Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

A bőr, a por és a smink

2016. október 01. - LTCS BB

Mit szól a bőr a porhoz? És mit a sminkhez? Lehet, hogy a smink számára ugyanolyan teher, mint az eszméletlen kicsi szálló por, amely minden pórusába beférkőzik? Hogyan segíthetünk bőrünknek abban, hogy minden nap képes legyen megküzdeni azzal a sok szennyeződéssel, amellyel találkozik? 

cleansing.jpg

A legegyszerűbb, ha helyesen mosunk arcot. Azt gondolhatnánk: arcot mosni bárki tud. Nem olyan bonyolult művelet ez, mint a fogmosás, nem kell külön tanulni... Vagy mégis számít, hogy mivel és hogyan tisztítjuk azt a bőrfelületet, melynek megjelenésére különösen érzékenyek vagyunk? 

Bőrünk minősége változó. Vannak napok, sőt, hetek, melyeken sokkal többet küszködünk az az arcunkon megjelenő, nem kívánatos problémákkal, mint más időszakokban. De miért van ez?

Egy francia felmérés szerint azokon a napokon, amelyeken a meteorológiai viszonyok miatt nagyobb a légszennyezettség, kimutathatóan sokkal többen keresik  a bőrgyógyászati rendelőket krónikus bőrbántalmaik fellángolása miatt, például rozáceás panaszokkal, mint mikor tisztább a levegő. És biztos sokan tapasztalták, hogy egy tengerparti vagy akár csak vidéki nyaralás során csökkennek a problémáik, megnyugszik a bőrük. 

A szennyezett levegőben, pollúcióban ugyanis olyan szálló részecskék vannak, amelyek mérete a pórusaink méretének körülbelül huszada. (Alább a kék ábrán megfigyelhetők a méretarányok az emberi hajszálakkal és a homokszemcsékkel összehasonlítva. A szálló por az ún. PM10.) Vagyis ezek a részecskék minden további nélkül beférnek a bőrünk zsírnemű anyagát termelő faggyúmirigyeinek kivezető nyílásaiba. (Így írhatjuk le tudományosan a pórusokat.)

hairsand.jpg

A termelt zsír szétterül a bőrfelszínen, és elegyet képez a leváló hámsejtekkel, meg a környezeti szennyeződéssel. És ahogy a bevezetőben utaltunk rá, a sminkelés se tesz valami jót szegény pórusainknak. Minden, amit felviszünk a bőrre, egy idő után maga is szennyeződéssé válik, és ezt, a fentebb már bemutatott zsíros-piszkos elegyet súlyosbítja.

maxresdefault.jpg

Ha nem, vagy nem megfelelően tisztítjuk a bőrünket, csak azt érjük el, hogy a a hámsejteknek a korosodással amúgy is lassuló osztódása még lassabbá válik. Ördögi kört hozunk működésbe: az alul lévő, még osztódó sejtek úgy "gondolják", hogy még sok sejt van odafent, (hiszen a felhám réteg nem tud leválni) így lassul az osztódásuk, ergo a bőr nem tud megújulni. Ez a lassult osztódás okozza az idők folyamán a bőr külső textúrájának durva elváltozását.

És itt most gyengébb idegzetű olvasóink csukják be a szemüket, mert bemutatjuk az embert, aki Guiness-rekorder az arcmosás hanyagolásában: állítólag 60 évig nem érte víz a bőrét. Ő biztos így is boldog, de nem hiszem, hogy sokan szeretnék követni a példáját.

piszkos_ember.jpg

Vagyis, ha fontos számunkra, hogy a bőrünk szép és egészséges maradjon, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy újra és újra meg tudjon tisztulni. A bőrtisztítás, különösen ami az arcunkat illeti, legyen olyan rutin, mint a fogmosás. Végezzük naponta két alkalommal, reggel és este. De az sem mindegy hogy mivel, és hogy hogyan csináljuk.

 

Néhány alapszabály:


Soha ne használjunk krémes állagú lemosót! Sminket krémmel eltávolítani az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk.

Gyakran hallják a szakemberek zsíros bőrű páciensektől, hogy a zsír a zsírban oldódik, ezért az ilyen bőrfelületet zsírtartalmú lemosókkal kell megtisztítani. Nehogy elhiggyük, ez tévedés! 

Mindig bőrtípusra válasszunk megfelelő lemosót! Ha problémás a bőrünk, az a legbiztosabb, ha szakember segítségét kérjük a lemosó kiválasztásához. (A pontos bőranalízist bőregészség-terápiákban jártas orvosok tudják elvégezni.)

Más és más lemosó tesz jót egy jó állapotú bőrrel rendelkező fiatal lánynak, egy férfinak, vagy azoknak, akik gyulladásos bőrproblémától, rozáceától szenvednek. És persze mást javaslunk egy érett bőrű nőnek, illetve azoknak a pácienseknek is, akik  korábbi, nem megfelelő bőrápolási gyakorlatukból fakadó szenzitivitással küzdenek.

A tökéletes lemosó legfontosabb ismérve tehát a szappanos állag, valamint olyan hatóanyagok (szalicilsav), melyek vissza tudják szorítani a bőr faggyútermelését. Nem baj, ha a lemosó exfoliatív, vagyis enyhén hámlasztó komponenseket, például mikrogyöngyöket tartalmaz: ezek segítenek a külső, elhalt hámréteg finom eltávolításában, fokozva az alul lévő osztódó sejtek működését és a hámréteg kicserélődését.

Nagyon fontos lehet, hogy már a lemosóban legyen sok-sok antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatóanyag. Noha a lemosás a bőrterápiáknak csak egyetlen és első lépése, ha már a ebben a fázisban olyan hatóanyagot juttatunk be, amellyel támogatni tudjuk a bőrnek a gyulladást és sejtkárosodást kiváltó környezeti hatásokkal szembeni harcát, akkor a későbbiekben könnyebb dolgunk lesz.

offects-exfoliating-cleanser_0.png

Konkrét javaslatunk a ZO® Skin Health bőregészség-program két terméke. Az egyik az Offects® Exfoliating Cleanser, amely nem más, mint egy hámlasztó arclemosó gél normál és zsíros bőrre. Mint a leírásból is kiviláglik, gyengéden hámlasztja és tisztítja a bőrt, csökkenti a felesleges faggyút, és semlegesíti a szabad gyököket. Fokozott E-vitamin tartalma biztosítja az antioxidáns védelmet és hidratál, visszaállítva a bőr természetes egészségét.

A másik az úgynevezett Offects® Hydrating Cleanser, hidratáló arctisztító gél normál és száraz bőrre: oly módon fejti ki hidratáló és bőrmegújító hatását, hogy közben nem károsítja a bőr védelmi szerepét ellátó barrier funkcióját. Panthenol és allantoin tartalma megnyugtatja, regenerálja és visszaállítja a bőr eredeti állapotát, eltávolítja az elhalt hámsejteket, és támogatja a sejtmegújulást.

unnamed_1.jpg

A tökéletes lemosókat már bemutattuk, most nézzük, hogyan alkalmazzuk, ha már kéznél van. Naponta kétszer, egy-egy percen keresztül használjuk! Először nedvesítsük be az arcunkat, aztán az (esetleg orvos által ajánlott) lemosó termékből borsószemnyi mennyiséget oszlassunk el a bőrünkön, majd mossuk vele át az arcunkat körülbelül 60 másodpercig! Kétszer egy nap egy perc, ennyi az egész!

Már egy tökéletes lemosástól sokkal tisztábbnak fogjuk érezni magunkat, az arcunk pedig az enyhe exfoliációtól, az alkalmazott enyhe savas hatóanyagoktól fényesebbé is válik!

Ha kíváncsi termékeinkre és a bőregészség-koncepcióra, kérjük, látogasson el honlapunkra

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6111755891
süti beállítások módosítása