Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

A legjobb módszer a striák (terhességi csíkok) ellen

2018. január 09. - LTCS BB

Striák vs. cellulit

 

A narancsbőrről, vagyis cellulitról, illetve hatékony kezeléséről már írtunk korábban: a striák, más néven terhességi csíkok is megkeseríthetik az életünket, de a két jelenséget semmiképp nem szabad összekeverni.

treat-stretch-marks-in-teenagers.jpg

A striák (angolul strech marks, vagyis „feszülési csíkok”) akkor alakulnak ki, ha viszonylag rövid időn belül nagy mértékben változik a testsúlyunk, akár hízás/fogyás, akár terhesség, vagy esetleg a testépítés intenzívebb formájának következtében.

Tovább

Mennyire öregít az alkohol és a cigaretta?

A komoly alkoholfogyasztás és a rendszeres dohányzás nyomokat hagy a bőrön, vagyis minél intenzívebben iszunk, illetve cigarettázunk, annál idősebbeknek fogunk kinézni. Ha azonban csak kis mennyiségben fogyasztunk alkoholt, az egyáltalán nem öregít – állapította meg egy felmérés, amelynek eredményét a Journal of Epidemiology & Community Health-ben tették közzé.

lany_cigizik.jpg

A felmérés megállapításai nem meglepőek, hiszen mindannyian tapasztaljuk, hogy egy bizonyos kor felett mennyire rányomja a bélyegét az emberi arcra és nyilván a test egyéb részeire is, milyen életmódot folytat a tulajdonosa – a fiatalok azonban sokszor egyáltalán nem törődnek ezekkel a tényekkel, és menőnek gondolják úgy az ivást, mint a dohányzást, vagy legalább az egyiket.

Tovább

Mikor kezdenek el hatni a kozmetikai termékek?

Ha új terméket kezdünk használni, mindig felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon mikor kezd el hatni, mennyire kell türelmeseknek lennünk. A következő listából kiderül, hogy a leggyakrabban használt bőrápoló, bőrterápiákban használt vegyületek kedvező hatása a kezelés elkezdésétől számítva mennyi idő múlva kezd nyilvánvalóvá válni.

skincare-regimen-for-women-in-their-40s2.jpg

Alfa-hidroxi savak, röviden AHA-k

Az alfa-hidroxi savak a kémiai hámlasztásban kapnak szerepet, kiválóan alkalmasak száraz és érzékeny bőr hámlasztására. Megszüntetik az öregedési foltokat, egyenletessé teszik a bőrszínt, pozitívan hatnak a ráncokra. Bőrápolási termékekben leggyakrabban a glikolsavval, a mandulasavval és a tejsavval találkozunk.

Tovább

Szexi vagy mérgező? Mit művel a tetoválás a bőrrel?

Tetoválás azóta létezik, mióta az ember közösségekbe szerveződött: úgy tűnik, a csoporthoz tartozásnak, az identitás jelzésének ezt a fájdalmas és maradandó módszerét a különböző népek egymástól függetlenül kezdték alkalmazni több ezer évvel ezelőtt. Az egészen pici jelektől a szinte teljes testet fedő tetoválásig mindenféle verzió létezik.

f9cb0f9444194518bc960d391f38f284--inspiration-tattoos-tattoo-ideas.jpg

Sokan az önkifejezés egyik legjobb eszközének tartják, mások csak egyszerűen szexinek gondolják, és emiatt vállalják a vele járó fájdalmakat, no meg azt, hogy örök időkre a testükbe vésetnek olyasmiket, ami később talán egyáltalán nem fog nekik tetszeni. Anélkül, hogy bárki felett is ítélkezni akarnánk, az alábbi cikkben egyértelműen a tetoválás ellen fogunk érvelni, mégpedig kizárólag a bőr egészségét figyelembe véve.

Mert mit is juttatunk a bőrünkbe, ha tetováltatjuk magunkat?

Tovább

Sebhelyes arcok, hegek a testen

A régi szép időkben harcias népeknél elvárás volt, hogy a férfiak testén minél több heg legyen, mert a sebhelyek bizonyították rátermettségüket és bátorságukat. Sok fiú még ma is büszke a sebeire, de vannak olyan hegek, amelyektől inkább megszabadulnánk, főleg, ha nagyon feltűnő helyen találhatók és elcsúfítják az arcunkat vagy más testrészünket. 

scar-of-caesarean-section1.jpg

Mit tehetünk, ha számunkra kellemetlen a sérülésekből, balesetekből, műtétekből származó hegek látványa, és szeretnénk ezeket „láthatatlanná”, vagy sokkal kevésbé feltűnővé tenni? A hegekkel elbánni valóságos művészet, és nagyon hálás feladat, hiszen sokat tehetünk a jobb életminőségért, ha javíthatunk a hegek kinézetén.

Tovább

Használja a sminklemosó kendőt inkább cipőtisztításra!

A vattapamacsok káros hatásairól korábban írtunk már, de a sminklemosó kendők sem érdemelnek több bizalmat. Noha úgy tűnik, mintha gyors és kényelmes megoldást jelentenének, mikor meg akarunk szabadulni egy-egy reggeli, délutáni, vagy akár esti sminktől, az igazság az, hogy nem tesszük jól, ha a kereskedelmi forgalomban kapható, átlagos sminklemosó kendőre bízzuk a bőrünket.

makeup-wipe-mistakes-feat.jpeg

Miért nem tanácsoljuk senkinek, hogy ilyen termékeket vásároljon és használjon?

 

Tovább

Injekciós zsírbontás (Injekciós Lypolízis)

Blogunkban már korábban írtunk arról, hogy a bőr egészséges állapotának egyik jellemzője, hogy van elég volumen a bőralja zsírrétegében, hiszen a megfelelő mennyiségű zsír ad alátámasztást a bőrünknek és határozza meg arcunk kontúrjait.

maxresdefault_1.jpg

A zsír területi eloszlása sem mindegy azonban, hiszen a kor előrehaladtával gyakori zavaró probléma tud lenni, hogy az arc formáját meghatározó fontos zsír-kompartmentek térfogata bizonyos helyeken csökken, más helyeken – leggyakrabban a toka régiójában – azonban nő.

Célunk ilyenkor a fiatalos arányok visszahozatala, azaz az orca területén a volumennövelés, a toka területén pedig a felesleges zsírpárnák elbontása. Ez utóbbira kifejezetten alkalmas terápia az injekciós lypolízis, azaz az injekciós zsírbontás.

Tovább

11 meglepő tény az arcfeltöltésről

Sokféle anti-aging kezelés létezik, de a ráncfeltöltés (dermal filling, fillerek használata) az egyik legnépszerűbb, éppen ezért itt az ideje, hogy erről is írjunk. A Botoxról már volt szó korábban: az az anyag az izmok lefagyasztásával éri el a kívánt eredményt, a fillereknek, töltőanyagoknak azonban a volumenvesztés pótlása a feladatuk.

filler_injekcio.jpg

Mindenki tapasztalja előbb-utóbb, hogy a bőre a kollagéntermelés csökkenésével veszít a ruganyosságából, illetve a volumenéből is – igaz, a vékony embereknél ez sokkal inkább megfigyelhető, mint azoknál, aki némi túlsúllyal rendelkeznek. Utóbbi esetben a bőr alatti zsírszövet nagyobb mennyisége térfogatot kölcsönöz az arcnak.

Nézzük, mit érdemes tudni a fillerek múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Tovább

Bőrünk a harmadik X-en túl

Húszas éveikben még szinte büntetlenül tehetjük ki a bőrünket mindenféle káros hatásoknak, napfénynek, cigarettának, alkoholnak, éjszakázásnak, rossz minőségű sminknek, de mire betöltjük a harmadik X-et, ezek a korábbi vétkek kezdenek meglátszani az arcunkon és más bőrfelületeinken is. Jó hír viszont, hogy ilyenkor még nagyon sokat tehetünk az idő előtti öregedés ellen.

hydrated-skin.jpg

Ha korábban nem is foglalkoztunk tudatosan a bőrünkkel, vagyis ez a "foglalkozás" abban merült ki, hogy megpróbáltuk kezelni a pattanásainkat, és alapozóval, sminkkel elfedni a problémás helyeket, a valódi felnőttkorba érkezve már illik sokkal jobban odafigyelnünk magunkra. Persze csak akkor, ha szeretnénk megőrizni  vagy újra visszanyerni bőrünk hamvasságát, feszességét, egyenletes színét. 

Tovább

Hogyan legyél tökéletes az esküvőn?

Mindig szeretnénk a legjobbat kihozni magunkból, de vannak azért olyan fontos események az életünkben, amelyek alkalmával még inkább vágyunk rá, hogy hibátlan legyen a kinézetünk. Biztos sokan látták a Bazi nagy görög lagzi című vígjátékot, amelyben a menyasszony természetesen az esküvője reggelén fedezett fel egy pattanást az arcán, és borzasztóan kétségbeesett, aztán egy ügyes kezű sminkes orvosolta a problémát. Úgy-ahogy...

attachment-1_2.jpeg

Annak érdekében, hogy ilyesmi velünk ne fordulhasson elő, érdemes jó előre gondolkodni: akár már fél évvel az esemény előtt tervet készíteni arról, hogy mi mindent tehetünk a tökéletes bőr és megjelenés érdekében. Nem csak a menyasszonyok számára fontos, hogy ezen a napon, illetve az esküvőt megelőző hetekben jól mutassanak, de az örömanyák, a koszorúslányok, a barátnők se szeretnének aggódni, hogy néznek ki majd azon a több száz fényképen, ami manapság egy ilyen esemény kapcsán készül. 

Tovább
süti beállítások módosítása