Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

Az ujjlenyomat nélküli ember - avagy 10 meglepő tény a bőrről

2017. február 15. - LTCS BB

Mindannyian a magunk bőrét visszük a vásárra, aggódunk, ha egy ismerősünk rossz bőrben van, felháborodunk, ha  valakinek nem sül le a bőr a képéről... Lehet, hogy a bőrünk alatt is pénz van, és alig férünk a bőrünkbe, ha nagyon izgatottak vagyunk.

impressao-digital-tonocosmos-800x513.jpg

Bőrünk mindig szem előtt van, állapotáról messzemenő következtetéseket vonunk le egymás egészségére, hangulatára nézve, de a bőr arról is árulkodik, hogy ki dolgozik szabad ég alatt, ki végez kemény fizikai munkát, ki szegényebb és ki jómódúbb, arról nem is beszélve, hogy ki mennyi idős... Bár minél jobb körülmények között élünk, annál tovább maradhatunk fiatalok.

Tovább

Befőttes üvegbe ne, bőrre igen – avagy mit kell tudni a szalicilsavról

Ha bőrtisztításra alkalmas terméket szeretnénk vásárolni, érdemes odafigyelni az összetevőkre: nem mindegy, hogy mit veszünk le a polcról. Egy dologban biztosak lehetünk: a szalicilsavban meg lehet bízni.

salicylic_acid.jpg

Mit érdemes tudni erről a vegyületről? Már azon kívül, hogy nagyanyáink előszeretettel tették befőttes üvegekbe?

A szalicilsav, más néven béta-hidroxisav sokoldalú bőrtisztító összetevő, amely fantasztikus eredményt nyújt számos kellemetlen bőrprobléma kezelésében, hogy csak néhányat említsünk: használják akne, psoriasis, tyúkszem és szemölcsök kezelésére is.

Tovább

Változások kora – a menopauza és a bőr

Nevezhetjük menopauzának, klimaxnak vagy változó kornak, a női lét egyik kellemetlen velejárója az a néhány éves szakasz, amelyben fokról fokra elveszítjük termékenységünket, és ezzel együtt más, nem túl örvendetes jelenségek is lezajlanak a testünkben. Ritka esetben már 30 éves kortól jelentkezhet ez az állapot, de legtöbbször 45 éves kor fölött kezdődik, és akár 60 éves korig is eltarthat. 

menopause-heart-disease.jpg

Nem kell persze kétségbe esni, vannak ennek a periódusnak kellemes hozadékai is, és a kellemetlenek egy részének kiküszöbölésére is egyre több módszert kínál az orvostudomány. Nem soroljuk most fel a jól ismert tüneteket, és azok okait, ebben a posztban csak a bőrünket érintő változásokra koncentrálunk, és arra, hogy mit tehetünk a negatív folyamatok ellen.

Tovább

Így kezeld a borvirágod - avagy 6 tipp rozácea-témában

Ha a rozácea szó nem is ismerős, borvirágos orrot mindenki látott már életében... Ez ugyanis a népies magyar elnevezése annak a bőrbetegségnek, amelynek kialakulása, a közhiedelemmel ellentétben, egyáltalán nem köthető az alkoholizáláshoz. Lehet valaki úgy rozáceás, hogy életében egy cseppet sem ivott. Ráadásul a legtöbb érintett nem férfi, hanem nő, ugyanakkor az orr deformitását is okozó, súlyos esetek inkább férfiakra jellemzőek.

rosacea.jpg

De nézzük, mivel is van dolgunk: a rozácea (a szó latinul rózsaszínt jelent) a bőr krónikus gyulladásos betegsége, mely főleg az arc központi részén alakul ki: az orca, az orr és homlok környékén. Az arcbőrön lévő vörös papulák, esetleg gennyes pattanások és értágulatok jellemzik ezt a krónikus bőrállapotot, melyet gyakran kísér a szövetek megvastagodása.

Tovább

11 dolog, amit tudnod kell a lézeres szőrtelenítésről

Divat vagy kötelesség?

 

laser-hair-removal-upper-lip.jpg

Azzal ellentétben, amit sokan hangoztatnak, a testszőrtelenítést nem az utóbbi időben találták ki, az már több ezer éve létezik. A lengén öltöző egyiptomi nők az egész testüket epilálták (igen, a szeméremszőrzetüket is). A közel-keleten higiéniai okokból a férfiaknál is szokás volt ez, de az ókori görög és római nők is sok időt töltöttek azzal, hogy megszabaduljanak nem kívánatos szőrszálaiktól. Minél több testfelületet mutatunk, annál kevésbé szeretjük, ha szőrösnek látszunk. 

Tovább

Nő vagyok és borotválkozom...

Az senkit nem lep meg, hogy a nők is használnak borotvát, de hogy a férfiakhoz hasonlóan az arcszőrzetüket tartanák rendben ezzel, az elég meghökkentő. Hiszen az „igazi” nőnek nincs is szőr az arcán! Ez persze így egyáltalán nem igaz: van például szemöldöke. És finom pihék az arcán mindenütt akadnak, de leginkább az orr és az ajak közötti sávban, illetve az állon. (Ott hosszabb szálak is nőhetnek.)

e43c9ee6cc77c5e6_razorsquare.jpg

Akiknek a bajusz vonalán nem annyira finomak, és esetleg még sötétek is a pihéi, azok ezeket kozmetikussal leginkább gyanta segítségével el is szokták távolíttatni (persze léteznek országok, amelyekben ez nem elvárás, biztos mindenki tud mondani egyet-kettőt), de kinek jutna eszébe borotválkozni?

Tovább

Ezeket az újévi fogadalmakat könnyű betartani – és a bőre megköszöni!

Sokan tesznek nehezen megvalósítható újévi fogadalmakat, amelyek nagy része január 10. környékén már a feledés homályába merült. A mi javaslatunk az, hogy olyasmit fogadjon meg, amit egyáltalán nem nehéz betartani, főleg, ha szereti a gyümölcsöket és zöldségeket, de leginkább, ha jót akar a bőrének.

woman_holding_a_fruits_basket_1412021249-1443685427-205x205.jpg

Ha olvasta ünnepek előtti posztunkat, akkor talán sikerült kevesebb aknéval túlélnie a karácsonyt, mint az előző években, most azonban néhány étkezési tippet is adunk, hogy még hatékonyabban tudjon védekezni a pattanások ellen, amelyek a nők 20%-ának életét még harmincas éveikben, sőt, a menopauza idején is megkeserítik.

Mit egyen-igyon, hogy szép maradjon?

Tovább

Túlélni az ünnepeket – pattanások nélkül

Bármennyire is fegyelmezettek vagyunk és akármilyen egészségesen is igyekszünk étkezni év közben, bizonyos ünnepeket nagyon nehéz megúszni olyan ételek megkóstolása nélkül, amelyek nem igazán tesznek jót – nem csupán a vonalainknak, hanem a bőrünknek sem.

ws_gingerbread_cookies_2560x1600.jpg

Biztos mindenki ismeri magát annyira, hogy tudja, mi fekszi meg a gyomrát, mire allergiás, mire érzékeny, és persze azzal is körülbelül tisztában vagyunk, hogy mi miatt kezdődnek a pattanásaink – bár olykor érhetnek meglepetések. Mivel az aknéra a hormonális változások, gyógyszerszedési szokások is hatással vannak, az étkezés csak az egyik olyan összetevő, amivel befolyásolni tudjuk a bőrünk állapotát. De legalább ezzel tényleg képesek vagyunk befolyásolni. (Hogy még mi minden számít, arról korábbi posztunkban írtunk.)

Megúszni az olajos magvakat és a csokoládét, illetve más, rengeteg cukrot tartalmazó édességet meglehetősen bajos egy olyan ünnep közepette, amelynek egyik fő attrakciója a minél nagyobb lakomázások egymásutánisága… És azt sem tagadhatjuk, hogy az ünnephez ősidők óta elválaszthatatlanul hozzá tartozik az édes étel.

Tovább

Miért jó a bőrnek, ha hideg van?

Végre itt az igazán hideg idő, és a héten egész sok napos órát is kaptunk az égiektől. Persze a farkasordító hideget kevesen kedvelik, és ha nem vigyázunk, a tél kárt is tehet bennünk, a nem sokkal fagypont alatti hőmérséklet azonban kifejezetten jó hatással is lehet az emberre. 

shutterstock_131650502.jpg

Annak ellenére, hogy a hideg hátrányokkal is jár, ha arra gondolunk, hogy a bőrünk ilyenkor jobban szárad, viszket, és az ajkunkra is fokozottan kell vigyáznunk, nehogy kicserepesedjen (hogy a fagyásveszélyről és társairól ne is beszéljünk), ha megfelelő a ruházatunk, a mínuszok pozitív hatást is gyakorolnak testünk legnagyobb szervére.

Például jobban konzerválnak – lassítják az öregedési folyamatot. Gondoljunk csak arra, hogy az északi népek mennyivel lassabban ráncosodnak, mint a sok napfénynek kitett mediterránok. Ugye, hogy nem is annyira rossz, ha igazi télben is részünk van olykor?

Milyen pozitív hatásokkal számolhatunk még?

Tovább

Négy év előre, húsz év hátra - Hillary és az arcfiatalítás

Bár legutóbb Hillary Clinton neve egy őrülttel és egy pizzériával kapcsolatban merült fel a hírekben, és már biztos, hogy hiába kapott 2 millióval több szavazatot, mint az általunk már kielemzett Trump, nem lesz belőle tekintetes elnök asszony, a bőrterápiák kapcsán igazán érdemes szemügyre vennünk, mi történt az egykori first ladyvel az utóbbi négy évben.

president-clinton-prediction.jpg

Hiszen Hillary Clinton arca 2012 és 2016 között olyan változáson ment keresztül, mintha sikerült volna visszautaznia az időben, öregedés helyett egyre fiatalabbnak nézett ki. Lehet, hogy boldogabb lenne, ha a varázslók nem csak az arcán tudnák megfordítani az óra járását, bár ahhoz már tényleg csoda kéne, hogy amerikai elnökként valaki fiatalodjék és ne lestrapáltabban érkezzen a mandátuma végére, mint ahogy elkezdte a hatalomgyakorlást.

Tovább