Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Az ezer apró tű művészete (Microneedling)

2017. augusztus 07. - LTCS BB

Sok ember természetes reakciója, hogy összerezzen és berzenkedik az ellen az elképzelés ellen, hogy megszúrják. De ha nem egy darab, és nem is csak néhány, hanem több ezer tű jelenik meg lelki szemeink előtt, akkor minimum fakírnak kell lennünk, hogy élvezzük a látványt.

image-0-02-05-d02bc4c29dafdb2f40679add31560de2ba52b637c2a779caf9f13d5d1ceb2488-v.jpg

Pedig a kis tűszúrások jótékony hatást fejthetnek ki, még az arcunkon is... És nem akupunktúráról lesz most szó, hanem az ún. Microneedling vagy Dermapen módszerről, amely világszerte széles körben elterjedt esztétikai eljárásnak számít.

 

Microneedling - Dermapen: az analóg frakcionált lézer?

 

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy a microneedling úgy működik, mint a lézer, csak mechanikus alapon. Ez a speciális eszköz kontrollált és állítható mélységű tűszúrások ejtésére képes.

img_0954.jpeg

Kezelőorvosunk az eszközt nagyon óvatosan vezeti végig az arcunkon, így az arcbőrön akár több ezer pici csatornát generál. Az apró csatornák mikrosérüléseknek számítanak, a szervezetünk hamar elkezdi ezek regenerálását, elsősorban a bőr irharétegében a kollagén termelés fokozásával, valamint a hámsejt kicserélődés gyorsításával.

A pici szúrcsatornák alkalmasak arra is, hogy regeneratív hatóanyagokat, növekedési faktorokat, kollagén szintézist tovább indukáló mikro-glikopeptideket, nem keresztkötött, kisebb denzitású hialorunsavat, illetve saját, vérplazmát, szérumot juttassunk be a bőr mélyebb rétegébe, melyek tovább fokozzák bőrünk megújulását.

Az általános cél tehát a regeneráció, a fiatalabb és egészségesebb arcbőr érdekében. Korábban írtunk már meghökkentő dolgokat, hogyan tudjuk bőrünk fiatalságát és a bőr alatti zsírszövet volumenét megőrizni, így a tűszúrásos módszer is beleférhet a kezelési portfólióba.

 

Milyen problémák kezelésére való a Microneedling?

 

Az apró tűk több bőrprobléma kezelésében is segíthetnek.

A módszer ajánlható általános fiatalítás, ránctalanítás céljából, és különösen hasznos aknés hegek, textúrális egyenetlenség esetén. Jótékony hatással lehet a hiperpigmentációra, akár annak a nehezen reagáló, intradermális formájára is, amikor a melanin pigmentünk az irharétegben is akkumulálódik. Ilyenkor a szúrcsatornákon célzottan bejuttatott pigmenttermelést-kontrolláló hatóanyag segít a mély folt kivilágosításában.

img_1096.jpeg

Nagyon hatékony a kezelés a sokakat zavaró terhességi csíkok, striák esetén is, hiszen az irharétegig terjedő mikorsérülések a kollagénrostok újraépítésével javítják a problémát.

Hajvesztés esetén is felmerülhet a kezelés, speciális növekedési faktorok koncentrált bejuttatásával.

A Dermapen kezelés ciklusokban javasolható, 3-5 kezelés javasolt egymást követően 2-6 hetes időközönként. A kezelésnek elengedhetetlen része a korrekt érzéstelenítés és a sterilitás!

Nagyon fontos, hogy csak megfelelő és eredeti, orvosi felhasználásra alkalmas eszközzel, orvosilag kontrolláltan végeztessék a kezelést. A bőregészség specialista orvos tudja eldönteni a kezelés pontos indikációját és az adott problémánál alkalmas bejuttatandó hatóanyagokat.

A kezelés tűszúrásos része körülbelül 15 perc, de az érzéstelenítés, hatóanyag-visszajuttatás, bőrnyugtatás miatt a kezelés azonban összesen mintegy 70 percet vesz igénybe.

 

Post needling - azaz mit tegyünk a tűszúrások után?

 

A kezelés utáni 48 óra kritikus: a páciensek nagyon részletes instrukciókat kapnak arról, hogy mit kenhetnek magukra, és mit nem, mert a microneedling hatására a topikális hatóanyagok könnyebben szívódnak fel, és ha olyasmit használunk, amiben tartósítószerek illetve szilikon is van, akkor annak káros hatásai hónapokig megmutatkozhatnak, gyulladások vagy akár kipirosodás formájában.

unnamed_3.jpg

Bőrünk a kezelés után kipirosodik, ez a bőrpír akár néhány napig is fennmaradhat, közelről egy-két napig akár a szúrcsatornák is látszanak, apró bevérzések jelenhetnek meg az arcunkon. Nagyon fontos viszont, hogy ezek az átmeneti kellemetlenségek egyrészt megfelelő, orvosi, ásványi tisztaságú make-up-okkal lefedhetők, így a páciens azonnal folytathatja életvitelét, másrészt valóban csak átmenetiek és a regeneráció részei. 

 

Microneedling és rádiófrekvencia

 

Ha a tűszúrásokat rádiófrekvenciával kombináljuk, akkor szúrásos kezeléssel érhetjük el ugyanazt az eredményt. Az orvosi rádiófrekvencia felszíni sérülések nélkül, átadott hő segítségével készteti regenerációra kollagén rostjainkat, így a két technika kombinációja egymást fokozó hatású lehet.

 

Csináljuk-e otthon?

 

A válasz egyértelműen nem! A kezelés kulcsfontosságú eleme a megfelelő indikáció, a megfelelően kiválasztott hatóanyagok, a megfelelő orvosi készülék használata és a sterilitás. Csakis tapasztalt, egyéb eljárásokban is gyakorlott, orvosi végzettséggel rendelkező szakemberrel végeztessünk hasonló beavatkozást. Mégiscsak apró sebeket ejtünk az arcon, és ez nem olyasmi, amit félvállról lehetne venni!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3112720040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása