Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Az óra ketyeg – de a bőrünknek nem kell öregednie

2016. október 15. - LTCS BB

Néha megdöbbenünk, mikor rövid idő alatt változik meg valakinek az arca, úgy érezzük, éveket öregedett… Máskor meg annyira jól néz ki, hogy olybá tűnik, mintha visszafiatalodott volna. Számít, hogy az illető hogyan mozog, milyen a tartása, milyen ruhát hord, hogy áll a haja, milyenek a fogai, de ami leginkább szembetűnő, az a bőre állapota. A bőrünkön minden meglátszik.

egeszseges-bor.jpg

Senki sem szeretne idő előtt megöregedni, vagy jóval korosabbnak tűnni annál, mint amennyi idős valójában, mégis rengeteg emberen figyelhető meg, hogy életmódjával mintha éppen a korai elhasználódást hajszolná. Vagy éppenséggel beletörődött: ez van, ilyen az élet, megvisel és meggyötör.

És mivel nem rendelkezünk Dorian Gray arcképével, amely modellje és tulajdonosa helyett öregedett, nincs más hátra, mint viselni mindannak a következményeit, amit a testünkkel és lelkünkkel teszünk. 

dorian8.jpg

Az, hogy mennyi idősnek nézünk ki a valódi korunkhoz képest, elsősorban genetikai tényezőktől függ (vannak, akik biológiai órája gyorsabban ketyeg), de sokat számítanak a környezeti hatások, és az életmódbeli választások is.

A genetikán nem tudunk változtatni, a környezeti hatások egy részét már képesek vagyunk kiküszöbölni, az életmódunk pedig nagyrészt tőlünk függ.

Mit tehetünk azért, hogy a bőrünk öregedését megállítsuk, esetleg visszafordítsuk?


1. Védjük a fénytől!

Ha közvetlenül kifekszünk a tűző napra, vagy barnaságunkat szoláriumban szerezzük, akkor bőrünket az UV sugarak káros hatásának tesszük ki, amely felgyorsítja a bőr öregedését, ezáltal a ráncok, öregségi foltok, pigmentfoltok és a bőrrák kialakulásának esélyét. Vagyis nem csak a strandon kell óvatosnak lenni, a csokicső sem tesz hosszú távon vonzóvá, sőt, kifejezetten veszélyes és káros, főleg kiskorúak számára. 

solarium-1024x576.jpg

Mindig használjunk fényvédőt, még a téli időszakban is, hogy bőrünk egészséges, fiatalos maradjon! Nem szabad elfelejteni: a felhős idő a káros sugarak csak 20%-át szűri ki, így felhős időben is elengedhetetlenül fontos a fényvédelem.

Ne feledkezzünk meg az elektronikus eszközökből jövő HEV fényről sem: ne vigyük túlzásba a szelfizést, illetve a mindenféle kütyük használatát, főleg az arcunk közvetlen közelében!


2. Tisztítsuk megfelelően, és ne használjunk túl sok kencét!

Ha nem egy környezetszennyezéstől mentes, csodálatosan tiszta vidéken élünk, akkor sokat szenvedhetünk a levegőben szálló porok és szemcsék miatt, melyek a bőr zsírtartalmával reakcióba lépve gyulladást okozhatnak. Eltömítik a pórusokat, fokozhatják a gyulladásos betegségek, mint a rozácea fellángolását.

cleansers-for-oily-skin.jpg

De már az is problémát jelenthet, ha nem a megfelelő lemosót, hidratálót alkalmazzuk.

Legjobb, ha szakemberrel konzultálunk, mielőtt bármilyen bőrápoló terméket használni kezdenénk – főleg, ha komolyabb bőrproblémáink vannak. Valódi eredményeket bőrterápiás szakorvos által kiajánlott, kifejezetten a mi bőrünkre szabott, egyedi protokollokkal lehet elérni.

Ha csak úgy leveszünk a drogéria polcáról bármilyen hidratáló vagy bőrápoló terméket, és azzal kezdjük el kezelni magunkat, lehet, hogy többet ártunk, mint használunk: hiszen a nem megfelelő összetevők gátolhatják az arcbőr tisztulását, a sejtek megújulását, eltömíthetik a pórusokat ezzel gyulladásokat hozhatnak létre, valamint nem nyújtanak megfelelő védelmet a környezet káros hatásaival szemben.

Erős hatóanyagú termékeket pedig csakis az orvos előírásának megfelelően alkalmazzunk bőrünk biztonsága, és a legjobb eredmény elérése érdekében!


3. Tápláljuk, ne mérgezzük!

Az sem mindegy, mit eszünk, mit iszunk, és mivel mérgezzük a testünket: bizonyos ételek kifejezetten rosszat tesznek, míg mások nagyon jó hatással vannak a bőrre. Itt az egyéni érzékenység is számít, ki-ki pontosan tudja, hogy a saját bőre mitől lesz pattanásos, mitől viszket, mi az, amit nem tanácsos ennie.

sunbathing.jpg

Igyunk sokat, főleg persze vizet, alkoholt csak módjával! A sör például híres arról, hogy jót tesz a bőrnek és a hajnak: segít az akne legyőzésében – bár erre az élesztő is megfelel), de azt mindenki látta már, hogy néz ki egy-egy alkoholista arca…

Természetes, hogy a dohányzás sem teszi szebbé a bőrünket. Eltekintve attól, hogy a nikotinbevitel számos egészségügyi kockázattal jár, még a bőr öregedését is felgyorsítja. Ráncokat, valamint tompa, sápadt bőrszínt eredményez.

Alapvető az is, hogy mennyi pihenéshez, illetve alváshoz jutunk, és milyen stresszek érnek a munkahelyünkön, illetve a magánéletünkben. A kialvatlanság és a negatív érzések nagyon hamar meglátszanak a bőrünk állapotán.


4. Ha komolyabb bőrprobléma kezelésébe kezdünk, legyünk türelmesek és kitartóak!

Az orvos által kiajánlott, nagy hatékonyságú összetevők teljes bőrmegújulást fognak eredményezni, csökkentve ezzel a finom vonalak és ráncok láthatóságát. A valóban hatékony összetevőknek köszönhetően azonban ez a folyamat bőrreakcióval jár, amely a kezdeti időszakban minimálisan kellemetlen lehet. Fontos, hogy ebben az időszakban legyünk türelmesek és kitartóak, hiszen a sejtek megújulását követően bőrünk ragyogó, üde és fiatalos lesz.

img_7626.JPG


5. Tornáztassuk arcizmainkat!

Ahogy az ökölvívók ránctalanságáról szóló posztban is írtuk, a mikrotraumák segítenek az arc volumenének megtartásában: ez a hatás az arcizmok tornáztatásával is elérhető. A legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az arcmasszázs, illetve arcizom tornáztató gép, az úgynevezett Facial Trainer használata, mely apró impulzusok segítségével mozgatja meg az izmokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7511807937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása