Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

11 dolog, amit tudnod kell a lézeres szőrtelenítésről

2017. január 15. - LTCS BB

Divat vagy kötelesség?

 

laser-hair-removal-upper-lip.jpg

Azzal ellentétben, amit sokan hangoztatnak, a testszőrtelenítést nem az utóbbi időben találták ki, az már több ezer éve létezik. A lengén öltöző egyiptomi nők az egész testüket epilálták (igen, a szeméremszőrzetüket is). A közel-keleten higiéniai okokból a férfiaknál is szokás volt ez, de az ókori görög és római nők is sok időt töltöttek azzal, hogy megszabaduljanak nem kívánatos szőrszálaiktól. Minél több testfelületet mutatunk, annál kevésbé szeretjük, ha szőrösnek látszunk. 

109.jpg

A szőrösség/szőrtelenség divat kérdése is, de ennél sokkal összetettebb: higiéniai, vallási, egyéb kulturális vonatkozásai vannak. A mai nyugati társadalom egy része kifejezetten a teljes csupaszság felé fordul, másik része a nők szőrösségében bizonyos fokú szabadságot, a szépségipar kényszerei alól való felszabadulást lát. 

Blogunk nem foglal állást se a szőrtelenítés mellett, se ellene, szerintünk ki-ki maga döntse el, melyik irányzatot szeretné követni, mi mindössze abban próbálunk segíteni, hogy elmondjuk, vajon mi tesz jót a bőrnek, mi nem, és ha már szőrtelenítünk, milyen módszert ajánlhatunk leginkább.

Ahogy már előző posztunkban említettük, legyen szó arcszőrtelenítésről vagy a test bármely más részéről, legjobb és legbiztonságosabb módszernek a lézeres epilálást tartjuk. Sok mindent lehet olvasni erről a módszerről, a pozitívumairól, a veszélyeiről, épp ezért érdemes pontról pontra megnézni, hogy a jelenlegi legmodernebb gépekkel milyen eredmények érhetők el, és mennyire biztonságos ez az eljárás.

 

Hatékonyság

 

1468431446369.jpg

1. A lézeres epilálásnál hatékonyabb módszert nem ismerünk, de tény, hogy 100%-is hatékonyság nem létezik. Azért a 90%+ se hangzik rosszul, nem igaz? 

2. Noha korábban bizonyos bőrtípusú emberek számára nem ajánlották, a mai technológiával már képesek vagyunk bármilyen színű szőrt bármilyen színű bőrről eltávolítani, egy kivétellel: a pigment anyaggal nem rendelkező őszes szőr sajnos nem reagál a lézerfényre. Ezért is érdemes még azelőtt rászánnunk magunkat, hogy őszülni kezdenénk.

3. Szükség lehet a kezelés megismétlésére, például hormonális változások esetén.

 

A fájdalom

 

laser-hair-removal-men.jpg

4. Aki már gyantáztatta magát illetve használt epilátort, az nagyon kellemesnek fogja találni a lézert. A fájdalomérzet több tényezőtől függ, elsősorban kinek-kinek egyéni fájdalomküszöbétől, másodsorban a bőrtípustól. Vannak bőrtípusok, amelyekre bizonyos lézerek nem használhatók, de a diódalézer szinte minden típusra megfelelő. A szőrtelenítést végző szakember természetesen előzetesen felméri, hogy milyen az egyes páciensek bőrtípusa, és az alapján dönt a kezelésről. 

5. Vannak bizonyos, érzékenyebb testrészek, amelyeknek az epilálása jobban fog fájni (fazon, hónalj), de aki a gyantát bírta, az erre nem fog panaszkodni.

 

Mellékhatások

 

safe-laser-removal-treatment.jpg

A lézeres kezelések általában kevés kockázattal járnak. De mint minden beavatkozásnak, ennek is lehetnek enyhébb mellékhatásai. Ezért is nagyon fontos, hogy orvosesztétikai rendelőben végeztessük az epilálást, vagyis olyan helyen, ahol helyben elérhető orvosi segítség, és a személyzet egészségügyi végzettséggel rendelkezik. 

6. Előfordulhat, hogy néhány napig tartó irritációt tapasztalunk, a bőr világosabb lesz, vagy hiperpigmentáció lép fel, de semmi visszafordíthatatlan nem történik.

laser-hair-removal-services-in-buffalo-ny-smooth-solutions-med-e1446749245919.jpg

7. Több mint 25 éve végeznek már lézeres szőrtelenítést szerte a világon, és semmiféle összefüggést nem fedeztek fel a bőrrák és a lézeres kezelés között, mi több, ahogy sokan tudják, a lézer rákos sejtek eltávolítására is alkalmas. Vagyis ilyen szempontból nincs semmiféle félnivalónk.

8. Az égési sérülések nagyon ritkák, főleg a legújabb, bőrhűtéses technológia mellett nem is fordulnak már elő. Korábban történtek ilyen balesetek, elsősorban sötét bőrű páciensekkel.

9. Antibiotikum kúra alatt és azt követően négy hétig ne kezdjen lézeres szőrtelenítő kezelésbe, illetve mindig tájékoztassa orvosát arról, hogy milyen gyógyszereket és egyéb termékeket szed. Komolyabb helyeken a lézeres kezelést orvosi vizsgálat előzi meg, erről semmiképp ne mondjon le!

 

Gyorsaság és árak

 

lazer-epilasyon.jpg

10. A teljes eredményességhez természetesen több kezelés szükséges, a szőrszálak ugyanis nem egy ütemben nőnek. Szőrtelenítésnél minden szőrt érint a kezelés, anélkül persze, hogy lehetséges volna tudni, az egyes szőrszálak melyik növekedési fázisban vannak éppen.

Ez azt jelenti, hogy bármely bőrfelületen mindig csak a szőrszálak egy része fog a kezelésre reagálni, mégpedig azok a szálak, amelyek épp a növekedési fázisnál tartanak. Van olyan készülék, amelynél 3-4 alkalom is elég, másoknál 8-10 látogatás szükséges. Két kezelés között 4-6 hétnek kell eltelnie. Egy-egy kezelés fél- egy órás, testrésztől és szőrsűrűségtől függően. 

szortelenites_ido.jpg

11. Nagyon különböző árak léteznek a piacon, de ennél az eljárásnak soha nem lehet szempont, hogy minél olcsóbban kapjuk meg: minél kevésbé modern géppel és képzetlenebb személyzettel találkozunk, annál olcsóbb lesz az eljárás, de annál kockázatosabb is. Az árak összehasonlításánál vegyük figyelembe, hogy hány alkalommal kell kezelésre mennünk, illetve számoljuk ki, hogy eddigi életünkben mennyit költöttünk borotválásra, gyantáztatásra.

Ez egy hosszú távú befektetés, és természetesen azt is lehet választani, hogy csak egy-két testrészt csináltatunk meg, ahol leginkább zavaró a szőr jelenléte.

koltsegek.jpg

 Arról, hogy mit kell tenni kezelés előtt, mire számíthatunk alatta, és mire kell figyelni utána, egy következő alkalommal írunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8712126995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása