Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Mennyire öregít az alkohol és a cigaretta?

2017. november 26. - LTCS BB

A komoly alkoholfogyasztás és a rendszeres dohányzás nyomokat hagy a bőrön, vagyis minél intenzívebben iszunk, illetve cigarettázunk, annál idősebbeknek fogunk kinézni. Ha azonban csak kis mennyiségben fogyasztunk alkoholt, az egyáltalán nem öregít – állapította meg egy felmérés, amelynek eredményét a Journal of Epidemiology & Community Health-ben tették közzé.

lany_cigizik.jpg

A felmérés megállapításai nem meglepőek, hiszen mindannyian tapasztaljuk, hogy egy bizonyos kor felett mennyire rányomja a bélyegét az emberi arcra és nyilván a test egyéb részeire is, milyen életmódot folytat a tulajdonosa – a fiatalok azonban sokszor egyáltalán nem törődnek ezekkel a tényekkel, és menőnek gondolják úgy az ivást, mint a dohányzást, vagy legalább az egyiket.

Azt is sikerült megállapítani, hogy a moderált alkoholfogyasztásnak semmilyen, se pozitív, se negatív hatása nincs az öregedési folyamatra, vagyis a napi egy pohár vörösbor sem tünteti el a ráncainkat, bár más szempontból lehetnek kedvező hatásai. Ahogy azonban korábban írtuk, rozáceában szenvedő pácienseknek egyáltalán nem ajánlott az alkoholfogyasztás, mert az állapotuk súlyosbodhat.

red_wine_2500_max-800x600.jpg

A Koppenhágában végzett, évtizedeken át tartó felmérésben 11.500 felnőtt vett részt, akiknek egészségi állapotát kardiológiai és más szempontokból átlagban 11 és fél évig kísérték figyelemmel: gondos feljegyzéseket készítettek róluk az idősödés látható jeleinek alakulásával kapcsolatban is.

A felmérést már 1976-ban elkezdték, a résztvevőket random módon választották ki: az adott időben mindegyikük Koppenhágában élt és húsz év fölött volt. 1981-83, 1991-94 és 2001-03 folyamán került sor az ellenőrző vizsgálatokra.

smoking-and-drinking.jpg

A klinikai vizsgálatok elvégzése előtt minden résztvevőt részletesen kikérdeztek az életmódja és az egészségi állapota felől, különös tekintettel az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaira. Ezt követően olyan orvosi vizsgálatoknak vetették alá őket, amelyek során kardiovaszkuláris problémák meglétére utaló jeleket kerestek a páciensek testén.

Ezek a következők: a fülcimpa ráncosodása, a szem szaruhártyáján szürkés, opálos színű gyűrű, illetve ív megjelenése (arcus corneae), a felső és az alsó szemhéjakon általában szimmetrikus sárgás, többszörös, lapos, bársonyos felszínű csomó kialakulása (xanthelasma palpebrarum), férfiaknál a kopaszság egyre hangsúlyosabb megjelenése.

arcus.jpg

Nagy valószínűséggel azért vették be a vizsgálatba pont ezeket az öregedési jeleket,mert ezek azok,melyek a lehető legnagyobb objektivitással mérhetők akár évek múlva is,és ún. nem invazív módon. Nincs szükség a mérésükhöz pl. szövettani mintavételre vagy bármilyen bonyolultabb eszközre.

A bőr tónusának, a ráncok számának, a napkárosodás mértékének a meghatározása kvantitatívan, azaz mennyiségileg már sokkal nagyobb kihívás lehet. A vizsgálat validitását azért árnyalja,hogy pl. a szem körüli zsírlerakódás, a xanthelesma megjelenése nem pusztán életkortól és életmódtól függ, hanem nagy valószínűséggel genetikai hajlam is befolyásolja. Tényleg valószínűbb azonban a fentiek előfordulása gyakori alkoholfogyasztás és dohányzás mellett.

xanthelasma.jpg

A résztvevők átlagos életkora 51 év volt, a legfiatalabb nő 21, a legidősebb 86, a legfiatalabb férfi ugyancsak 21, a legidősebb pedig 93 esztendős volt. Átlagos alkoholfogyasztás nőknél 2,6 ital/hét, férfiaknál jóval magasabb érték: 11,4 ital/hét.. A nők dohányzás szempontjából is egészségesebb életmódot tudtak felmutatni, míg a nőknek csak 57%-a dohányzott megkérdezése idején, a férfiaknál ez az arány 67% volt.

Ahogy az várható volt, a komoly alkoholfogyasztás és rendszeres dohányzás elősegítette a fent felsorolt öregedési jelek kialakulását. Példának okáért, azok, akik 15 és 30 éves koruk között napi 20 cigarettát szívtak, 41%-kal nagyobb kockázatot vállaltak az arcus corneae megjelenése szempontjából, de csak akkor, ha nők voltak: a férfiaknál a rendszeres cigarettázás csak 12%-kos kockázatnövekedést jelentett a nemdohányzókhoz képest.

smoking_drinking.jpg

Az alkoholfogyasztás viszont körülbelül egyforma kockázatot jelentett nőkre és férfiakra: 33-35%-os rizikónövekedés volt jellemző azok esetében, akik napi rendszerességgel több egy vagy több italt is elfogyasztottak.

A felmérés persze rengeteg dologra nem tér ki: számos más faktor is befolyásolja az öregedés jeleinek kialakulását (ahogy már sokszor említettük, a fényvédelem megléte vagy hiánya, vagy a stressz is ilyen), ráadásul, ami a kopaszodást illeti, az olyanokat is érint, akik egyáltalán nem isznak és nem dohányoznak.

Annyit mindenesetre megállapíthatunk, hogy mind a túlzott alkoholfogyasztás, mind a cigarettázás elősegíti az öregedés látható jeleinek felbukkanását, tehát ha fontos számunkra, hogy fiatalosak maradjunk, és jól nézzünk ki, akkor teljesen hagyjunk fel a cigarettával és csak alkalmi jelleggel igyunk alkoholt, főleg röviditalokat. És ne 40 fölött kapjunk észbe, bár leszokni sosem késő.


A cikket a "száraz november" jegyében ajánljuk olvasóink figyelmébe! ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5413392245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása