Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Mitől narancssárga Trump feje?

2016. november 18. - LTCS BB

Még alig tértünk magunkhoz a meglepetés után, amelyet Trump nem várt győzelme jelentett, és csak most kezdünk ismerkedni a jövendő elnök családjával, gyerekeivel, barátaival, esetleges háziállataival, a vele kapcsolatos érdekességekkel. Többek között az is sokakat érdekelhet, hogy Trump kicsit sem szokványos kinézete hogyan alakult ilyenné.

trump-orange.jpg

A formabontó elnökjelölt megjelenésével legalább annyit foglalkoztak már a kampányban is, mint vetélytársának, Hillary Clintonnak látványos megfiatalodásával, vagy vereség utáni ruhaválasztásával…

Hillaryről még lesz szó a Bőregészség blogon, de ezúttal az USA következő elnökének, Donald Trumpnak sajátos színvilágával foglalkozunk, pontosabban azzal, vajon miért olyan furcsán narancssárga az arca…

orangefood21_large.jpg

Mert azt, hogy narancsos színtónust mutat a bőre, sokan és sokszor megemlítették már, és persze számos vicc is született a különös színárnyalat kapcsán. Vajon szándékos ez a szín, valamilyen titkos (politikai) üzenetet hordoz? Talán túl sok répát vagy karotinoidot evett, és ez ült ki az arcára, azaz karotinózisban, vagy valami más furcsa bőrbetegségben szenved? Esetleg csak a sminkmestere pocsék, őt kéne lecserélni, de Trump valami miatt ragaszkodik hozzá, és a narancssárga árnyalathoz?

A kérdésre akkor tudunk választ adni, ha nem csak izoláltan Donald Trump arcára fókuszálunk, hanem olyan képet is keresünk, amelyen a jövendő elnök kézfeje is látható.

worried-trump-hands-headache.jpeg

Márpedig a fotó alapján nyilvánvaló, hogy Trump kézfeje az arcbőrének tónusához képest sokkal világosabb. Ha a páciens eredeti bőrszíntónusát szeretnénk megbecsülni, akkor a kéz vagy az alkar belső oldalának vizsgálata minden esetben elengedhetetlen.

Donald Trump világos hajszíne (kisfiúként szőke, fiatalemberként szőkésbarna volt), világos szemöldöke és szőrzete alapján mindenképpen a fehér bőrű rassz világos változatába tartozik.

Bőrgyógyászati szemmel a pigmentáltsági skálabeosztás szerint az ún. Fitzpatrik-skálán a 1-2-es kategóriába sorolnánk. Az ilyen bőrű páciens nagyon hajlamos a nap és az UV-fény által kiváltott bőrkárosodásra, valamint nagyon nehezen, illetve egyáltalán nem képes lebarnulni, inkább megég, kipirosodik a bőre.

borszinek-ipl-szortelenites.jpg

Az Obagi-féle bőrtípusbeosztás szerint deviáltnak, vagy nem stabilnak is mondhatjuk a bőrét, azaz különösen hajlamos lehet intenzív vagy invazív kezelések, illetve erős UV behatásra és napkárosodás esetén a hiperpigmentációra: magyarul könnyen alakulhatnak ki nála pigmentfoltok. Ha nagyítóval Trump kézfejét is meg tudnánk szemlélni, valószínűleg találnánk rajta ilyen jellegű, illetve akár öregségi pigmentfoltokat, hiszen egy hetvenéves emberről van szó.

Mint arról már korábbi posztjainkban is beszéltünk, a pigmentfoltok kifejezetten rontják a bőr megjelenését, és minél több van belőlük, annál inkább szeretnénk őket eltüntetni: szerencsére a bőregészség terápiák segítségével számos lehetőség nyílik erre.

Vannak helyzetek azonban, amelyekben nincs idő arra, hogy hatóanyagokkal vagy kezelésekkel végzett pigmentkontrollt folytassunk, mert a páciensnek nagyon gyakran kell publikum előtt szerepelnie. Fontos azt is megemlíteni, hogy emberek többsége még mindig hisz abban a nagyon káros elképzelésben, hogy a napbarnított kinézet erőt és egészséges megjelenést kölcsönöz, amire egy elnökjelöltnek nagy szüksége van – főleg, ha már annyi idős, mint Trump.

[Jennifer Lopez is használ olykor önbarnítót, de amint az alábbi kép mutatja, bizonyos helyeket kihagyott...]

selbstbraeuner-unfaelle-jennifer-lopez-foto-wenn-.jpg

Ilyenkor merülhet fel megoldásként az a nem túl szerencsés ötlet, hogy a problémát nem kezelni, csak palástolni próbáljuk. Saját, pigmentproblémákkal küzdő pácienseim esetében is tapasztaltam, hogy a bőrterápia előtt rendszeresen használtak önbarnító szereket és hatóanyagokat, abból a megfontolásból kiindulva, hogy a nemkívánatos pigmentfoltokat úgy lehet elfedni, hogy a világos részeket úgymond „hozzáfestjük ”a sötétebb foltokhoz.

Nagyon rossz megoldást választ azonban, aki így tesz, hiszen a bőr nem a barna színtől lesz egészséges kinézetű, hanem attól, hogy a bőr tónusa teljesen egyenletes színeloszlású, valamint, hogy mindenki a genetikai adottságának megfelelő színt viseli az arcán, és persze a teste többi részén is.

Az önbarnító krémek vagy hatóanyagok a dihydroxyacetont, röviden DHA-at tartalmaznak, amely a hámréteg elhalt sejtjeinek aminosavaival reakcióba lépve barnára színezi a külső, elhalt hámréteget. Ennek a barna színnek tehát semmi köze nincs a saját pigmentáltsághoz és bőrszínhez. Fényvédelmet ez a módszer egyáltalán nem biztosít, sőt, még érzékenyebbé teheti a bőrt, hiszen fokozza a gyulladásos aktivitást, és az ún. szabad gyökök kibocsájtását.

toxic-dha.jpg

Amikor valaki ilyen termékeket használ, nagyon fontos, hogy védje a szemét és a nyálkahártyákat, így aztán gyakorta megtörténik, hogy ha spray formájában viszi fel ezt a hatóanyagot a bőrére, kénytelen valamiféle szemüveget használni, hogy a szemét és annak környékét óvja. A bőr a védett területen nem lesz barna, ez pedig jellegzetesen „pandaszerű” kinézetet kölcsönöz az arcnak, hiszen a szem körül világos foltok maradnak.

Pontosan ez látható Trump arcán is. Az is jellemző az önbarnítókra, hogy világosabb bőrű embereken gyakran nem barna, hanem inkább narancsos színtónust öltenek. Ez tehát a Trump-féle narancsszínű arc magyarázata.

Lássuk be, a sminkmester sem áll a helyzet magaslatán, hiszen valóban nem a bőrszínnek megfelelő alapozót szokott feltenni. Bár önbarnított, világos arcon a bőrszínnek megfelelő alapozó eltalálása nem kis szakmai kihívás lehet.

Mindez persze csak spekuláció, de elég nagy a valószínűsége annak, hogy megfejtettük a rejtélyt. Ha igazunk van, akkor Donald Trump-nak is csak azt javasolnánk, mint minden, hasonló problémával küzdő páciensünknek:

Ne a probléma elfedésével foglalkozzon, hanem nyerje vissza és viselje bátran saját egészséges bőrszínét. Ha pigmentfoltot tapasztal, akkor a pigmentet termelő sejtjeinek működésére ható orvosi bőregészség-terápiát válassza, esetleges hámlasztásokkal vagy egyéb kezelésekkel, és persze maximális fényvédelemmel. Így bőre visszanyerheti egészséges állapotát és a saját tónusának megfelelő színét.

Kíváncsian várjuk, vajon a Fehér Házba való beköltözés után valaki rá tudja-e beszélni Trumpot, hogy ezt a felfogást kövesse, vagy marad az önbarnítónál…

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3711972568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása