Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

A horgonyzó kollagén rostok titkai

2016. november 15. - Dr. Buda Bernadett

A makulátlan, feszes bőr a fiatalság ajándéka. De amint már korábban is írtunk róla, a gyerekkori csoda, amit az egészséges bőr jelent, 12 éves korunkig illet csak meg bennünket. 30 felett pedig kegyetlen következetességgel elindul az, amit jobb híján öregedési folyamatnak nevezünk. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy hol kezdődik ez az egész, akkor a válasz egyszerű: a szem környékét kell megnéznünk. A szarkalábak persze akár szexisek is lehetnek, de meglennénk mi nélkülük is, nem igaz?

474856988_xs.jpg

Biztosan sok olvasónk emlékszik még a harminc feletti nők (és férfiak) legjobb barátjáról, a retinolról szóló cikkünkre. Ezt a témát folytatjuk mai írásunkban is: tovább kutatjuk, mitől öregszik a bőrünk, és mit tehetünk az elkerülhetetlennek tűnő negatív fejlemények ellen.

Mikor egy harmincas, negyvenes nő belenéz a tükörbe, leggyakrabban ezzel szembesül elsőként, és persze a valóságosnak nagyobbnak is látja a problémát, mert – legalábbis számára – igen látványos lehet.

eye-wrinkles-smiling-female-eyes-radiating-concentric-furrows-32800017.jpg

A szem egyébként is a lélek tükre, ha ránézünk egy arcra, először a szemre fókuszálunk, nem véletlen, hogy a nők olyan hangsúlyt fektetnek szemük kiemelésére, a szempilla, szemhéj sminkelésére, mégpedig évezredek óta. Ha a szem környékén elváltozások jelennek meg, azt hamar észrevesszük.

fiatal_es_idos_bor.jpg

Az előző posztban bátorkodtam két saját fotón szemléltetni, mi is a probléma egy 30-as évei közepén járó bőrrel (a fotó készítése időpontjában 36 éves voltam): a képen jól látszik a bőr textúrájának negatív irányú változása, és az öregedés első jeleként megjelennek a szem körüli ráncok. (A poszt végén újra megnézhetik ezeket a képeket, egy újjal kiegészítve.)

A pácienseknek azonban el szoktam mondani, hogy 30 éves kor felett már soha nem izolált problémaként jelenik meg a szem körüli ráncosodás. Ahogy az előző posztban említettem, a ráncok felbukkanását megelőzően már számtalan negatív irányú bőrelváltozás történt, aminek aztán látható jelei is manifesztálódnak az arcunkon.

Így beszélhetünk bőrfelszíni, textúrális elváltozásokról, tónsubeli problémákról, a vonalak gravitáció miatti lefelé irányuló mozgásáról, a pórusok kitágulásáról, pigmentációs eltérésekről, bőrszín-egyenetlenségről.

no_tukorben.jpg

Jómagam azért hiszek a bőr minden egyes rétegére és minden típusára egyszerre fókuszáló kezelések hatékonyságában, illetve abban, hogy bármilyen intenzív, invazív beavatkozás előtt fontos lépés a bőr előkezelése, mert ha az adott bőrállapot minden egyes tulajdonságán javítani tudunk, az összhatás sokkal pozitívabb lesz.

Vegyük például az alább látható pácienst, aki azzal jelentkezett a rendelőben, hogy őt a szem körüli ráncai zavarják, és a mimikai izmok működését legátló botox kezelést kérne. Lássuk be: ha pigmentációs problémáját, illetve kezdődő rozáceáját figyelmen kívül hagyjuk, a végeredmény csak nagyon nagyon halvány lehetne.

Ugyanakkor, ha minden tulajdonságát egyszerre kezeljük, mégpedig bőregészség terápiák segítségével, már egészen meg lehetünk elégedve azzal, amit sikerült elérnünk.

img_6584.JPG

De miért is kell külön a szemkörnyékre fókuszálnunk, és hogyan működnek itt a bőregészség kialakítását célzó hatóanyagok? Egyáltalán mi az oka annak, hogy az öregedés a szem környékén kezdődik?

Korábbi posztjainkban részletesen írtunk bőrünk felépítéséről: a felső, folyamatosan, de a kor előrehaladtával egyre lassabban cserélődő hámrétegről, és a bőr rugalmasságát és feszességét adó irharétegről.

Fiatal korban, amikor nincsenek ráncaink, a hám és az irharéteg között nagyon erős a kapcsolat. Ezt a kapcsolatot az ún. horgonyzó kollagén rostok biztosítják. Ezek olyan pici, vékony rostok, melyek a hámréteg legalsó sejtsorának alap membránját összekötik az irha rétegben lévő, fontos támasztékot biztosító erős kollagén rostokkal.

kollagen_rostok.jpg

Ezeket a horgonyzó rostokat érinti legérzékenyebben az öregedési folyamat: ezek károsodnak először. Olyasmi történik, mintha egy lehorgonyzott hajó alól kicsúszna a tengerfenék. Ha a rostok nem elég erősek, a hám és kötőszöveti réteg közötti szoros kapcsolat megszakad, ezek a rétegek pedig elcsúsznak egymáson, és megjelennek a ráncok.

De nincs minden veszve! A talajt újra meg lehet találni, a horgonyt újra le lehet engedni.

tumblr_m28h30uztq1r6qplno1_500.jpg

Az időben kezdett retinol terápiával és egyéb esszenciálisan fontos topikális hatóanyagokkal el tudjuk érni, hogy a rostok újraépüljenek, hogy aktiválódjanak azok a sejtek, amik ezeket a horgonyzó rostokat termelik. Ezekben az esetekben tehát olyan hatóanyagokra és bejutási formára van szükség, ami képes behatolni a bőr irharétegébe: erre pedig a magas, csak orvosi felügyelet mellett, mikroemulzió formájában alkalmazott retinol képes.

Így érhetünk el viszonylag hamar olyan eredményt, amit aztán fenntartani is képesek vagyunk. És íme, a bizonyíték:

bebo_3_kep.jpg

Az első kép 2012-ben, bőrterápiám kezdetén készült. A második kép intenzív retinol és bőregészség terápiám 6. hetében, a harmadik pedig 2016 végén, bőregészség terápiám 3,5 éves folytatása után, egy intenzív peeling kezelést követően.. Azt hiszem, 3,5 év alatt nem öregedtem.

Következő posztunkban a többi hatóanyag titkait fogjuk feltárni, hiszen a retinol csak egyike a nélkülözhetetlen molekuláknak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr411952521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása