Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Sebhelyes arcok, hegek a testen

2017. október 16. - LTCS BB

A régi szép időkben harcias népeknél elvárás volt, hogy a férfiak testén minél több heg legyen, mert a sebhelyek bizonyították rátermettségüket és bátorságukat. Sok fiú még ma is büszke a sebeire, de vannak olyan hegek, amelyektől inkább megszabadulnánk, főleg, ha nagyon feltűnő helyen találhatók és elcsúfítják az arcunkat vagy más testrészünket. 

scar-of-caesarean-section1.jpg

Mit tehetünk, ha számunkra kellemetlen a sérülésekből, balesetekből, műtétekből származó hegek látványa, és szeretnénk ezeket „láthatatlanná”, vagy sokkal kevésbé feltűnővé tenni? A hegekkel elbánni valóságos művészet, és nagyon hálás feladat, hiszen sokat tehetünk a jobb életminőségért, ha javíthatunk a hegek kinézetén.

A sebhelyek kezelésekor alapvető, hogy figyelemmel kell lennünk hegeink korára. Minél fiatalabb, frissebb a heg, annál nagyobb az esély, hogy jelentős állapotjavulást érhetünk el.

A hegeket három csoportra osztjuk: a hypertrophyás hegek kiemelkednek a bőr szintjéből (mint az alábbi képen), az atróphiás hegek egy picit besüllyednek. A harmadik csoporttal külön posztban is fogunk foglalkozni, hiszen a sebgyógyulás egyedi hajlama miatt sokan szenvednek az ún. keloid hegektől (3. kép), amelyek túlburjánzanak: ez az optikailag legzavaróbb jelenség a hegek világában.

hyper.jpg

Figyelembe kell vennünk a heg színét is. Ha hegeket kezelünk, a pirosas, barnás heg jobban reagál a kezelésre, hiszen valószínű, hogy abban a hegben van még keringés. A teljesen elszíntelenedett hegben azonban a microcirculáció, a bőr keringése már nem intakt, ez pedig akadályozni fogja a javulást.

A hegek kezelésekor a feladat először is a bőr textúrájának javítása és a pigmentáltság világosítása. Ezt topikális, helyileg ható termékekkel érhetjük el. A hegeket csak nagyon lassan, óvatosan szabad kezelni: alapvető a szilikon alapú krémek használata, mely hatóanyag puhítja a szívós kötőszöveti területet.

keloid_scar.jpg

Ajánlott lehet a felszínes bőrcsiszolás alkalmazása, a fizikai hámlasztás, glycolsav tartalmú krém használata, majd kémiai hámlasztás és időnként hydrocortisone-t tartalmazó krém alkalmazása a bőrirritáció megfékezése érdekében. Fontosak továbbá a pigmenttermelést kontrolláló hatóanyagok.

Másfél hónappal az első kezelés után már látjuk is az eredményt: a hegek pigmentáltsága elhalványulhat, és a bőr készen áll a lézeres vagy hámlasztásos terápia alkalmazására. Ennek célja, hogy a heg felszínének egyenetlen textúráját kiegyenletesítsük. Alkalmazhatunk mikrotűs kezelést is a hegállomány fellazításához. Ez az eljárás összességében enyhe fájdalommal jár: a kezelés után a bőr még piros, enyhén gyulladt marad. Ebben a fázisban nagyon fontos, hogy ne hagyjunk teret a varasodás beindulásának.

get-rid-of-scars.jpg

A páciensnek ilyenkor nagyon fegyelmezetten kell követnie kezelőorvosa utasításait, hogy az eljárás sikeres legyen: körülbelül öt napig kell türelmesnek lennie, és a felírt terméket alkalmazva, valamint a napfényt maximálisan kerülve gondoskodnia kell arról, hogy a sebek úgy gyógyuljanak be, hogy ne keletkezzenek új hegek.

A megmaradt hegrészeken az átstrukturálás után retinol hatóanyagot kell használnunk, mely a bőr újraépülését serkenti. Ennek alkalmazására akár 5-6 hónapig is szükség lehet.

A hegek kezelése tehát mindenképpen hosszadalmas folyamat, de ha zavaró helyen vannak és az életminőséget rontják, mindenképpen érdemes velük foglalkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr112993922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása