Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Befőttes üvegbe ne, bőrre igen – avagy mit kell tudni a szalicilsavról

2017. február 08. - LTCS BB

Ha bőrtisztításra alkalmas terméket szeretnénk vásárolni, érdemes odafigyelni az összetevőkre: nem mindegy, hogy mit veszünk le a polcról. Egy dologban biztosak lehetünk: a szalicilsavban meg lehet bízni.

salicylic_acid.jpg

Mit érdemes tudni erről a vegyületről? Már azon kívül, hogy nagyanyáink előszeretettel tették befőttes üvegekbe?

A szalicilsav, más néven béta-hidroxisav sokoldalú bőrtisztító összetevő, amely fantasztikus eredményt nyújt számos kellemetlen bőrprobléma kezelésében, hogy csak néhányat említsünk: használják akne, psoriasis, tyúkszem és szemölcsök kezelésére is.

salix_alba_009.jpg

Nevét a fűzfa latin nevéből (salix) kapta, ugyanis ennek a fának a kérgében is megtalálható, bár természetesen más növényekből is kinyerhető.

Egyébként színtelen kristályos anyag, a salicin anyagcseréje során keletkezik. Legismertebb rokonvegyülete az acetilszalicilsav, amely a láz- és fájdalomcsillapítóként használt Aspirin hatóanyaga.

400px-salicyls_ure.jpg

A szalicilsav sokkal hatékonyabb bőrtisztító, mint a mikrogyöngyök, hiszen mélyebben, a pórusok közt is tisztít, megakadályozza, hogy a leválni kívánó elhalt hámsejtek összetapadjanak, lehetővé teszi a bőr könnyebb és gyorsabb tisztulását. Megakadályozza ezáltal a pórusok eltömődését, a mitesszerek és grízek kialakulását.

Gríznek vagy miliumnak nevezzük azokat a faggyúlerakódásokat, amelyek eleinte alig észrevehetőek, és általában a járomcsont fölött, illetve szemkörnyéken jelennek meg.

A szalicilsav segít, hogy a bőr természetesen, önmagától hidratált maradjon, és anti-irritáns gyanánt működik, tehát nyugtatja a bőrt, jótékonyan hat a pattanásokra. Képes megújítani a bőr szerkezetét, mely lehetővé teszi a simább arcbőr kialakulását. És ez nem minden! Bizonyítottan javítja a bőr vastagságát, barrierfunkcióját és a kollagéntermelést, ami azt jelenti, hogy segít az arcát fiatalosabbá varázsolni azáltal, hogy megerősíti és megvastagítja a bőrt.

333_5882903984c7fa385d428c.jpg

Nem csak bőrgyógyászati termékekben találhatjuk meg a szalicilsavat: ott van a korpásodás elleni samponokban és a fogkrémekben is. Élelmiszer-tartósításra is sokáig használták, nagyanyáink esküdtek rá anno, de ma már egyre kevesebben alkalmazzák, mert kisebb-nagyobb panaszokat okozhat azoknak, akik allergiásak rá. A dietetikusok kifejezetten óvnak attól, hogy a befőttes üvegekbe szalicilsavat tegyünk.

images.jpg

A kozmetikában viszont mit sem vesztett népszerűségéből: nyugodtan bízzunk tehát azokban, az orvosok által ajánlott bőrápoló termékekben és protokollokban, melyek szalicilsavat tartalmaznak: a hatékonyan tisztítja a bőrt, regenerálja és erősíti a sejteket, elősegíti, hogy a bőr természetesen, önmagától hidratált legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1612235988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása