Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Táguló pórusok? Mi segíthet ellenük?

2017. augusztus 26. - LTCS BB

A bőröregedés számos más észrevehető jele mellett (mint amilyenek a ráncosodás, a pigmentfoltok megjelenése és a volumenvesztés) sajnos a pórusok kitágulását is tapasztalhatjuk: ez jelenség is a kollagéntermelés csökkenésére, valamint a bőr zsírnemű anyagát termelő faggyúmirigyek méretének korral bekövetkező növekedésére vezethető vissza.

porusok.jpg

Persze nem csak idősebb korban lehet problémánk tág pórusokkal, vannak, akik egész életükben küzdenek vele: a zsíros, pattanásos bőrű emberek számára kifejezetten nehezen kezelhető ez a jelenség, nagyon komolyan kell venniük az arctisztítás alapvető szabályait, és nem szabad olyan termékeket használniuk, amelyek ugyan átmeneti javulást okoznak, de hosszabb távon csak még jobban eltömítik a pórusokat.

Az, hogy a problémát olyan hangsúlyozottan észleljük, persze annak is "köszönhető", hogy a digitális képrögzítés korszakában élünk, és nagy felbontású fotóinkon minden bőrhiba pontosan megfigyelhető. Talán a nagy pórusok látványa még mellbevágóbb, mint a szarkalábak és pigmentfoltok megjelenése, és ennek megfelelően akadnak, akiket jobban is zavar.

attachment-1_1.jpeg

Kicsit úgy vagyunk vele, mint Gulliver, aki a törpék országában látta a legszebb bőrű nőket, az óriások országában meg még a relatív csinos asszonyoktól is megriadt, a bőrük minősége miatt - pedig valójában nyilván egyik népnek se volt simább a bőre, mint a másiknak: az ő perspektívája volt más.

gulliver.jpg

A pórusok tágulása tehát, amint már említettük, a kor előrehaladtával tapasztalható, vagyis a pórus-összehúzás fontos anti-aging tevékenység.

Illetve inkább well-aging tevékenység: az anti-aging (vagyis öregedésgátló) kifejezés helyett szokjunk át inkább erre, az új fogalomra, amely annyit tesz, mint szépen, jól öregedni. Ne az legyen a célunk, hogy minél fiatalabbnak nézzünk ki, hanem az, hogy az életkorunknak megfelelően minél jobb, egészségesebb külsőre tegyünk szert. Persze nehéz meghatározni, hogy mi számít életkornak megfelelő kinézetnek, mert ez korszakonként és gazdasági helyzettől, éghajlattól függően is változik. A lényeg inkább, hogy ne akarjunk mindenáron sokkal fiatalabbnak kinézni, elég, ha csak húsz évet tagadhatunk le.  

6_d_hlw_zxmgb2_ygc2tpbg_jpg_1279x1644_large.png

De mit tehetünk a táguló pórusok ellen? Milyen hatóanyagokban bízhatunk? Mi a következőket ajánljuk:

1. Csipkebogyó kivonat: segít a faggyútermelés csökkentésében, minimálisra szorítja vissza a bőrfelszínen észlelhető olajmennyiséget, így a bőr nem fog kellemetlenül csillogni. De a kivonat a pórusokat is összehúzza és ettől a bőr kinézete sokkal egyenletesebb lesz.

2. Salicyloyl Phytosphingosine: segít a nap okozta bőröregedés (vagyis a photoaging) lassításában, hámlasztja a pórusok körüli elhalt hámsejteket, tisztítja a pórusokat, csökkenti a méretüket mind átmérő, mind mélység tekintetében, így fiatalosabb, egyenletesebb megjelenést biztosít a bőrnek.

pore_4_weeks.jpg

3. Gyulladásgátlók és antioxidánsok: elsősorban a szennyező anyagok semlegesítésében hatékonyak, segítenek a bőr kisebb gyulladásos gócainak és a bőrpírnak az eltüntetésében, amelyek hosszabb távon a bőr idő előtti öregedésében játszanak nagy szerepet. 

 

Ha ilyen összetevőket tartalmazó terméket találunk, akkor bízhatunk benne, hogy használatával javul a pórusaink állapota, és sokkal magabiztosabban nézhetünk még a kamera lencséjébe is: nagy felbontású képen is jól fogunk kinézni. Élőben meg főleg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1312778976
süti beállítások módosítása