Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Jó bőr harminc felett?

2016. október 23. - LTCS BB

Ezúttal bőrünk életének különböző ciklusairól lesz szó, és azokról a a problémákról, amelyekkel ezekben az életszakaszokban szembesülünk. Következő alkalommal pedig rátérünk a hatóanyagokra, amelyek a bőrt annak bármelyik ciklusában új életre keltik. Egy egész sorozatot szentelünk ennek a témakörnek, úgyhogy semmiképp ne mulasszák el a következő posztot sem!

skin-after-30.jpg

Mi kell a nőnek (illetve a női bőrnek) harminc felett?

Persze, semmi nem tesz jobbat (akár a bőrnek is), mint egy nagyszerű partner, de mi nem erről, hanem egy másik izgalmas témáról fogunk beszélni: arról, hogy milyen úton-módon jutunk el abba az állapotba, amely harminc fölött jellemzi bőrünket, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ez az állapot elinduljon a pozitív változás irányába?

Posztjainkban részletesen ki fogunk még térni azokra az esszenciális hatóanyagokra, amelyek a rendkívül fontosak ahhoz, hogy képesek legyünk bőrünk egészségének megőrzésére, de azt már most elárulhatjuk, hogy a lista első helyén egyértelműen a retinol áll.

Miért is van szükségünk erre a speciális hatóanyagra egy bizonyos kor után?

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, mit is jelent az egészséges bőr, de az ismétlés sosem árt: az egészséges bőr tehát sima felszínű, feszes és rugalmas, egyenletes színű, természetesen hidrált, ellenálló, és mindenféle aktív betegségtől mentes. Épp olyan, mint a gyermek bőre.

little_girl.jpg

Minden egyes entitás tökéltessége valamelyik bőrsejtünknek intakt, tökéletes működését mutatja (úgy a hámsejtekét, mint a kollagént, elasztint termelő, illetve a pigment anyagot előállító sejtekét), valamint arra is bizonyíték, hogy a bőr megfelelő barrier, azaz védő funkcióját is ellátja. Biztosak lehetünk benne, hogy az ilyen bőrt felmutató szervezet minden krónikus gyulladástól is mentes.

Ez a teljesen egészséges bőrállapot sajnos csak 10-12 éves korunkig a mienk. A pubertás idejétől 20-25 éves korig a bőrünk következő fázisát instabil bőrnek nevezzük. A hormonális hatásokra beindul a fokozott faggyútermelés, gyulladásos problémák jelennek meg, mely rontja a bőr barrier működését és ellenállóságát.

A sok faggyú miatt lassabb a hámsejtek osztódása és kicserélődése, a bőr felszínén textúrális egyenetlenségek jelennek meg. A kollagén- és elasztinképződés, azaz a bőr rugalmassága még egészen jól működik, de a fokozott gyulladásos aktivitás miatti csökkent barrier működés folyományaként a bőr természetes hidráltsága is romlik.

Huszonéves korunk elején már úgy érezzük, hogy egyre vízhiányosabb a bőrünk. Innen indul az a folyamat, amikor aztán konzekvensen el is rontjuk a bőrünket, hiszen nagyon sokan teljesen indokolatlanul már nagyon korán elkezdenek hidratáló krémeket használni: ezzel rengeteget rontanak bőrállapotukon. Miért is történik ez?

A hidratáló krémekben zsírnemű anyagok, némi fehérje és víz található. A krémek zsírtartalmuknál fogva odaragasztják a már leválni kívánó elhalt hámsejteket, így csökken a sejtek kicserélődése, és ezáltal romlik a bőr külső felszíni textúrája, egyenetlen megjelenésű lesz. Ez az egyik probléma. A másik pedig az, hogy a bőrsejtjeink a külső „rossz táplálás” miatt úgy érezhetik, már kaptak valamit, így aztán miért is aktiválódnának... Gyakorlatilag ellustulnak.

Fontos tehát, hogy ezt a nagyon rossz szokást elkerüljük, és nem külső hidrálással próbáljuk bőrünket kezelni, hanem a sejtek aktivitását és a barrier működést igyekezzük fokozni.

21-600x600.jpg

30 éves korunktól kezdve összes bőrsejtünk aktivitása lecsökken, később pedig teljesen inaktívvá válnak. A hámsejtjeink osztódása folyamatosan lassul, fokozódó textúrális egyenetlenség lesz jellemző. A külső tényezők, elsősorban a napkárosodás hatásai is kumulálódnak, megjelennek nap által okozott problémák, a foltok, egyenetlenségek, kinövések.

A csökkent barrier funkció miatt fokozódik a bőrön keresztüli vízvesztés, egyre inkább vízhiányosnak érezzük a bőrünket, így – ha jobb ötletünk nincs – fokozzuk a hidratáló krémek használatát. Ezzel pedig folyamatosan és konzekvensen tovább romboljuk bőrünk ellenálló funkcióját, vékonyítjuk a hámréteget és kifejezetten érzékennyé tesszük a bőrünket.

washing-face.jpg

Számtalan páciensünk panaszkodik fokozott érzékenységre, mikor bőregészség konzultációkon a problémái felől érdeklődünk. Arról számolnak be, bármit is kennek a bőrükre, az ég, csíp, irritál, kipirosodik. Vagy ha arcot mosnak, akár csak sima vízzel is, a bőrük húzódik, kifejezetten száraz és érzékeny hatást kelt. Ez tehát az inaktív bőrállapotba érkezés jelzése, a kifejezetten elrontott, szenzitívvé tett, hidratáló krémekkel túlkezelt, nem megfelelően ápolt bőr jelzése.

És már nem kell sokat várni a következő blogbejegyzésünkre: ebben fogjuk részletezni a legeslegfontosabb hatóanyagok hatásmechanizmusát, amelyek mindezen folyamatok ellen képesek felvenni a harcot.

Első helyen a retinol áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3811831433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása