Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Miért jó a bőrnek, ha hideg van?

2016. december 17. - LTCS BB

Végre itt az igazán hideg idő, és a héten egész sok napos órát is kaptunk az égiektől. Persze a farkasordító hideget kevesen kedvelik, és ha nem vigyázunk, a tél kárt is tehet bennünk, a nem sokkal fagypont alatti hőmérséklet azonban kifejezetten jó hatással is lehet az emberre. 

shutterstock_131650502.jpg

Annak ellenére, hogy a hideg hátrányokkal is jár, ha arra gondolunk, hogy a bőrünk ilyenkor jobban szárad, viszket, és az ajkunkra is fokozottan kell vigyáznunk, nehogy kicserepesedjen (hogy a fagyásveszélyről és társairól ne is beszéljünk), ha megfelelő a ruházatunk, a mínuszok pozitív hatást is gyakorolnak testünk legnagyobb szervére.

Például jobban konzerválnak – lassítják az öregedési folyamatot. Gondoljunk csak arra, hogy az északi népek mennyivel lassabban ráncosodnak, mint a sok napfénynek kitett mediterránok. Ugye, hogy nem is annyira rossz, ha igazi télben is részünk van olykor?

Milyen pozitív hatásokkal számolhatunk még?


Tisztulnak a pórusaink

A hideg levegő úgy hat, mint egy arclemosó – összehúzza a pórusainkat, amitől a bőrünk tisztábbnak, simábbnak látszik. A hűvös a faggyútermelést is lassítja, ami nagyszerű hír azoknak, akik pattanásokkal, aknéval küszködnek.

snowflake.jpeg

Ha hideg vízzel mosunk arcot, az frissítőleg hat, a bőrünk feszesebb, fényesebb, ragyogóbb lesz: a hideg levegő is hasonló hatást képes elérni. Hűvös időben, ahogy már említettük, összehúzódnak a pórusok, így sokkal kevesebb szennyeződés jut a bőrünkbe. Igaz, ha a hideget ellensúlyozandó forró fürdőket veszünk (mert ki tud ennek ellenállni), akkor a bőrünk bizony alaposan ki tud száradni.

Jobban alszunk, ezért kisimul az arcunk

Hűvösben sokkal jobban alszunk, mint hőségben, ha megoldható, a hálószobát ne fűtsük fel olyan hőmérsékletre, mint a nappalit. Ha a hálóban 21ºC-nál melegebb van, akkor a szervezet nem tudja természetes módon hűteni magát, és ez megakadályozza a melatonin felszabadulását.

clark-howard_202882870.jpg

A melatonin öregedésgátló hormon, amely éjjel, teljes sötétségben szabadul fel, és csökkenti a testhőmérsékletet. Ez a csökkenés vezet a szervezetben a növekedési hormon felszabadulásához, ami megint csak az öregedés ellen hat.


Enyhülnek vagy megszűnnek a duzzanatok a testünkben

A hideg javítja a vérkeringésünket, így csökkenti a szemkörnyéki és az arcon másutt tapasztalható duzzanatokat is. Akinek a melegtől például mindig bedagad a lába, az ilyenkor könnyedebbnek érezheti magát, még a téli cuccok ellenére is.

Tisztább a levegő

Télen sokkal tisztább a levegő, mint melegebb időben, ez is segít a bőrünknek is – a már eleve szűkebb pórusokba így még kevesebb szennyeződés kerül: használjuk ki a szép, verőfényes téli napokat, sétáljunk sokat odakint, és hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát.

skifahren-snowboarden-tegelberg-fuessen.jpg

Ne feledkezzünk meg azonban a fényvédelemről, főleg, ha síelünk, korcsolyázunk, szánkózunk! A hó vagy a jég felülete ugyanis visszaveri a napfényt, így a téli sportok kedvelői kifejezett veszélynek vannak kitéve, ha nem védekeznek az UV-sugarak ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7312054013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása