelésével kapcsolatban, nézzük, milyen tanácsokra érdemes hallgatni, és milyenekre nem.

Tovább

Búcsú a narancsbőrtől?

Eddigi posztjainkban elsősorban az arcbőrre koncentráltunk, de, mint már többször említettük, a bőr a legnagyobb szervünk, és ennek köszönhetően egyes testrészeinken más és más tulajdonságok jellemzik, illetve különböző problémákkal szembesülhetünk. Az egyik sokszor emlegetett bőrprobléma épp, hogy nem az arcot érinti, hanem olyan testrészeket, amelyek hétköznap egyáltalán nincsenek szem előtt.

the-invention-of-cellulite-body-image-1460046250_1.jpg

Tovább

Teljes fazon lézerrel?

Női olvasóink valószínűleg tisztában vannak azzal, mit jelent a "teljes fazon" kifejezés, de sok férfi feltehetőleg nem tudja, hogy nevezik a kozmetikai üzletekben a teljes intim szőrtelenítést, azaz azt a folyamatot, melynek folyamán a női test legérzékenyebb része csupasszá válik. Leginkább gyanta segítségével, ami nem nevezhető fájdalommentes eljárásnak. 

brazilianwaxnotgetting_sized.jpg

Hasonló, de sokkal kevésbé tartós eredményt borotválással is el lehet érni: ezt általában otthon végzik a hölgyek, és egyáltalán nem veszélytelen folyamat, bár vannak olyan hajlékony, és ügyes kezű nők, akik állítólag évek óta anélkül borotválják magukat a lábuk között, hogy bármilyen sérülést okoznának - nem a mi tisztünk eldönteni, hogy ez hihető-e, de a vulva anatómiai jellegzetességeit tekintve, no meg azt a tényt figyelembe véve, hogy mennyire nem esik kézre, és milyen nehezen látható a felület, amelyre borotvával megyünk rá, feltételezhetjük, hogy legalábbis mikrosérülések elég gyakran történnek.

Tovább

A bőr és a tavasz - mire figyeljünk, ha jön a jó idő?

Három hosszú téli hónap után végre itt a március - egy kicsit mindenki fellélegzik, élvezi az enyhébb időt, többet megy a szabadba, előveszi a biciklit, a görkorit, a futócipőt... Irány a park, az erdő, a természet élvezete. De a tavasz kihívásokat is tartogat, ideje a bőrünkkel is másképp foglalkozni, ha többet vagyunk szabad levegőn, és jó, ha felkészítjük a nyárra is.

so-starten-sie-fit-in-den-fruehling-winter-abschuetteln-story-496407_1164x658px_db039e19cb7abf9103e5799ba759cfb6_frau-gesund-laufen-sport-s1260_jpg_1377818_1164.jpg

Az első, amire nagyon oda kell figyelnünk, az a fényvédelem. Sokszor elmondtuk már, hogy ezt az év minden időszakában komolyan kellene vennünk, de minél több napfénynek tesszük ki magunkat, annál érvényesebb ez a megállapítás. Mit kell tudnia a tökéletes napkrémnek?

Tovább

A szőrbenövések titkos élete

A szőr már csak olyan, hogy folyton nő, mert ezt a genetikai programot kapta, hiába vagyunk úgy vele manapság, hogy meglennénk nélküle is... Ha pedig kicsit belepiszkálunk a természetes folyamatokba, vagyis levágjuk, kitépjük, akkor is visszanő, csak lehet, hogy nem a jó irányba…

razor-bump-treatment.jpg

Férfiaknál a borotválkozás miatt az arcon a legkellemetlenebb, a nőknél ennél sokkal több helyen mutatkozhat és lehet nagyon irritáló a benőtt szőr: lábon, intim területen… Ritkán esik szó erről a problémáról, és arról, hogy mit lehet ellene tenni, pedig szinte mindenkit érint.

A szőrtelenségre való törekvés már jó régóta divat az emberi történelemben – olykor kevésbé fontos, olykor sokkal inkább, néha szinte már követelménnyé válik. Bár ma is léteznek olyanok, akik kifejezetten károsnak tartják a szőrtelenítést, vagy egyszerűen csak elutasítják, azért a nyugati emberek, főleg a nők többsége sok-sok éven, néha évtizeden át, változatos módszerekkel epilálja teste különböző részeit.

Tovább

A 7 leggyakoribb dolog, amivel ártunk a bőrünknek

Múltkori posztunkban kiderült néhány csodálatos tény a bőrünkről, például arról, hogy milyen elképesztő rendszer alapján működik az érzékelésünk, vagy, hogy létezik ujjlenyomat nélküli ember. Ezúttal arról fogunk beszélni, melyek azok a sokunk által napi szinten elkövetett hibák, amelyek nem igazán tesznek jót testünk legnagyobb szervének.

18924888081.jpg

 

1. Hosszú zuhanyozás forró vízzel

Noha a léleknek és az izmoknak nagyon jót tesz a forró zuhany, a bőrnek sokkal kevésbé. Persze energiatakarékossági szempontból sem ajánlott, de nehéz ellenállni a kísértésnek. A forró víz azonban sajnos kiszárítja a bőrt, árt a bőr természetes hidratáltságának, súlyosbítja az ekcéma és a rozácea tüneteit (utóbbiról már külön posztban is írtunk). Ha jót akarunk a bőrünknek, állítsuk a vizet langyosabbra és még azelőtt hagyjuk abba a zuhanyozást, hogy a bőrünk vörössé válna. Ha a tükör bepárásodik, akkor túl forró volt a víz.

Tovább

Az ujjlenyomat nélküli ember - avagy 10 meglepő tény a bőrről

Mindannyian a magunk bőrét visszük a vásárra, aggódunk, ha egy ismerősünk rossz bőrben van, felháborodunk, ha  valakinek nem sül le a bőr a képéről... Lehet, hogy a bőrünk alatt is pénz van, és alig férünk a bőrünkbe, ha nagyon izgatottak vagyunk.

impressao-digital-tonocosmos-800x513.jpg

Bőrünk mindig szem előtt van, állapotáról messzemenő következtetéseket vonunk le egymás egészségére, hangulatára nézve, de a bőr arról is árulkodik, hogy ki dolgozik szabad ég alatt, ki végez kemény fizikai munkát, ki szegényebb és ki jómódúbb, arról nem is beszélve, hogy ki mennyi idős... Bár minél jobb körülmények között élünk, annál tovább maradhatunk fiatalok.

Tovább