Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Túlélni az ünnepeket – pattanások nélkül

2016. december 23. - LTCS BB

Bármennyire is fegyelmezettek vagyunk és akármilyen egészségesen is igyekszünk étkezni év közben, bizonyos ünnepeket nagyon nehéz megúszni olyan ételek megkóstolása nélkül, amelyek nem igazán tesznek jót – nem csupán a vonalainknak, hanem a bőrünknek sem.

ws_gingerbread_cookies_2560x1600.jpg

Biztos mindenki ismeri magát annyira, hogy tudja, mi fekszi meg a gyomrát, mire allergiás, mire érzékeny, és persze azzal is körülbelül tisztában vagyunk, hogy mi miatt kezdődnek a pattanásaink – bár olykor érhetnek meglepetések. Mivel az aknéra a hormonális változások, gyógyszerszedési szokások is hatással vannak, az étkezés csak az egyik olyan összetevő, amivel befolyásolni tudjuk a bőrünk állapotát. De legalább ezzel tényleg képesek vagyunk befolyásolni. (Hogy még mi minden számít, arról korábbi posztunkban írtunk.)

Megúszni az olajos magvakat és a csokoládét, illetve más, rengeteg cukrot tartalmazó édességet meglehetősen bajos egy olyan ünnep közepette, amelynek egyik fő attrakciója a minél nagyobb lakomázások egymásutánisága… És azt sem tagadhatjuk, hogy az ünnephez ősidők óta elválaszthatatlanul hozzá tartozik az édes étel.

csokolades-mogyoro.jpg

A mogyoró, a mandula, a dió és társai egyébként kifejezetten egészségesek, nagyon jó esszenciális olajokat tartalmaznak, és kiváló antioxidánsok, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, de… Ha túl sokat eszünk belőlük, és közben nem megfelelő módszerrel kezeljünk a bőrünket, akkor könnyen előbújhatnak a pattanások, amelyekkel az év egészségesebb időszakaiban már esetleg nem kell számolnunk.

kiabalo_no.jpg

Mire eljutunk a szilveszteri partiig, amelyen szeretnénk jól kinézni, lehet, hogy a sok cukros, tejes, olajos magvas étel-ital van mögöttünk (lásd mogyorós tejcsoki, forró csokoládé és társai), hogy pont az előző napra fejlődik ki az arcunkon egy méretes pattanás. Vagy akár több.

Milyen hatóanyagokat használva tudjuk megelőzni ennek az állapotnak a kialakulását? És mit tehetünk, mikor gyors segítség kell, mert fontos esemény előtt állunk, és – szokás szerint – pont a legrosszabbkor jön elő az a kellemetlenül feszülő, vészjósló duzzanat?

acne-main.jpg

Amellett, hogy az arclemosás, faggyúkontroll és az elhalt hámsejtek eltávolítása arcápolási rutinunk része kell, hogy legyen, a már kibukkant pattanás eltüntetésére a következő hatóanyagokat alkalmazzuk pontszerűen:

A szalicilsav a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő és keratolitikus savas hatóanyag. Feloldja a pattanás felszínén az elhalt hámsejteket és segíti a begyulladt pórus tisztulását. Különösen hatékony, ha ezt a hatóanyagot az ún. liquid-patch technológiával visszük be a bőrbe, ami a herpesztapaszokhoz hasonlatosan láthatatlan bőrfedést biztosít, így a hatóanyagok könnyebben jutnak célba.

Ha akut akne-mentesítést szeretnénk, nagyon fontos, hogy koncentráltan alkalmazzunk antioxidánsokat vagy egyéb gyulladáscsökkentő hatóanyagokat, így a gyulladás hamarabb tűnik el.

A legmodernebb akut „pattanástalanító” krémekben napraforgó kivonat, brokkoli extraktum és glükózamin van.

sunflowerseeds.jpg

A pattanások helyén a heg kialakulásának megakadályozására kiváló választás az egzotikus manuka méz. A legjobb, hegképzést megakadályozó készítményekben már ezt a hatóanyagot találjuk.

Ha pedig instabil vagy deviált, pigmentációra hajlamos bőrön alakul ki a pattanás, és meg kell akadályoznunk a heg vetületében a pigmentfoltok kialakulását, a legmodernebb hatóanyagok segítenek: a kojicsavnak, az alfa-arbutinnak és a szójából kivont izoflavonoknak van ilyen hatásuk.

Ezek a hatóanyagok a pigmentanyag termelésének valamelyik fázisába beavatkoznak, és kiválóan csökkentik annak a lehetőségét, hogy a pattanás hegében folt alakuljon ki.

Azért akármilyen profi készlet is áll a rendelkezésünkre pattanástalanítás szempontjából, ne feledkezzünk el a megelőzésről: ne vigyük túlzásba a már említett olajos magvakat és cukor tartalmú ételeket, ha pedig mégis kijött pattanás, kezeljük, tisztítsuk és radírozzuk időben!

 

Mindenkinek kellemes és akne-mentes ünnepeket kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5212068483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása