Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Ökölvívással a ráncok ellen?

2016. szeptember 26. - LTCS BB

Sok minden eszünkbe juthat az ökölvívókról, de mivel a sportág elsősorban férfiakat érint (mind a nagy sztárok, mind a rajongók többsége férfi) nem igazán foglalkozunk azzal, hogy a sportolók érettebb korukban mennyire ráncosak. Pedig érdekes megfigyelést tehetünk. A bokszolástól nem csak azért érzik magukat jobban a bőrükben a műfaj kedvelői, mert nagyobb az önbizalmuk, hanem azért is, mert fiatalabbaknak néznek ki, mint a többi földi halandó... (Bár ez a hatás általában csak akkor érzékelhető, amikor már legfeljebb edzőként tevékenykednek.)

benefits-of-boxing.jpg

Na ne, ez biztos csak egy vicc. Talán jót tesz a bőrnek a pofozgatás? Még az is lehet... Persze nem kell rögtön arra gondolni, hogy olyan kemény ütésekre lenne szükség, mint amilyeneket Muhammad Ali osztogatott (vagy amilyeneket ő kapott másoktól). Bőven elég, ha finomabb ingerek érik a bőrt. De nézzük, mi rejlik a meglepő állítás mögött!

attachment-1.jpeg 

Induljunk el a kályhától. Ahogy már korábban is írtuk, a bőrnek három rétege van, és a szerkezete leginkább egy hamburgerre hasonlít. A felső réteg, ami a hamburgerben a zsemle teteje lenne, az úgynevezett hámréteg: ez tartja egyben a felületet. A hámréteg legalsó sejtjei folyamatosan osztódnak és cserélődnek, majd ellaposodnak, elhalnak és lehámlanak: ez a normál bőrciklus, melynek az ideje az életkorral folyamatosan lassul.

 

Description: hamburger.jpg

A bőr második rétegében, az irhában vannak a legfontosabb dolgok, melyek a bőr működése szempontjából nélkülözhetetlenek: a hamburgeres hasonlatra visszatérve, ez lenne a jól átsütött hús. Itt van a bőrünk keringése, ide futnak ki az érzőideg-végződések, valamint a bőrünk feszességét és rugalmasságát adó kollagén és elasztin rostok is itt találhatóak.

Most azonban a harmadik, legalsó szint, a zsírréteg, más néven bőralja érdekel bennünket, mely bőrünk tartóalapja. A zsír ad kontúrokat a bőrünknek, vagyis a jó bőrvolumenhez megfelelő mennyiségű zsírra is szükség van - már csak ezért sem érdemes túlzásba vinni a fogyókúrát. 

19_facial_ageing_fat_pads.png

A kor előrehaladtával a bőr, különösen az arcbőr volumene csökken, hiszen zsírtartalma is csökken. Zsírsejtjeink száma ugyan nem változik az idő múlásával, a zsírsejtekben lévő zsír mennyisége viszont egyre kevesebb lesz: ez sajnos a kronológiai öregedés része.

Nem csak a kollagén és az elasztin mennyisége redukálódik tehát a kor előrehaladtával, még a zsír mennyiségének csökkenése is ront a helyzeten. Ebbe azonban nem kell beletörődnünk: különböző módszerek léteznek a bőr térfogatának növelésére.

Optikailag nagyon szép eredményt adhat a saját zsír leszívása majd centrifugálás utáni visszaültetése, de ne feledjük el, hogy az a zsír valahonnan (fenékből, csípőből, hasból) térfogathiányként manifesztálódik, így akár a leszívás helyének egyenetlenségét is okozhatja. Egyéb volumenpótló anyagok, hialuronsav vagy más vegyületek visszafecskendezése is járhat átmeneti eredménnyel, de ez szemre nem olyan tetszetős, és nem is tartós hatású.

A zsírsejtek számára egyetlen inger létezik, amely arra ösztönzi őket, hogy több zsírt termeljenek vagy raktározzanak, és ezáltal a térfogatuk, így a bőr térfogata is növekedjék: ezek pedig a mikrotraumák. Emiatt olyan nagyon hatásos a mindennapi arcmasszázs, pofozás, arcizom-tréner használata.

clipboard01.jpg


És ha megnézzük egy profi bokszoló arcát, akit egész életében mikro- illetve makrotraumák értek, konstatálhatjuk, hogy belőle aztán nem hiányzik a térfogat. A fent már említett Muhammad Ali hetven éves korában sem volt valami ráncos…

Bár szerencsére nem kell agyba-főbe vernünk magunkat (vagy egymást), a finom arcizom-trenírozás, arcmasszázs, és a bőregészség irányában ható speciális kezelések segítségével sokat tehetünk arctérfogatunk megőrzéséért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8911744247
süti beállítások módosítása