Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Kimegy-e a divatból a bikini? És mi köze ennek a fényvédelemhez?

2016. szeptember 10. - LTCS BB

Régen volt már akkora felzúdulás egy új fürdőruhadivat kapcsán, mint ezen a nyáron: száz éve a mostani burkinihez hasonló dresszt egyenesen obszcénnak minősítették, most meg épp az a baj vele, hogy túl sokat takar. De mindenféle ideológiai vitától eltekintve mit mondhatunk a témáról a bőr védelmének szempontjából?

14095904_10154299882620115_8707767248289333613_n.jpg

 

Mert az, hogy egyre kevesebb bikinit adnak el, és egyre több a nagyobb bőrfelületet fedő strandöltözet, már most tapasztalható, és ennek egyik (persze messze nem az egyetlen) oka éppen az UV-sugarak káros hatása a bőrünkre - amivel a napimádók is kénytelenek szembesülni. Sőt, leginkább ők.

 

hev_light_box_hun.jpg

 

A nagy vihart kavart és bizonyos európai strandokon átmenetileg betiltott burkinit egy ausztrál üzletasszony dobta piacra. Nem véletlenül, hiszen Ausztráliában több okból is tanácsos teljes testet takaró fürdődresszt beszerezni, és ennek általában semmi köze a szemérmességhez vagy vallási szabályokhoz: az egyik ok a nagyon erős UV sugárzás, a másik a tengeri élőlények csípéseknek és hasonló kellemetlenségeknek a kivédése. (Sajnos a cápák ellen hatástalan, egyelőre...) Ha az óceánnal barátkozunk, akkor például a medúzákkal is számot kell vetnünk, ilyenek a Földközi-tengerben is bőven akadnak. Persze, a csepeli strandon biztos nem fogunk velük találkozni. 

 

sun-protection-lycra-wetsuit-men-women-diving-suit-snorkeling-suit-swimwear-rashguard-full-body-suit-with.jpg

A szinte teljes testet, vagy a bőrfelület nagyobb részét védő fürdőruhákat tehát azok is választhatják, akik aggódnak a napsugarak miatt. (Ha a parton fel is veszünk magunkra egy-egy köpenyt, kalapot, ha utána sokáig ázunk a vízben, ott is leéghetünk.) A fenti ábrán látható fürdőruhákat kifejezetten Sun protection wetsuit néven árulják, és férfiak számára is ajánlják. Hogy a dizájn mennyire tetszetős, azon lehet vitatkozni, de a napfényre nagyon érzékeny bőrűek lehet, hogy ebben a dresszben érzik magukat igazán biztonságban. 

Ha azonban maradnánk a bikininél, egyrészes fürdőruhánál, illetve férfiak esetén a fürdőnadrágnál (vagy akár a nudizmusnál, hiszen a teljes meztelenségnek is bőven akadnak hívei), akkor nézzük meg, hogyan tudjuk magunkat a lehető leghatékonyabban megvédeni a káros UV sugarak ellen. 

 

how_to_treat_a_severe_sunburn_to_ensure_the_fastest_recovery.jpg

 

Sokan tapasztalhatják, hogy annak ellenére leégnek, hogy alaposan bekenték magukat valamilyen napkrémmel, esetleg a drogériában kapható legmagasabb faktorszámúval. Ennek több oka is lehet - egyrészt, hogy a naptej mégsem olyan hatékony, mint amit hirdet magáról, másrészt, hogy nem olyan gyakran és lelkiismeretesen kenjük magunkat, mint kellene, esetleg kihagyunk testrészeket (mint például a lábfejet, vagy a hátunk közepét), a tavalyi krémünket használjuk, de lehet más oka is annak, ha estére pecsenyevörös színárnyalatot ölt a bőrünk.

Ami a faktorszámokat illeti, noha úgy tűnik, mintha a 30 SPF és 50 SPF között  mindjárt 20 értéknyi különbség is lenne, a számozás megtévesztő: a 30-as faktor a káros sugarak 92%-át, az 50-es faktor a 97%-át szűri ki - természetesen csak akkor, ha az előírásoknak megfelelően, tökéletesen alkalmazzuk őket. Bármilyen nagy szám is szerepel a tubuson, 1-2 óránál hosszabb védelmet nem nyújt. 100 faktoros védelem pedig sajnos nem létezik, illetve csak az jelent teljes biztonságot, ha egyáltalán nem megyünk ki a napra, de ez azért több okból sem lenne szerencsés, még ha megtehetnénk is. 

sun-cream.jpg

Mielőtt rátérnénk arra, hogy a hagyományos naptejeknél és a tetőtől-talpig fürdődressznél van-e jobb megoldás, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az is hatással lehet a bőrünk érzékenységére, amit megeszünk, megiszunk:

Bizonyos készítmények, gyógyszerek, antibiotikumok fényérzékenységet okozhatnak. De akár az egyébként nagyon egészséges citrusok is kellemetlen meglepetéssel járnak: a lime például kifejezetten alkalmas arra, hogy fényérzékennyé tegyen.

Sokan megisznak egy-egy sört is a strandon, főleg a férfiak kombinálják előszeretettel a vízparti élvezeteket alkohollal. Pedig rosszul teszik: a szervezetünk acetaldehiddé alakítja az alkoholt, és ettől extrém érzékennyé válunk a napfényre, máris kész a leégés... 

 

limes1.jpg

 

Milyen módszerrel lehet hatékonyabbá tenné a káros sugarak elleni védelmet? Egyrészt meg kell erősíteni a bőr tűrőképességét és az UV-sugarak elleni természetes ellenálló-képességét, másrészt fizikai blokkolók és kívülről bevitt melanin kombinációjával 6-8 órás védelmet is el lehet érni. A melanint ugyanis nem izzadjuk ki, nem mossuk le és nem dörzsöljük le magunkról, mint ahogy ez a naptejekkel és blokkolókkal sajnos történni szokott.

A ZO® termékek egyedülállóan tartalmaznak az ásványi fényvisszaverő hatóanyagokon kívül melanint, mely a bőr saját védekező képességét utánozva 8-10 órás tartós fényvédelmet biztosít arcbőrünknek. Formuláik maximális védelmet biztosítanak a napfény és a környezeti szennyeződések káros hatásai ellen, segítenek megakadályozni a későbbi maradandó bőrkárosodást.

Az alább látható Oclipse® Sunscreen + Primer SPF 30 színezett fényvédő krém is tartalmaz melanint: védelmet nyújt leégés ellen és csökkenti a fényérzékenység kockázatát. 30 perccel napozás előtt érdemes bekenni vele a bőrt. A színezett termék egyenletes és bársonyos hatásával csökkenti a bőrhibákat, kiváló primer réteg smink termékek használata előtt. 

oclipse-sunscreen-prim_0.png

De ajánlhatjuk a ZO® SUN Smart™ komplex fényvédő és bőrápoló programot is, amely két részből áll: 

sunsmart-kit.png

1. az OSSENTIAL® DAILY POWER DEFENSE-ből, amely retinol, enzim és antioxidáns tartalma javítja a károsodott sejteket és véd a környezeti hatásokkal szemben. Növeli a sejtszintű aktivitást, ezáltal serkentve a sejtmegújulást;

2. illetve a fentebb már ajánlott OCLIPSE® SUNSCREEN-ből. 

Amennyiben kíváncsi termékeinkre, kérjük, látogasson el honlapunkra, illetve vegye fel velünk a kapcsolatot! És figyelje újabb blogbejegyzéseinket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5811687247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása