Dr. Buda Bernadett bőregészséggel foglalkozó szakértői blogja

BŐREGÉSZSÉG

BŐREGÉSZSÉG

Tévhitek a pattanásos bőrről

2017. április 25. - LTCS BB

Amint elkezdünk kamaszodni, szinte kivétel nélkül szembesülünk valamivel, ami addig valószínűleg eszünkbe se jutott: pattanások jelennek meg az arcunkon és más testrészeinken. Mivel pedig ez olyan probléma, amely mindenkinek szembetűnik, és elég sokat ront a megjelenésünkön, azonnal rengeteg tanácsot kapunk jóakaróinktól. Például anyánktól, aki nem elégszik meg azzal, hogy sopánkodjon és tippeket adjon, hanem esetleg még ki is akarja nyomkodni a legzavaróbb pattanásainkat, sőt, a mitesszereket is megtámadja.

38215087_ml.jpg

Az aknés bőr ugyanis olyan, mint a megfázás vagy a foci: mindenki ért hozzá, és mindenkinek van valami tuti ötlete. Csak lehet, hogy a legjobb szándékú tanács ártja a legtöbbet, és előfordulhat, hogy menekülnünk kell a tettleges beavatkozástól, mert épp az súlyosbítja az állapotunkat.

Összeszedtünk néhány tévhitet a pattanásokkal és azok eltávolításával, kezelésével kapcsolatban, nézzük, milyen tanácsokra érdemes hallgatni, és milyenekre nem.

 

1. A pattanást ki kell nyomni!

Gondolom, már mindenki sejti, hogy épp ellenkezőleg: a pattanást kinyomni kifejezetten ellenjavallt. De ugyanez vonatkozik az akne egyéb formáira is, legyenek azok mitesszerek, papulák, pustulák, nodulusok (gyulladt aknék) vagy ciszták (az ezek közötti különbségekről korábban már írtunk).

woman-squeezing-pimple-on-her-cheek.jpg

Az a tévhit, hogy a pattanásokat ki kell nyomni, elsősorban abból fakad, hogy az emberek meg vannak róla győződve, hogy az ilyen dudorokban baktériumok tenyésznek, és ezektől meg kell szabadulni, de a valóságban a kinyomás a baktériumok további szaporodását segíti elő, ráadásul hegeket hagy hátra, és a hegek hosszabb távon pigmentfoltokként maradnak meg a bőrön. A nyomkodás a gyógyulási időt is meghosszabbítja.

 

2. Az akne fertőző

Egyszerűen nem igaz: az akne nem fertőző és nem lehet elkapni, mint egy vírust.

 

3. Mossunk arcot minél gyakrabban!

Persze attól függ, ki mit ért gyakori arcmosáson, de naponta két alkalomnál többször nincs szükség erre a műveletre, a lényeg inkább az, hogy milyen módon mosunk arcot.

A megfelelő arclemosó és arcradír használatával már fokozhatjuk a hámsejtek érési és kicserélődési ciklusát, lecsökkenthetjük a gyulladásokat és a baktériumok szaporodását is meggátolhatjuk. A napi kétszeri megfelelően és jótékony hatóanyagokkal kivitelezett arcmosás elég, és terápiásan nagyon hatékony, ahogy erről már korábbi posztjainkban írtunk.

 200121443-001-facewash.jpg

 

4. Csak a kamaszoknak vannak pattanásaik

Nyilvánvaló butaság, hiszen tapasztaljuk, hogy ez nem stimmel, a mainstream sajtó azonban még mindig ebből az alapvetésből indul ki legtöbbször. A felnőtt férfiak 25, a nők 50%-a szenved az aknétól időről időre vagy folyamatosan.

 

5. A napozás és a szolárium jót tesz a pattanásoknak

Teljesen hamis, ráadásul káros tévhit. Nem létezik rá semmilyen tudományos bizonyíték, hogy a napozás illetve a szolárium hosszú távon jót tenne az aknénak. Az igaz, hogy képes leszárítani a pattanásokat és csökkenteni a bőrpírt azok környékén, de a napsugarak károsak a bőrünk számára, ha sok időt töltünk a napon, főleg fényvédelem nélkül, akkor a bőrünk hamarabb öregszik, ráncosodik, hiperpigmentált lesz és a bőrrák kockázata is erősen megnő.

do-you-know-all-about-sunbathing.jpg

 

6. Aki aknés, az nem tisztálkodik rendesen

Erről természetesen szó sincs, a pattanásokat nem a mosdás hiánya okozza, hanem számos egyéb, de nagyon is körülhatárolható ok. Elsősorban hormonális változások vezetnek a kialakulásához (tesztoszteron, menstruációs ciklus, terhesség), bizonyos gyógyszerek, a fent már említett nem megfelelő arctisztítás is közrejátszhat (ha nem használunk külön törölközőt az arcunkra, azzal is rontunk a helyzeten), valamint környezeti hatások, bizonyos ételek és a dohányzás, hogy az öröklődésről és a lelki okokról már ne is beszéljünk.

Ne legyenek előítéleteink egy pattanásos arc láttán: nem arról van szó, hogy az illető nem szokott mosakodni, és elhanyagolja magát.

elotte-utana_1.jpg

Az akne elleni harc hatékony módjairól már többször is írtunk (eredményessége a fenti képeken látható), a szalicilsavnak külön posztot szenteltünk, legteljesebb összefoglalónk pedig itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://boregeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7812450455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása