Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Akne, pattanás, mitesszer: a közös ellenség

2016. december 03. - LTCS BB

Noha a neve úgy hangzik, mint valami görög istennőé, az aknéban (acne vulgaris) semmi szép és nemes nincs, sőt, kifejezetten undok dolog. Kevés ember mondhatja el magáról, hogy soha nem tapasztalta, milyen az, mikor a legrosszabb pillanatban kirügyezik, főleg, ha fontos megbeszélés, vizsga, randi vagy éppen a saját esküvője előtt áll. És még a filmcsillagok sem mentesek ettől a problémától, ahogy Cameron Diaz példáján láthatjuk... 

 nrm_1411997065-rexfeatures_379738x.jpg

Egyesek "csak" a pubertás koruk idején kénytelenek felvenni a harcot a nemkívánatos kitüremkedések ellen, mások meg egész életükben harcolnak velük. A pattanások elleni védekezésről írtunk már pár gondolatot egy korábbi posztban, de most vizsgáljuk meg mélyebben, hogy miféle jelenség is ez, mi okozza, és mit tehetünk ellene?

 

Hogyan alakul ki az akne?

 

Összefoglalva: az akne a faggyúmirigyek szőrtüszőkbe nyíló kivezető nyílásainak elzáródása, majd mögöttes begyulladása során létrejövő piros, duzzadt képződmény a bőrünkön.

A szőrtüsző olyan apró lyuk a bőrben, melyből egy-egy szőrszál nő ki. Szőrtüszők, a tenyerek és talpak kivételével testünk egész felületén megtalálhatók. A szőrtüszőkhöz faggyúmirigyek kapcsolódnak, melyek közel találhatóak a bőr felszínéhez. A faggyúmirigyek zsírnemű anyagot, faggyút termelnek, ezzel vonják be a szőrszálakat és a bőrt, így védve azt.

how-acne-develops.gif

Előfordulhat azonban, hogy ezek a mirigyek (például hormonális változások következtében, vagy környezeti hatásokra is) túlműködnek, az általuk termelt faggyú elterül a bőrön odatapasztva a felszínre az elhalt hámsejteket, melyek eltömítik a pórusokat, szőrtüszőket és begyulladva akne kialakulásához vezetnek.

A pattanás kipirosodással és duzzanattal kezdődik, majd egy sárgás-gennyes kis hólyag is kialakulhat belőle, mely kifakadva, vagy – rosszabb esetben kinyomva  kiürül.

A hege azonban megmaradhat, a gyulladásos állapot miatt ennek vetületében lévő pigment anyagot termelő sejtek megbolondulnak, így nagyon sokunkon az aknehegek pigmentálódnak, és sötétebb foltként akár az ember egész életében is láthatók maradnak.

Ezek a foltok, hegek, akár kráterek a bőrön nagyban rontják az arcbőr vagy a testbőr megjelenését.

Mivel a faggyúmirigyek elsősorban az arcon, a háton és a mellkason találhatóak, ezek azok a testrészek, amelyeken az akne leggyakrabban megjelenik. De sajnos leginkább az arcon.

[Az acne vulgaris mellett ismeretes az acne inversa nevű bőrbetegség is, de posztunknak ez nem tárgya.]

 

Az akne különböző típusai


Az eltömődött tüszők különböző módon reagálhatnak, ezért az akne is különböző formában jelenhet meg.

header-types-of-acne-886x590.jpg

Mitesszerek (lat. comedo) – ha az eltömődött pórus nyitott felszínű a bőrön, kis fekete vagy sárgás elszíneződésű dudorok alakulnak ki; ezek nem kosszal tömődnek el. Sötét vagy fekete színüket a szőrtüsző pigmentálódásának köszönhetik, és annak, hogy a faggyú és a lehámlott bőrsejtek elegye oxidálódik, és sötétebb színt vesz fel.

Csak egy érdekesség: a magyar mitesszer szó a német Mitesser = együtt evő kifejezésre megy vissza, és a latin comedo is annyit jelent, hogy együtt enni...Vagyis, mikor gyerekként félrehalljuk, és úgy értjük, hogy "Mit eszel?", nem is járunk annyira messze a szó eredetétől.

Pattanások – akkor alakulnak ki, ha az eltömődött szőrtüsző zárt felszínű a bőrön, ez később kidudorodik, kiszélesedik. Megjelenésük hasonló a mitesszerhez, de jobban feszülnek és nyomásra akár sárgás váladék ürül belőlük.

get-rid-of-pimple-asap-pop-pimple-acne-ny.jpg

A bőr felszínén lévő, normál esetben ártalmatlan baktériumok ezeket az eltömődött szőrtüszőket szennyezhetik, megfertőzhetik, így alakulnak ki az akne következő formái:

Papulák – kis piros dudorok, melyek érzékenyek lehetnek.

Pustulák – hasonlóak a papulákhoz, de fehér „hegyükben” genny halmozódik fel.

Gyulladt aknék (nodulusok) – nagy, kemény csomók, melyek közvetlenül a bőrfelszín alatt jönnek létre, fájdalmasak lehetnek.

Ciszták – az akne legsúlyosabb típusa; nagy gennyes csomók, melyek keléshez hasonlítanak, a legnagyobb kockázattal okozhatnak maradandó hegesedést.

 

Az akne megjelenéséhez vezető okok


Tesztoszteron illetve hormonális változások – A tinédzserkori akne kiváltó oka a megnövekedett hormonszint, elsősorban a férfihormon, a tesztoszteron szintjének emelkedése, amely a pubertás alatt figyelhető meg. A faggyúmirigyek különösen érzékenyek a hormonokra.

testosterone-production.jpg

A megnövekedett tesztoszteronszint hatására a mirigyek sokkal több faggyút termelnek, és szétterülve a bőrön eltömítik a pórusokat. A leválni kívánó hámsejteket a felszínhez tapasztják, ezzel gyulladásokat okozva a bőrben.

A tinédzserkori akne jellemzőbb a fiúkra, később azonban a nők szenvednek jobban a pattanásoktól. 

Öröklődés – Az akne öröklődhet. Ha a szülők bőre aknés, akkor valószínű, hogy a probléma a gyerekeiknél is ki fog alakulni. Bizonyított tény, hogy amennyiben mindkét szülő bőre aknés, nagyobb a valószínűsége, hogy pubertás korba érve a gyerekeik bőrén korábban és súlyosabb aknék fognak megjelenni, mint ha a szülőknek csak az egyike, vagy egyike sem hajlamos erre.

genetics.jpg

Továbbá megállapították, hogy ha egyik, vagy mindkét szülőnek volt felnőttkori aknéja, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy ez a gyerekeiknél is elő fog fordulni.

Menstruációs ciklus, változó kor és terhesség – A felnőttkori akné több mint 80%-ban nőknél fordul elő. Úgy gondolják, hogy ezt sok esetben a hormonszint változása okozza, mely a nőknél a változó korban és a terhesség ideje alatt jellemző. De sokan tapasztalják már fiatal lányként is, hogy a menzesz előtti néhány napban sokkal hajlamosabbak a pattanásokra, mint a ciklus más időszakában. 

o-pregnancy-facebook.jpg

Gyógyszerek – Bizonyos gyógyszerek, például a szteroidot tartalmazó gyógyszerek, a lítium (melyet gyakran használnak depresszió és bipoláris rendellenesség kezelésére) és néhány epilepszia kezelésére használt gyógyszer is okozhatja az akne fellángolását. Mintha a pácienseknek nem lenne enélkül is elég bajuk...

Kozmetikumok, nem megfelelő arctisztítás – Zsíros, olajos hatóanyagok, bizonyos kozmetikumok használata is problémát okozhat, de nem mindegy, hogy mivel mossuk le az arcunkat, tisztítjuk-e rendszeresen a sminkecsetünket, illetve tartunk-e külön törölközőt arcunk tisztítására. 

Környezeti hatások – A szálló por eltömíti a pórusokat, és ha nem megfelelő módon tisztítjuk a bőrünket, az nem tud lélegezni. 

Dohányzás illetve táplálkozás – A cigarettázás gyakran okoz aknét, különösen az idősebb korban. A táplálkozás szerepe is meghatározó: van, akinek a tejtermékek és a túl sok cukor (így például a tejcsokoládé) fogyasztása sem tesz jót.

141230-smoking-cigarette-mn-1300_4f8fb05ea1449949f932ba2a3c3508e1_nbcnews-ux-2880-1000.jpg

Kiegészítők – A gyakran hordott kiegészítők, mint a fejpánt, vagy a hátizsák, melyek nyomást gyakorolnak a bőrre, olykor okozhatják akne fellángolását, hiszen alattuk a bőr nem tud tisztulni, lélegezni.

Lelki okok – Noha vitatott, hogy a rossz lelkiállapot súlyosbíthatja-e az aknét, sokan úgy gondolják, hogy a stressz igenis hatással van a bőrünkre.

 

Mit tehetünk az akne ellen?

 

Univerzális gyógymód nem létezik, de vannak módszerek, amelyekkel megelőzhetjük, illetve enyhíthetjük a panaszokat. Ahogy az okok között felsoroltak egy részét nem változtathatjuk meg (a genetika, a hormonális változások nyilván nem kerülhetőek el), más részükre viszont van befolyásunk (étkezés, dohányzás, kozmetikumok használata). 

adult_acne_pic_0_0.jpg

Fontos a megfelelő arctisztítás (a szalicilsavat tartalmazó lemosókkal nem tévedhetünk nagyot), a megfelelő kozmetikumok használata, de az is, hogy a már megjelent pattanásokkal házilag nyomkodós módszerrel ne próbáljunk elbánni (tudjuk, milyen nehéz megállni)... Ügyeljünk a sminkhasználatra és sose felejtsük el lemosni a kencéket a nap végén. Ha a probléma meghaladja az átlagos mértéket, ne halogassuk bőrgyógyász felkeresését. Az orvos megfelelő tisztítókat, de akár szájon át bevehető gyógyszert is felírhat. 

De a bőr egészének egészségét figyelembe vevő módszer a legjobb:

A leghatékonyabb termékek kontrollálják a bőr faggyútermelését, eltávolítják az elhalt hámsejteket, kitisztítják a pórusokat. Antibakteriális hatásuknak köszönhetően megakadályozzák a gyulladást okozó baktériumok szaporodását, megelőzik a pattanások képződését.

Az aknétól igenis meg lehet szabadulni, sőt, megjelenésének megelőzésére is van lehetőség, de komolyan törődni kell vele: és ehhez szükség van némi önfegyelemre. Ne hagyjuk, hogy tönkretegye szépségünket, örökre megmaradó hegeket okozzon, és nagy mértékben csökkentse a pártalálási vagy akár barátkozási, munkaerő-piaci esélyeinket. A szép, tiszta bőr olyan ajánlólevél, amelyet semmi mással nem lehet helyettesíteni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr112018623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása