Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

A nő legjobb barátja 30 fölött: nem a gyémánt, hanem a retinol

2016. november 05. - Dr. Buda Bernadett

Diamonds are a girl's best friend  énekelte Marilyn Monroe. De tévedett: az a sárm, ami a fiatalságot jellemzi, nem szükségképpen vész oda idejekorán, és ha tovább szeretnénk csillogni, ahhoz nem egy rakás gyémánt kell (bár ártani az sem árt), hanem ragyogó bőr. Harminc felett is!

333530-130115-marilyn-monroe.jpg

Előző posztunkban a bőr stádiumainak ismertetése kapcsán mindenki megdöbbenve olvashatta, hogy 30 éves korunk felett a bőrsejtjeink inaktív, lelassult állapotba kerülnek. Ennek számtalan jelét észlelhetjük az arcunkon:

– a hámsejtek kicserélődésének lassulásával a textúra durvább, egyenetlenebb lesz,
– a kollagén és elasztin mennyiség csökkenésével megjelennek a ráncok,
– a romló barrier funkció miatt vízhiányos és kifejezetten érzékeny, elvékonyodott lesz a bőrünk,
– a pigment anyagot termelő sejtek aktivitása megbolondul és
– foltok jelennek meg rajta.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy mindez ne következzen be?

Szerencsére van megoldás: hatóanyagokkal kell bombáznunk a bőrünket, hogy a sejtek aktivitását folyamatosan fenntartsuk. A hatóanyagok első csoportjában a retinolról ejtünk szót.

clipboard01_2.jpg

A retinol egy A-vitamin származék, mégpedig az A-vitaminnak primer alkohol formája, erre utal nevében az –ol végződés. Az A-vitamint béta-karotin formájában (pl. répában, paradicsomban, illetve szinte minden sárga és piros növényben) megtalálhatjuk, így el is fogyaszthatjuk. Zsírban oldódó vitamin, és esszenciális majdnem minden szervünk működése szempontjából, de leginkább csontjainknak, agyunknak és izmainknak van rá szükségük.

A béta-karotin a májunkban először retinollá, vagyis alkohol formává alakul, majd a sejtjeinken belül jön létre a retinolból az aktív forma, amelyet retinoidsavnak hívnak. Ez az aktív molekula felelős az A-vitamin aktív hatásáért.

Ha a szervezetünkbe a tápcsatornán keresztül A-vitamint viszünk be, az eljut a csontokba, az agyba, és az izmokba, de ott el is használódik: bőrsejtjeink számára már alig marad valami.

Kifejezett szerencse azonban, hogy a retinolt topikálisan, helyileg is tudjuk alkalmazni, és így fantasztikusan intenzív hatást vagyunk képesek elérni a bőrsejtekben.
 
Ha ugyanis a retinol megfelelő koncentrációban és megfelelő bejutási formában kerül a bőrbe, képes elérni a bőrsejteket, és ott igen jótékonyan hatást gyakorolni mindenre: 30 év feletti bőrünknek erre pedig nagyobb szüksége van, mint bármi másra.

clipboard02_1.jpg

Mit is művel a retinol konkrétan?

– Beindítja a hámsejtek osztódását, ezáltal serkenti a hámréteg kicserélődését: mindig a legfrissebb réteg lesz legkívül;
– Aktiváló hatása van az elalvó kollagén és elasztin rostokat termelő sejtekre, így a bőr rugalmassága is fokozódik;
– Szabályozza a pigmentet termelő bőrsejtek aktivitását, így az egyenletesebb bőrszín irányában hat;
– Genetikai szinten is működik: gátló hatást gyakorol a 17-es kromoszómánkon lévő „aging”, öregedési géncsoportra;
– Visszaadja a barrier réteg erejét, így fokozza a bőr saját hidráltságát;

Mindezek a folyamatok a már korábban részletesen taglalt bőregészség irányába mutatnak.

A retinolra tehát mindenképp szükségünk van, ez nem is kérdés, az azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen koncentrációban és milyen bejutási formában alkalmazzuk ezt a fontos molekulát. Tudnunk kell, hogy milyen bőrproblémát szeretnénk megoldani. Ezért elengedhetetlen, hogy erős, potens hatóanyagokat csak orvosi felügyelet mellett és orvosi javaslatra alkalmazzunk.

A retinol ugyanis, ha megfelelő molekula formában és megfelelő koncentrációban jut be a bőrbe, olyan hatást vált ki először, ami a pácienseknek elsőre nem fog tetszeni. Mi, kezelőorvosok, akik tudjuk, hogy egy adott problémára melyik hatóanyagot és koncentrációt adjuk, éppen ellenkezőleg: örülni szoktunk ugyanennek a hatásnak. Miről is beszélek?

Egy potens retinol krém használata kezdetekor a páciens minden esetben észlel bőrpírt, szárazságot, enyhe hámlást, akár égő-csípő, viszkető érzést. Ami, valljuk be, nem éppen leányálom. De ezek a tünetek arra utalnak, hogy a hatóanyag bejutott a páciens bőrébe és ott elkezdett dolgozni: a hámlás az aktív hámsejtcserének, a bőrpír a bőr fokozódó mikrokeringésének a jele.

Minden ilyen, kissé negatív tünet, amellyel a bőr a retinolra reagál, szerencsére hamar elmúlik. A pácienseknek azonban előre tudniuk kell arról, hogy mire számítsanak, és persze az sem árt, ha rendelkezésükre állnak azok az eszközök, amelyekkel védekezhetnek a kellemetlen reakciók ellen. Ez azért is fontos, hogy csakis olyan formában enyhítsék a tüneteket, amely az eredeti célunk elérésében nem akadályoz.

Hiszen a retinollal a bőrünket szeretnénk helyrehozni. A kezdetben észlelt reakciók a bőr erősödésének ütemében mindig elmúlnak, beáll a tolerancia fázisa, és a páciens elkezdni érezni a retinol jótékony hatását.

A potens és a bőrünk számára esszenciális hatóanyagok sorában tehát első helyen a retinol áll, ne felejtsük el azonban, hogy orvosi javaslat alapján és csak erős hatóanyagokat válasszunk!

Következő blogbejegyzésünkben tovább mesélünk a retinol fontosságáról, illetve arról is beszélünk majd, hogy hol kezdődik az öregedés. 

Elöljáróban néhány három évvel ezelőtti, nem túl előnyös fotó az arcomról: ezek nagyszerűen szemléltetik az orvosi felügyelet mellett a bőregészség érdekében alkalmazott hatóanyagok és kezelések, elsősorban a retinol potenciáljának jelentőségét.

drno_elotte-utana.jpg

A bal oldali kép a bőregészség terápiám második, a jobb oldali a hatodik hetében készült. Azt hiszem, az eredmény szemmel látható: saját példám alapján is érthetővé válik, miért ajánljuk ezeket a bőrterápiákat pácienseinknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr111921777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása