Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

Esztétikai kezelések járulékos nyereségei

Avagy a fiatalítás majdnem mindig egészséges is!

2017. augusztus 17. - LTCS BB

 

A hiúságot nem szokás pozitív tulajdonságnak tekinteni, de olykor azért vannak előnyei. Például, ha valaki sokat törődik a testével, az egészségével, tudatosan táplálkozik, mozog, és védi a bőrét, az nem csak csinosabb, de egészségesebb, fiatalosabb is lesz. Mindegy, hogy hiúságból vagy más okból kifolyólag teszi meg a testéért mindazt, ami tesz, az eredmény mégiscsak pozitív.

hiusag.jpg

Az utóbbi időben ráadásul arra is fény derült, hogy néhány orvos-esztétikai beavatkozásnak saját magán túlmutató járulékos nyereségei is vannak, vagyis a kezelések nem csak a konkrét problémán segítenek, hanem az élet más területeire is pozitív hatást gyakorolnak. Erre két New York-i bőrgyógyász, Dr. Paul Jarrod Frank és Dr. Robert Anolik hívta fel a szakma és a nagyközönség figyelmét. 

Nézzünk párat a kellemes mellékhatások közül:

 

Tovább

Az ezer apró tű művészete (Microneedling)

Sok ember természetes reakciója, hogy összerezzen és berzenkedik az ellen az elképzelés ellen, hogy megszúrják. De ha nem egy darab, és nem is csak néhány, hanem több ezer tű jelenik meg lelki szemeink előtt, akkor minimum fakírnak kell lennünk, hogy élvezzük a látványt.

image-0-02-05-d02bc4c29dafdb2f40679add31560de2ba52b637c2a779caf9f13d5d1ceb2488-v.jpg

Pedig a kis tűszúrások jótékony hatást fejthetnek ki, még az arcunkon is... És nem akupunktúráról lesz most szó, hanem az ún. Microneedling vagy Dermapen módszerről, amely világszerte széles körben elterjedt esztétikai eljárásnak számít.

 

Microneedling - Dermapen: az analóg frakcionált lézer?

 

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy a microneedling úgy működik, mint a lézer, csak mechanikus alapon. Ez a speciális eszköz kontrollált és állítható mélységű tűszúrások ejtésére képes.

Tovább

A sikeres hámlasztás titkai

Miért ne menjünk templomba mélyhámlasztás után?

Többször beszéltünk már blogbejegyzéseinkben a különböző hámlasztásokról, és arról, milyen bőrproblémákon tudunk ezzel a módszerrel segíteni. Hogy mi a teendő egy hámlasztásos kezelés előtt és után, hogyan készüljünk erre az eseményre, arról eddig nem esett szó. Pedig annak érdekében, hogy a maximumot hozzuk ki a hámlasztásból, jó tudni, mi az, amivel segíthetjük a bőregészség specialista munkáját.

peeling.jpg

 

Csokorba szedtük hát a hámlasztás előtt és után alkalmazandó elővigyázatossági rendszabályokat, hogy lélekben is alaposan fel tudjon készülni mindenki, aki komoly peelingre szánja el magát. 

Tovább

Hogyan tároljuk szépségápolási arzenálunkat?

A krémeknek is megvan a maguk sorsa… És tartósságuk, minőségük megőrzése is függ a környezeti hatásoktól, vagyis nem mindegy, hogy hol, milyen körülmények között tároljuk a termékeket, amelyekért olykor nem kevés pénzt adtunk ki.

kozmetikai_dobozok.jpg

Ha ugyanis nem megfelelő helyen raktározzuk szépségápolási cikkeinket, akkor lehet, hogy azok hamarabb vesztik el hatékonyságukat, mint kéne. Ez pedig igen bosszantó lehet. A C-vitamin például igen érzékeny ilyen szempontból: ez a gyakran használt, mindenki által sokoldalúnak tekintett antioxidáns sajnos különösen instabil, ezért azok a készítményeket, amelyek C-vitamint is tartalmaznak, extrém óvatosan kezelik. Mind a csomagolás, mind a tárolás során nagyon oda kell figyelni a termékre annak érdekében, hogy ne veszítse el hatékonyságát.

Nézzük, milyen alapvető szempontokat érdemes figyelembe venni a tárolási hely kiválasztásakor.

Tovább

És mit tegyünk, ha már leégtünk?

Akármennyit is mondogatjuk és halljuk, hogy mennyire fontos lenne vigyázni magunkra, ha kimegyünk a napra, még mindig elég gyakran előfordul, hogy emberek könnyebben vagy igen csúnyán leégnek. A minap például egy maratoni futónő képei keringtek az interneten, aki a jelek szerint azt gondolta, hogy a vádlija nem tud leégni… Hát, rosszul gondolta.

leeges_bikini.png

Ő is az a nagyon fehér bőrű típus, amely barnulni nem képes, leégni viszont annál inkább, és ezeknek a fényre igen érzékeny nőknek és férfiaknak (meg persze gyerekeknek) különösen kellene vigyázniuk magukra. Mert a leégés nem csak abban a pillanatban, órában és még pár napban fájdalmas, mikor bekövetkezik (próbált már valaki rákvörös háttal sátorban aludni?), hanem hosszú távon is nagyon káros, növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

De ha már megtörtént a baj, akkor mi a legjobb módszer a kárenyhítésre?

 

Tovább

Félre a vattával!

Szinte minden háztartás rendelkezik a vatta valamilyen formájával, tekerccsel, vattalabdákkal, de legalábbis azokban az otthonokban, amelyekben nők is élnek, szinte biztosan található ilyesmi a fürdőszobában vagy annak környékén. A vattát sok mindenre használhatjuk, de a bőrápoló termékeket inkább ne ezzel az anyaggal vigyük fel a bőrünkre.

vattalabdak.jpg

Mi az oka, hogy nem tanácsoljuk a vatta használatát ezekben az esetekben?

Tovább

Szépségápolási tévhitek

Az aknéval kapcsolatos hiedelmekről már beszéltünk, most jöjjenek azok a tévhitek, amelyeket sokszor hallunk, olvasunk a bőrápolással, fényvédelemmel kapcsolatosan. Egyesek kifejezetten ártanak, mások csak nem használnak, de jobb, ha tiszta vizet öntünk a pohárba e téren is.

skin-care-.png

 

1. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha egy minőségi terméket minél gyakrabban használunk

Igazán káros tévhit: ha egy terméket többször használunk, mint azt a gyártó, illetve az orvosunk, bőregészség specialistánk javasolja, akkor árthatunk a bőrünknek: az agresszívabb hatóanyagok kifejezetten irritálhatják a bőrünket, és addigi problémánk még súlyosbodhat is. Ha például zsíros a bőrünk, a túl gyakori és túl erős dörzsölés nem hogy használna, inkább ártani fog neki, mi több, még zsírosabb lesz, mint előtte, a bőr saját védekezési mechanizmusának köszönhetően.

Tovább

Mihez kezdjünk a grízes bőrrel?

Ha bőrünk bizonyos részein kis fehér vagy piros színű pöttyök, dudorok vannak, és tartósan ott is maradnak, amikor pedig végighúzzuk rajtuk a kezünket, olyan érzésünk támad, mintha dörzspapírt simogatnánk, akkor valószínű, hogy grízes bőrrel, vagyis keratosis pilarisszal állunk szemben.

chicken-skin-beauty-hacks_1.jpg

Az angolul pedig chicken skin-nek, azaz csirkebőrnek nevezett probléma jellemzően a törzsön, a combon, a felkaron (annak is inkább a külső részén), és a fenéken tapasztalható. Ritkábban megjelenhet a szemhéjon, az arcon és a fejbőrön, de akár az egész testen szétszóródva is.

Tovább

Miért ne féljünk a Botoxtól?

Múltkor a különféle ránctípusokról beszéltünk, és arról, hogy milyen módszerekkel lehet visszafordítani az idő kerekét, vagyis elérni, hogy az arcunkon és egyéb testrészeinken feszesebb legyen a bőrünk, mint azt a korunk indokolná. A mimikai ráncoknál megemlítettük a Botoxot is, mint a lehetséges megoldások egyikét, épp ezért most erről az anyagról szólunk pár szót.

botox-arckezeles.jpg

A Botoxról valószínűleg mindenki hallott már, de sokan tartanak tőle: egyrészt láttunk már rosszul sikerült kezelés utáni arcokat, másrészt sokan idegenkednek nem csak a tűtől, hanem attól is, hogy valamilyen idegen anyagot juttassanak a testükbe. Csak nem mérgező a Botox? Csak nem bénítja le teljesen az arcizmokat? Fogok még tudni mosolyogni, ha kapok egy ilyen kezelést?

 

Tovább

Bio bőrápolás – nem mindig a „természetes” a legjobb

Sokan esküsznek mindarra, ami bio, természetes, organikus, nincsenek benne adalékanyagok – legyen az étel, ital vagy éppen gyógynövény. Egyrészt persze pozitív, hogy az ember szeretne visszatérni a természethez, újra megbarátkozni a bevált növényekkel és eljárásmódokkal, de attól, hogy valamire rányomjuk a „természetesség” bélyegét, még nem biztos, hogy hatékony és jótékony is.

bio_cimke.jpg

Ha csak a szépségápolás történetét nézzük, a modern orvostudomány kialakulása előtt számos olyan, egészen természetes anyagot használtak a nők, amely mérgező vagy csak irritáló volt: nadragulyát a pupilla kitágítására (ez hosszabb távon vakságot okoz), égetett meszet szőrtelenítésre (amely erősen irritálta a bőrt), krétaport a szép, fehér bőrszín elérése érdekében (de nem az arcon, hanem orron át alkalmazva)… Egyes anyagok kifejezetten károsak, mások csak átmeneti kellemetlenségeket okoznak – de a régi korokkal ellentétben ma már mindegyik hatásmechanizmusát ismerjük.

Az az egyszerű tény, hogy valamely anyag megtalálható a természetben, még nem jelenti azt, hogy pozitív hatással lesz a bőrünkre.

Tovább